Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mestarikoreografin vierailu on tanssijoiden huippuhetki kansallisbaletissa

Koreografi Jorma Elon vierailu on tanssijoille kauden huippuhetki kansallisbaletissa

Kulttuuri
 
Menestyskoreografi heittäytyi balettinsa pyörteisiin
Menestyskoreografi heittäytyi balettinsa pyörteisiin
Kansainvälisesti maineikas suomalaiskoreografi Jorma Elo harjoittaa parhaillaan palkittua Kesäyön unelma -balettiaan Suomen kansallisbaletin tanssijoille. Eri puolilla maailmaa työskentelevä Bostonin baletin koreografi avasi harjoitussalien ovet ja innostui näyttämöharjoitusten päätteeksi itsekin näyttämään, miten yksityiskohtia pursuava haasteellinen liikekieli siirtyy koreografilta tanssijoille. Shakespearen komediaan perustuva baletti saa ensi-iltansa tulevana perjantaina. Toimittaja: Hannele Jyrkkä, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Kuka

Jorma Elo

 Jorma Elo on syntynyt Helsingissä vuonna 1961.

 Tehnyt 63 teosta balettitaloille ympäri maailmaa. Seuraavaksi teokset mm. Bostonin baletille, American Ballet Theatrelle, Santa Fen baletille ja Tulsa-baletille Oklahomaan. Seuraava kokoillan baletti Alice in Wonderland valmistuu syksyksi 2016.

 Bostonin baletin koreografi vuodesta 2005.

 Tanssi muun muassa Kansallisbaletissa vuoteen 1984 asti ja Nederlands Dans Theaterissa vuosina 1990–2004.

 Kesäyön unelma voitti tanssimaailman Oscariksi kutsutun Benois de la Danse –palkinnon vuonna 2011.

Mitä tavoittelee koreografi, joka on saanut tehdä töitä kutakuinkin kaikissa toivomissaan suurissa balettitaloissa ympäri maailmaa?

Oikeanlaista liikettä. Edelleen.

"Paa daaa daa dii da . . . Okei okei, älä anna periksi, sä pystyt siihen", 53-vuotias taiteilija huudahtaa hassuttelevaan sävyyn piruettisarjan kanssa kamppailevalle tanssijalle, joka nauraen vetää osuutensa heti kirkkaasti maaliin.

Bostonin baletin koreografi Jorma Elo sukkuloi maasta ja teoksesta toiseen hengästyttävällä tahdilla. Nyt hän on saapunut entiseen työpaikkaansa Suomen kansallisbalettiin: huomenna 37 talon tanssijaa tulkitsee hänen ensimmäisen kokoillan balettinsa Kesäyön unelma. Teos mukailee William Shakespearen suosittua, karnevalistista komediaa, ja se syntyi alkujaan Wienin valtionoopperan baletille 2010. Seuraavana vuonna teos voitti arvostetun Benois de la Danse -palkinnon.

Jorma Elo antaa Samuli Poutaselle konkreettisia eväitä siihen, mitä roolihahmo voisi ajatella ja tuntea arjessaan.
Jorma Elo antaa Samuli Poutaselle konkreettisia eväitä siihen, mitä roolihahmo voisi ajatella ja tuntea arjessaan.

Jorma Elo näyttää esimerkkiä tanssijoille.
Jorma Elo näyttää esimerkkiä tanssijoille.

Elo antaa tanssijoille yksityiskohtaisen tarkasti kerrontaa syventäviä ohjeita. Ja enemmänkin. Palautteessa pirskahtelevat huumori ja kannustava ote. Elo juoksee mukaan tanssimaan, jotta niin liike kuin Shakespearelta kaikkine osioineen lainattu monipolvinen tarina etenisivät oikeille uomilleen.

Kansainvälisesti menestyksekäs koreografi alkoi hakea työkseen puhuttelevaa liikettä jo parikymmentä vuotta sitten, jolloin hän siirtyi luomaan teoksia 26 vuotta kestäneen tanssijanuransa jälkeen. Nyt tanssiteoksia on 63.

Elon persoonallista liikemateriaalia kiitellään monissa maailmankolkissa kristallinkirkkaaksi ja uutta luovaksi.

Tanssijoille liikekieli on usein haasteellista. Meno on nopeatempoista, täyteläistä ja täynnä musikaalisia tai kerronnallisia yksityiskohtia.

"Vaikeinta on saada liikkeeseen juuri oikea dynamiikan taso ja laatu. Siinä voi olla todella pieni ero, onko kädet kohotettu lähes ylös asti jäntevinä vai siitä vain asteen alaspäin vähemmällä intensiteetillä. Kun 24 tanssijaa tekee saman liikkeen, sävyero voi olla valtava", Elo sanoo eläväisesti demonstroiden.

Yhtä lailla koreografi haluaa ohjata sitä, että tanssi loksahtaisi musiikkiin juuri oikealla tavalla.

"Ja vielä paremmin! Olen niin tottunut uuden luomiseen, etten osaa katsoa mitään valmiina, vaan alan automaattisesti parannella aiemmin syntyneitäkin teoksia."

Tarinabaletti syntyi alkujaan rakkaudesta Felix Mendelssohn-Bartholdyn musiikkiin. Kesäyön unelma -sävellyksen lisäksi Elo poimi mukaan osia säveltäjän viulukonsertosta.

"Ennen uuden teoksen aloittamista kuuntelen aina paljon musiikkia. Sitten olen valmis menemään saliin ja vapaasti lentämään luomisen tilanteessa."

Apuna työskentelyssä on suomalaisittain harvinaisesti kolme assistenttia ja agentti. Helsingissä kokonaisuuden etenemistä seuraa analyyttisellä katseellaan assistentti Nancy Euverink, joka on myös Hollannin kuninkaallisen konservatorion tanssiosaston johtaja ja Elon puoliso.

Kahta viikkoa ennen ensi-iltaa koreografi tarkentaa kujeilevan Puckin roolia Samuli Poutaselle. Tähtitanssijaa on pidetty Elon alter egona näyttämöllä. Onko näin?

"Ihailen Samulin tapaa tanssia ja tehdä töitä. Se on inspiroivaa. Yritämme nytkin löytää oikean tavan, jotta tämä ensi-illan rooli ja liike osuvat juuri hänelle."

Harjoituksissa Poutanen nappaa nopeasti Elon näyttämän koomisen elkeen ja yllättävän, äkkiväärän kallistuksen tilanteesta toiseen. Hän on ollut mukana kaikissa kuudessa Elon teoksessa, jotka kansallisbaletissa on esitetty.

33-vuotiaalle Poutaselle työskentely Elon kanssa on kauden huippuhetki, jota on ehditty odottaa.

"Jo Jorman persoona tekee työstä mielekästä. Työskentely on tarkkaa, mutta mukana on aina huumoria. Se toimii minulle."

Hän sanoo Elon antavan täsmällisten ohjeiden lisäksi oikeanlaisia ajatuksia, joiden avulla voi viedä tulkintaa pidemmälle. Tällä kertaa eniten ponnistelua vaatii näytteleminen.

"Nopeat kohdat ovat aina haasteellisia, mutta kun työstää tarpeeksi, kyllä ne sieltä tulevat. Työläintä on saada huumori ja viesti perille Jorman tarkoittamalla tavalla. Itse olen nyt valmiimpi esittämään roolia kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Tämänikäisenä on jo monenlaisia iloja ja suruja, joista ammentaa sävyjä tulkintaan."

Heidi Piiroinen HS
Jorma Elo harjoittaa Kesäyön unelmaa kansallisbaletin tanssijoille. Ohjausta saavat muiden muassa Tiina Myllymäki (keskellä) ja Rebecca King (edessä).
Jorma Elo harjoittaa Kesäyön unelmaa kansallisbaletin tanssijoille. Ohjausta saavat muiden muassa Tiina Myllymäki (keskellä) ja Rebecca King (edessä).

Hermia-neidon roolissa nähtävä tähtitanssija Eun-Ji Ha sanoo saavansa suorastaan voimaa Elon ohjauksesta.

"Kaiken aikaa on selvää, miten ilmaista itseään ja mihin katsoa. Lisäksi Jorma sanoo aina, missä olemme hyviä – tai vallan great. Se antaa poweria."

Kaikesta näkee, että Jorma Elo viihtyy tanssijoidensa keskellä. Hän toteaa, että tanssijoiden kanssa on nastaa viettää aikaa ja pohtia liikkeen detaljeja.

"Tämä on edelleen unelmaduunia, jossa voi kulkea tanssijoiden kanssa mihin vain. Tosin tässä työssä on niin paljon informaatiota välitettävänä suurelle joukolle, että aivokapasiteetti ei riitä kaikkien kysymysten selvittämiseen harjoituksissa."

Niinpä koreografi keksii öisin vastauksia tanssijoiden pohdintoihin. Ja onhan aihekin suuri – alati jollain tapaa ajankohtainen tarina muuntuvasta, monenikäisten monenlaisesta rakkaudesta.

Eun-Ji Ha sanoo saavansa lisävoimaa tanssiin Jorma Elon aina kannustavassa vaikkakin tarkassa ohjauksessa.
Eun-Ji Ha sanoo saavansa lisävoimaa tanssiin Jorma Elon aina kannustavassa vaikkakin tarkassa ohjauksessa.

 

Jorma Elon Kesäyön unelma Suomen kansallisbaletissa perjantaina klo 19. Esityksiä on 15. toukokuuta saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat