Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanmuusikko oppii korvillaan

Maija Kauhasen päässä risteilee tuhansia melodioita, jotka voivat pulpahtaa mieleen vuosienkin tauon jälleen

Kulttuuri
 
Leif Rosas
Kanteletta soittava Maija Kauhanen kuuntelee puhelimeen tallennettujaharjoitusnauhoituksia usein busseissa ja junissa.
Kanteletta soittava Maija Kauhanen kuuntelee puhelimeen tallennettujaharjoitusnauhoituksia usein busseissa ja junissa. Kuva: Leif Rosas

"Minulle sattui kanteleeseen lapsena opettajaksi kansanmuusikko, Arja Kastinen, joten siitä asti olen opetellut kuulonvaraisesti. Kansanmuusikko oppii kuulemalla. Se tapahtuu joko opettajan tai nauhan perässä matkimalla.

Saattaa olla, että kappale jää kerrastakin mieleen. Tai sitten sitä mennään muutama tahti kerrallaan. Oppiminen riippuu päivästä ja myös melodiasta.

Kappaleen alku on tärkeä. Jos sen muistaa, tulee yleensä loputkin. Nykykansanmusiikissa voi olla hankalia taukoja tai polyrytmiikkaa. Niitä varten kehitän avuksi sanoja, kaikenlaisia piirakkapullia.

Kansanmuusikon tärkeimpiä ystäviä on nauhuri. Nauhoitan bänditreenejä ja pistän ne korviin soimaan ennen seuraavia treenejä. Usein kuuntelen nauhoituksia junissa, busseissa ja kävellessä. Voin panna saman biisin soimaan jopa tunniksi 'ripiitillä', sieltä se sitten imeytyy. Vanhoilta minidisceiltä löytyy workshopeja ja vaikka mitä. Yhden levyn päällä lukee: 'hyviä jamikappaleita, opettele joskus'.

Muistaminen riippuu paljon soittimestakin. Itse soitan erikokoisia kanteleita, kansanomaisia huiluja, saksofonia, harmoonia, pianoa ja lyömäsoittimia. Saksofonissa kappaleet jäävät sormiin. Kanteleessa pitää miettiä kaarta: meneekö kappale ylös vai alas. Siinä on kyse paljon näkömuistista.

Laulan myös paljon. Pari vuotta sitten minua kysyttiin tuuraamaan Värttinässä laulajana lyhyellä varoitusajalla. Silloin piti miettiä tosi tarkkaan, sillä sanojen opettelussa ei riitä kuuleminen. Sanoja pitää tankata ja hokea ääneen. Pitää miettiä myös tarina, jotta osaa paikata, jos tulee moka.

Kuulonvaraisesti oppimalla kappaleet jäävät tosi syvälle muistiin. Joitain kappaleita muistaa lapsuudesta, ne ovat jääneet taustalle ja silti tulevat sieltä. Jos on käyttänyt keikalla paljon nuotteja, kappaleet eivät tule myöhemmin mieleen.

Joskus on vaikea muistaa, kuinka kappale alkaa. Olen joutunut väsyneenä festareilla kysymään joskus kaverilta. Usein auttaa, että kirjoittaa settilistaan alkutahdin. Pieniä apumerkkejä voi tehdä, mutta ei koko nuottia. Se sitoo liikaa. Nimen ja kappaleen yhdistäminen on minulle myös tosi vaikeaa.

Päässäni on varmasti tuhansia kappaleita. Pelkästään tämän vuoden sisällä on ollut vähintään kymmenen erilaista konserttia: omien bändien Rönsyn ja Okra Playgroundin lisäksi soolokeikka, Rundi 3 -kiertue, räppiprojektissa tuuraaminen, trioprojekti Ruotsissa, Mari Kalkun & Runorun. . . Olen kehittänyt muistiani, ja siksi olenkin varmaan niin kysytty tuuraaja bändeissä. Pystyn hyppäämään nopeasti mukaan. Tärkeätä on myös kehtaaminen. Kansanmusiikissa ei voi ottaa mistään tietystä tahtinumerosta ja nuottikuvasta kiinni, jos putoaa kyydistä, koska keikat soitetaan yleensä ilman nuotteja. Pitää pystyä hahmottamaan, missä kohtaa mennään ja hyppäämään mukaan.

Minun pitää muistaa musiikkia niin paljon, että muut asiat joudun kirjoittamaan ylös listoille. Saan ne pois päästä pyörimästä. Jos joku kysyy, mitä tein viime viikolla, en välttämättä muista. Minulla on myös tavarat tosi usein hukassa. Tavarani ovat aina yhdessä ja samassa kassissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat