Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukka Poika: Nuoruuden uho oli vain puhetta

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Jukka Poika tuli julkisuuteen reggae-laulajana, joka on hylännyt Babylonin eli länsimaisen vaurauden. Se oli teeskenneltyä poistumista, hän sanoo nyt.
Jukka Poika tuli julkisuuteen reggae-laulajana, joka on hylännyt Babylonin eli länsimaisen vaurauden. Se oli teeskenneltyä poistumista, hän sanoo nyt. Kuva: Rio Gandara / HS

Kun Jukka Poika avaa kotinsa oven perjantai-iltapäivänä, hänellä on jalassaan meleeratun harmaat college-housut.

Tietenkin, sillä mikä kuvaan paremmin sopisikaan.

Kuka?

Jukka Poika

 Oikealta nimeltään Jukka Rousu. Syntynyt Haukiputaalla 19. heinäkuuta 1980. Yrittäjäperhe muutti 1990-luvun alussa Torniosta Espooseen firman mentyä konkurssiin. Asuu nyt avopuolisonsa kanssa Pohjois-Helsingissä. Kolme lasta edellisestä avioliitosta.

 Toimi 2000-luvun taitteessa suomireggae-kokoonpanojen Soul Captain Bandin ja Kapteeni Ä-nen laulajana. Julkaissut vuosina 2003–2006 kolme levyä yhtyeidensä Kompostikoplan ja Jenkkarekan kanssa.

 Viides soololevy Elämäntyyli ilmestyy tänään. Kaksi edellistä levyä Kylmästä lämpimään (2010) ja Yhdestä puusta (2012) ovat myyneet tuplaplatinaa. Tunnetuimpia soolokappaleita ovat Silkkii, Siideripissis ja Mielihyvää.

Jukka Poika, oikealta nimeltään Jukka Rousu, 34, asuu pohjoishelsinkiläisellä omakotitaloalueella, jonne saapuessa koiranulkoiluttajat uhmaavat vihmovaa räntää tuulipuvuissaan.

Uudehkon paritalonpuolikkaan pihassa on Nissanin citymaasturi. Alakerta on sisustuslehdistä opitun vaalea ja avara. Nurkkapöydällä solisee koristesuihkulähde. Pitkin mattoja vipeltää chihuahua. Ainoa merkki siitä, että talossa asuu yksi Suomen suosituimmista poptähdistä, on olohuoneen seinälle kehystetty levynkansi.

Hänen tähteytensä on tavallisuutta.

Juuri siksi Jukka Pojasta on tullut yksi maamme suosituimmista artisteista. Niin suosittu, että levyn alla oleva kunnialaatta kertoo tuplaplatinalevystä sekä platina- ja kultasingleistä.

"Aina multa kysytään, oonko myynyt itseni", Jukka Poika naureskelee olohuoneensa vaalealla sohvalla.

"Miksei vaikka joltain Juha Tapiolta, jolla on gospeltausta, kysytä mitä Jeesus ajattelisi sen nykyisestä elämäntyylistä."

Siihen on syynsä, miksi juuri Jukka Pojan menneisyyttä on vaikea sivuuttaa. 2000-luvun taitteessa Jukka Poika lauloi Soul Captain Bandissä ja Kapteeni Ä-nessä. Ne olivat bändejä, joiden ansiosta ajatus suomeksi lauletusta reggaesta alkoi tuntua luonnolliselta, jos ei nyt suurista ihmisjoukoista, niin ainakin Radiomafian kuuntelijoista.

Bändit olivat sisäistäneet rastafarismin alkeet ja muut reggaekliseet parikymppisen rastapään innolla ja idealismilla. Suuren kertomuksen mukaisesti länsimaisen vaurauden hedelmät olivat paha Babylon. Sen he olivat hylänneet ja halusivat muiden tekevän samoin.

Nyt Jukka Poika sanoo, ettei hän koskaan mistään Babylonista poistunutkaan, vaikka niin aikoinaan uhosi.

"Se oli teeskenneltyä poistumista. Ideatason poistumista. Mussa ei koskaan ollut niin paljoa munaa, että olisin voinut poistua käytännön tasolla."

Se vaihe, josta suomalainen reggaekulttuuri nousi ja josta asiainharrastajat muistavat Jukka Pojan, oli hänelle itsellensä vain kokeilu kääntyä opittuja arvoja vastaan.

Mitä muuta yrittäjäperheen poika voisikaan myöhäisteini-iässä tehdä kuin heittäytyä hipiksi, poltella pilveä ja laulaa vallankumouksesta. On helppoa haahuilla elämässään, kun samaan aikaan ei kuitenkaan tarvitse olla täysin omillaan. Hädän tullen voi nojautua vanhempiin ja heidän rahapusseihinsa.

"Aika paljon uhosta ja idealismista on ollut vain mun päässä ja puheissa. Se on tullut sellaisen hyvinvoinnin keskeltä, joka on ollut mahdollista osittain siksi, että myös konservatiivisia ihanteita on toteutettu."

Enää kapinasta on jäljellä reggae, eikä sekään voi olla kuin ennen, kun ei elämäkään ole.

Tällä viikolla Jukka Poika julkaisee viidennen soololevynsä Elämäntyyli. Hän tekee liki 150 keikkaa vuodessa ja on palkittu Emma-patsain ja platinalevyin.

Hänen elämänsä on oikeastaan muuttunut sellaiseksi kuin saattoi odottaa. Kolmissakymmenissä työnteko alkoi yhtäkkiä kiinnostaa uudella tavalla, eikä siinä tarvitse puhua mistään itsensä myymisestä.

"Mun sukupolvessa on varmasti paljon tällaisia venkoilijoita, jotka käyttävät parikymppiset haahuiluun ja haaveiluun. Sitten ne ovat yhtäkkiä tajunneet, että on aika siistiä, jos pääsee tekemään tämmöstä ja tämmöstä työtä."

Työmantra on sama, jota toistaakseen ei enää tarvitse olla räppäri, vaan kuka tahansa Suomen menestyneimmistä artisteista. Mutta kun kerran vuodessa pitäisi tehdä levy, jossa on vähintään yksi tai kaksi hittiä, niin mitä muutakaan alleviivaisi.

Rio Gandara HS
Kymmenisen vuotta sitten Jukka Poika asui luonnon keskellä Bromarvissa. Nyt hänen kotinsa on pohjoishelsinkiläisellä omakotialueella. Pihalla on citymaasturi ja itse nikkaroitu skeittiramppi, sisällä koira.
Kymmenisen vuotta sitten Jukka Poika asui luonnon keskellä Bromarvissa. Nyt hänen kotinsa on pohjoishelsinkiläisellä omakotialueella. Pihalla on citymaasturi ja itse nikkaroitu skeittiramppi, sisällä koira.

"Kyllä musta on tullut vanhempieni kaltainen. Arvostan sitä, että saan tehdä töitä, teen kovasti töitä ja ihmiset joiden kanssa oon tekemisissä tekee kovasti töitä", Jukka Poika sanoo.

"Mutta duunia pitäisi tehdä ainakin osittain onnellisuuden lisäämiseksi, eikä vain taloudellisen hyvinvoinnin takia. Vaikka aika moni on jossain vaiheessa sellaisessa tilanteessa, että se on ainoa syy."

Jos jokin onnellisuutta lisää, niin se, että voi tehdä mitä vain, jos siltä tuntuu. Viime syksynä Crzybailaaja-single sai esittämään perustavanlaatuisen kysymyksen: nero vai pölvästi?

"[Suomen musiikin Kari ] Hynninen vaan sanoi, että sulla on kaks tuplaplatinalevyä ja yks platinaa myynyt kokoelma nyt alla, niin sä voit tehdä mitä huvittaa. Sit jos se ei myy, niin teet sitten samaa kuin ennenkin."

Jukka Poika sanoo olevansa venkoilija, joka toisaalta on aina halunnut saada tekemisistään "parhaan mahdollisen korvauksen", mutta toisaalta ei suostu ennalta arvattavuuteen tai hittitavoitteisiin.

Hetken päästä hän mainitsee, ettei tuore Isot laivat -sinkkukaan ollut odotetunlainen radiomagneetti, sillä se on liian hidas eikä kerro rakkaudesta.

"En mä saa varmaan yhtään hittiä tänä vuonna", Jukka Poika arvioi uutta levyään. "Mutta ei se haittaa."

Ja laskeutuu kuin vahingossa kaiken starailun ulottumattomiin.

Jos Jukka Pojan menestyksen salaisuus on jossain, niin juuri tällaisessa tavallisuudessa. Ei lamaan ja lasikuitutapettiin käärittynä, kuten Arttu Wiskarin tavallisuus, vaan hyvinvoivana ja jopa idyllisenä.

Sellaisena, jossa kotisohvalla luetaan ruokastatuksia ja katsellaan Housea eikä mitään Alain Resnais'ta.

"Näen silleen, että kaikki ne tunteet ja sosiaaliset tilanteet, jotka mulle itselleni tulee, on jollain tapaa universaaleja", hän itse sanoo ja pitää niitä siksi samastuttavina.

Vaikkeivät olisikaan, niin kyllä Jukka Pojan omassakin elämäntarinassa riittäisi kaikupohjaa puoleen Suomeen. Ja vähän yli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat