Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Waves yhdistelee dubia ja klezmeriä

Koko perheen tapahtumassa esiintyvällä pietarilaisella duolla on vahvat siteet Suomeen

Kulttuuri
 

Venäläiseen rockiin erikoistunut Tusovka-festivaali järjestää sunnuntaina koko perheen tapahtuman. Siellä soittaa muun muassa Germina Gordienkon ja Mitia Khramtsovin duo The Waves.

Gordienko vastaa Pietarissa puhelimeen suomeksi.

Fakta

Tusovka 25.–26.4.

 Lauantaina rock raikaa Ääniwallissa klo 21–02. Esiintymässä suomalainen Räjäyttäjät, ukrainalainen Vagonovozhatye ja venäläinen Revolver. Liput 10 euroa.

 Sunnuntaina perhejuhla Suvilahden Valvomossa. Soittamassa Wavesin lisäksi venäläinen Gromyka. Saatavilla venäläisiä eväitä. Ohjelmassa myös runoutta ja performanssia. Vapaa pääsy.

"Olen keikkaillut paljon Suomessa. Siellä on niin mukavia ihmisiä. Ensin kirjoitin muistiin hauskimpia sanoja. Lopulta päätin opetella suomea."

Waves-bändi sai alkunsakin Suomessa kesällä 2012. Gordienko ja Khramtsov soittivat ensimmäisen keikkansa järven rannalla tutuilleen, joiden kesämökillä olivat kylässä. Yleisöön kuului muun muassa yli 90-vuotias mummo vanhainkodin seurueineen. Välillä tehtiin pannukakkuja.

Waves ei soitakaan mitään tavallista räminärockia. Se on juuri julkaissut esikoislevynsä Goldenshluger Dub. Musiikin runkona on jamaikalainen reggaen pohjalta kehittynyt dub. Siihen sekoittuu vanhaa venäläistä iskelmää, juutalaista klezmeriä ja vähän turkkilaisiakin sävyjä.

Wavesin puuha vaikuttaa sympaattisen kotikutoiselta. Kaveripiirillä niin Pietarissa kuin Suomessa on siinä tärkeä osuus. Levykin on saanut nimen ystävältä, joka rahoitti sen tekemistä.

"Olemme matkustelleet yhdessä Pohjoismassa. Se tuntui tylsältä ilman soittamista, joten aloimme esiintyä kaduilla. Mitia on harrastanut pitkään klezmeriä ja viime aikoina turkkilaista musiikkia. Minä taas olen tykännyt reggaesta", Gordienko selittää.

Gordienko on soittanut rumpuja Snega-bändissä ja Khramtsov viulua jo 15 vuotta vanhassa Dobranonotchissa, joka on tunnetuimpia venäläisiä klezmer-yhtyeitä.

Levyllä soittaa myös basisti, kitaristi, oudin soittaja ja muita vieraita. Mutta kahdestaan reissatessaan pariskunta kaipasi viulun ja rumpujen yhdistelmään jotain lisää.

"Kahdestaan on helppo matkustaa, mutta soittoa se rajoittaa. Toisaalta oli mielenkiintoista keksiä, miten saadaan toimimaan." Ratkaisu löytyi elektroniikasta.

Molemmat ovat soittaneet usein Suomessa eri kokoonpanoissa ja Waveskin on ehtinyt käydä täällä pari kertaa.

Tusovkan perhetapahtumaan odotetaan myös lapsia, mikä sopii Gordienkolle hyvin. Waves on esiintynyt muun muassa lastensairaalassa.

"Lapset ovat parempaa yleisöä kuin aikuiset. He eivät epäröi tanssia, jos tykkäävät musiikista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat