Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa esiintyvä Birdman-rumpali kertoo, miten päätyi hittielokuvaan

Erikoisen soundtrackin yksin tehnyt Antonio Sánchez on saanut huomata elokuvan voiman

Kulttuuri
 
Justin Bettman
Antonio Sánchez on nyt kysytympi kuin koskaan. Suosio johtuu Alejandro González Iñárritun palkitusta Birdman-elokuvasta.
Antonio Sánchez on nyt kysytympi kuin koskaan. Suosio johtuu Alejandro González Iñárritun palkitusta Birdman-elokuvasta. Kuva: Justin Bettman

Mukavan alun jälkeen alkaa arveluttaa.

Uskaltaisiko häneltä kysyä vielä jotain Birdman-elokuvasta, joka voitti juuri neljä Oscar-palkintoa?

Vai onko hän jo kyllästynyt sen vaiheiden selittelyyn?

"Siitä vaan, vaikka kyllä tämä pyöritys välillä väsyttääkin", nauraa rumpali, elokuvan musiikin tehnyt Antonio Sánchez, 43.

"Eikä minua haittaa, vaikka olisin ikuisesti se 'Birdman-tyyppi'. Useimmat jazzmuusikot eivät saa koskaan minkäänlaista leimaa. Ja tämä on vielä myönteinen, ymmärtääkseni jopa ansioista."

Sánchez on oikeassa, enemmänkin.

Meksikolaisen Alejandro González Iñárritun ohjaaman Birdmanin (2014) musiikki on Hollywood-elokuvassa niin poikkeuksellista, että se ansaitsisi huomion vähemmälläkin menestyksellä ja maineella.

Paluuta yrittävästä entisestä Hollywood-näyttelijästä kertova kahden tunnin Birdman saattaa olla myös ensimmäinen näytelmäelokuva, jonka soundtrackin soittaa rumpali kokonaan improvisoiden. Ja vain rumpali, yksin.

"Ensimmäiseksi kauhistuin, sillä en keksinyt yhtään vertailukohtaa, kainalosauvaa. Sitten riemastuin ainutlaatuisuudesta. Sain tehdä musiikkia kerrankin ilman esikuvia ja ennakko-oletuksia", sanoo Meksikossa varttunut ja Yhdysvalloissa vuodesta 1993 asunut Sánchez.

Hän on suorittanut tutkinnon kolmessa arvostetussa musiikkikorkeakoulussa sekä ehtinyt soittaa sadalla levyllä, viiden oman julkaisun lisäksi.

Eniten työtilaisuuksia on tarjonnut sähkökitaristi Pat Metheny, jonka yhtyeissä hän kiertänyt maailmaa toistakymmentä vuotta – ja poikkesi tasan vuosi sitten Finlandia-talolla.

Metheny on tavallaan myös syypää siihen, että Sánchez päätyi Birdmaniin.

"Tuntematon mies tuli kiittelemään vuonna 2002 Methenyn keikan jälkeen, kuinka paljon oli pitänyt kuulemastaan. Sitten paljastui, että hänkin oli Mexico Citystä ja on yksi suosikkiohjaajistani."

Mutta sitä vuolaasti kiitellyt González Iñárritu ei tiennyt, että Sánchez kuuli Methenyn musiikkia teini-ikäisenä ensi kerran juuri hänen ansiostaan, hänen juontamassaan meksikolaisessa radio-ohjelmassa Noches Mágicas.

Birdman oli Sánchezin ensimmäinen kosketus elokuvaan tekijänä, vaikka elokuva kulkee suvussa: äiti on elokuvakriitikko ja kirjailija, äidinisä erittäin legendaarinen näyttelijä, 90-vuotias Ignacio López Tarso.

Elokuvien harrastajana Sánchez tietää, että musiikki on aika usein tarinassa vain tilaa täyttävä, tapahtumia liikaa korostava tai tunteita manipuloiva pakollinen "jälkiajatus".

Paitsi Birdmanissa.

Ennen kuvausta improvisoitu musiikki on olennainen osa elokuvaa – koko tarinaa jäsentävä ja rytmittävä elementti, johon ohjaaja päätti perustaa osittain kerrontansa.

"Ensimmäisen käsikirjoituksen jälkeen soitin rummuilla näytteeksi pieniä teemoja, jotka kuvittivat henkilöhahmojen liikkeitä ja tunnetiloja. Onneksi González Iñárritu sanoi, että hän haluaa jotain aivan päinvastaista, täysin improvisoitua."

Birdmanin musiikin tekeminen ei ollut lopulta vaikeaa, eikä edes erikoista.

Erilaisiin ympäristön ärsykkeisiin reagoiminen on oleellinen osa Sánchezin ammattitaitoa ja toimenkuvaa. Haasteet liittyivät lähinnä oikeiden soundien löytämiseen – rummut eivät saaneet soida liian studiomaisesti, liian puhtaasti.

Sánchez on päättänyt nauttia omasta warholilaisesta julkisuusvartistaan ja iloitsee, jos Birdman on kasvattanut kiinnostusta improvisaatioon. Elokuvan voimasta viestii myös, että hänen Migration-yhtyeensä on juuri nyt kysytympi kuin koskaan – sen konsertti olikin ensimmäinen, joka myytiin Espoon April Jazzissa loppuun ennakkoon.

Sánchezia ei silti kiinnosta rumpalin roolin ja itsensä korostaminen. Päinvastoin, hän haluaa olla ennen kaikkea säveltäjä, sovittaja ja yhtyeenjohtaja.

 

Antonio Sánchez & Migration tänään klo 20 Louhisalissa. Konsertti on loppuunmyyty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat