Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauneus ei ole poliittisesti korrekti käsite

Kulttuuri
 

Tavallinen kevätpäivä Roomassa. Aurinko helottaa lähes pilvettömältä taivaalta, ja kirkkaat valonsäteet luutivat historiallisessa keskustassa risteileviä pittoreskeja kujia. Silmä lepää. Maalauksellinen miljöö on kaunis. Sääkin on kaunis, mitä sitä kieltämään. Ihmisiä kuhisevan Via del Corson poikkikadulla sijaitsevassa ravintolassa näyttävä nainen nauttii höyryävää pasta-annosta, jonka kiireinen tarjoilija on tuonut terassille katettuun pöytään tyypillisin saatesanoin. Hän on käyttänyt ihanasta annoksesta kauneus-sanasta johdettua sanontaa un bel piatto di pasta.

Kopina lakkaa, korkoa suunnilleen ne kuuluisat 12 senttiä. Kauniit kengät. Kaksi naista pysähtyy ravintolan eteen, toinen pöyhii hiuksiaan ja toinen nostaa aurinkolasit silmiltä. Tietoisina omasta olemuksestaan he tarkkailevat puiseen säleikköön niitattua ruokalistaa. Suomeksi todettaisiin, että joku esiintyy edukseen. Sitä tekevät nämäkin naiset. Sanoakseen saman italialaiset ottavat käyttöön kauneutta tarkoittavan adjektiivin bello ja turvautuvat ilmaisuun fare bella figura.

Taas törmätään kauneuden käsitteeseen. Eikö sitä pääse pakoon? Mitä tämä kauneus oikein on? Onko kauneus vain katsojan silmässä – ja silmä taas milloin missäkin?

Väärinkäsityksien välttämiseksi todettakoon tässä, että silmä on tietysti vertauskuva kaikille aisteille.

Vaikka herkkyys aistia kauneutta on lähes myötäsyntyinen kyky, itse kauneus käsitteenä tuntuu pakenevan täsmällisiä kielellisiä selitysmalleja kuin ilma siiveniskun alta. Ongelmat syntyvät osin siitä, että kauneuden prototyyppiä – toisin kuin esimerkiksi metrin mallikappaletta – ei säilytetä Pariisissa sijaitsevassa SI-järjestelmän mitta- ja painosuureiden museossa.

Kauneus on hankalasti mittavissa, punnittavissa tai määriteltävissä. Leimallisesti se on liitetty niihin ominaispiirteisiin, jotka ovat paikannettavissa taiteeseen ja taideteoksiin. Historiallisessa katsannossa kauneutta on pidetty taiteen kovana ytimenä. Siitä vanhahtava, nykyään harvoin käytettävä termi: kaunotaiteet.

Luonnollisesti kauneus-sanaa viljellään ahkerasti myös puhuttaessa luonnosta tai ihmisten ulkonäöstä. Silloin käsitettä käytetään usein luokittelevassa tai arvottavassa mielessä. Kauniista kesäpäivästä intoudutaan esimerkiksi puhumaan luokittelevassa mielessä erotukseksi harmaasta ja sateisesta kesäpäivästä. Jos hehkuttaa kesäpäivää koko kesän kauneimmaksi, käyttää kauneuden käsitettä vastaavasti arvottavassa mielessä.

Tasa-arvoisessa protestanttisessa yhteiskunnassa ei usein pidetä kovin soveliaana sitä, että joku tarkastelee ihmisen ulkonäköä kauneuden mittatikulla – paitsi, jos sen tekee nettipalstoilla tai iltapäivälehtien pintajulkisuudessa. Tässä kohdin merkitystä on luonnollisesti myös sillä, kuka puhuu. Jos mies sanoo julkisesti naiselle, että tämä on kaunis, miehen näkemystä pidetään seksistisenä, holhoavana, loukkaavana ja naisen älyä aliarvioivana.

Jos 1960-luvun poliittisen kielipelin toisi tähän päivään, voisi huutaa vakaumuksen syvällä rintaäänellä, banderollia vinhasti ilmassa heiluttaen, että kauneus on fasismia. Näinhän itse asiassa manifestoi 1960-luvun osallistuva taide.

Katolisessa yhteiskunnassa vastaava kohteliaisuus kauniista ulkonäöstä kuuluu taas tapakulttuuriin, eikä aiheuta hämminkiä puolin eikä toisin. Se on osa arkea, osa sosiaalista kanssakäymistä. Se on myös tapa tervehtiä: Sei così bella oggi, oletpa kaunis tänään.

Ei. Kyseessä ei ole ironinen heitto – kuten moni protestanttisen yhteiskunnan koulima ja kaulima ihminen luulisi, oli sitten ateisti tai ei.

Italialaisen kuvataitelijan Domenico Bianchin mukaan juuri taiteilijan suhde kauneuteen on Pohjois- ja Etelä-Euroopan todellinen vedenjakaja. Siinä näkyy esimerkiksi Michelangelon ja Albrecht Dürerin välinen ero.

Filosofit ovat vuosituhansia yrittäneet määritellä kauneuden käsitettä ja luonnetta – olkoonkin, että vasta 1700-luvulla alettiin hahmotella määrätietoisemmin erityistä kauneuden teoriaa, jolloin myös estetiikka tieteenä varsinaisesti syntyi. Hyvänä johdatuksena kauneuden tutkimuksen historiaan käy Ilona Reinersin, Anita Sepän ja Jyri Vuorisen toimittama yli 500-sivuinen järkäle Estetiikan klassikot, jonka Gaudeamus julkaisi kuutisen vuotta sitten.

Esimerkiksi jo Platon yritti saada selville, mitkä ominaisuudet ovat lopultakin filosofisessa mielessä yhteisiä kaikille kauniille objekteille, ilmiöille tai esineille. Hän uskoi, että jos ihminen opetettiin näkemään yhden ihmisruumiin kauneus, ihminen oppi hiljalleen huomaamaan, mitkä tämän kauneuden osatekijät toteutuivat joissakin muissa ihmisissä.

Platon päätyi siihen, että jokin objekti on kaunis, koska se osallistui kauneuden muotoon eli oli osa sitä prosessia, joka määritteli kauneuden. Hänen mielestään kauneutta luonnehtiva tekijöitä olivat oikea mitta, oikeat suhteet ja osin jopa yhtenäisyys. Hän kuitenkin päätyi siihen, että pohjimmiltaan kauneus on samanlainen yksinkertainen, analysoimaton ja määrittelyjä karttava ominaisuus kuin vaikkapa punainen värinä tai muut ns. primitiivitermit. Siksi vain käyttötapa ja välitön kokemus viime kädessä opettivat sen, mitä kauneus on ja sitä myöten myös itse kauneuden käsitteen.

Vaikka Platonin estetiikalle on myöhemmin hymähdelty, kaikkien filosofien isän ajatus kestää hyvin vielä tänäkin päivänä. Se nimittäin sisältää näkemyksen siitä, että ajan kulku, kulloisetkin ihanteet, vuosisadan henki, yhteiskunnalliset muutokset, uudet keksinnöt ja muodit vaikuttavat siihen, mitä kulloinkin pidämme kauniina.

Tässä mielessä edes kultainen leikkaus ei takaa ikuista oleskelulupaa kauneuden valtakuntaan. Se, mikä on tänään kaunista, voi olla huomenna rumaa – ja päinvastoin. Myös jojoilu kuuluu tähän jatkumoon. Silloin kauneusihanteet palaavat retrotyylisenä lainana uusiokäyttöön, vaikka perustaksi paikantuvan kauneuskäsitteen parasta ennen -päiväys on saattanut mennä umpeen jo vuosikymmeniä aikaisemmin.

No, missä se kauneus lopulta luuraa? Myöhäiskeskiajan merkittävin katolinen filosofi Tuomas Akvinolainen otaksui, että kauneuden synnyttämä mielentila on kokevan subjektin ominaisuus eikä kokemuksen kohteeksi valikoituneen objektin ominaisuus. Juuri hänen mukaansa kauneus on "sitä, mikä miellyttää silmää."

Tähän näkemykseen törmää tuon tuostakin vielä nykyäänkin, kun ihmiset alkavat jossakin tilanteessa pohtia sitä, mikä on kaunista ja mikä taas ei. Kauneuden havaitseminen vaatii herkistymistä kauneudelle. Nykyestetiikassa puhuttaisiin käytännön maailman kahleet murtavasta esteettisestä asennoitumisesta, joka mahdollistaa esteettisen elämyksen eli kauneuden kokemisen. Se vaatii antautumista maisemalle, rakennukselle, sävellykselle, maalaukselle tai kirjalle.

Suurin muutos on havaittavissa siinä, että 1900-luvulla kauneuden miedot esteettiset arvot (harmonia, kirkkaus, yhtenäisyys, sopusuhtaisuus, tasapaino) ovat vaihtuneet koviksi esteettisiksi arvoiksi (kaaos, pimeys, pirstaleisuus, vääristyneisyys, tasapainottomuus). Tätä muutosta ovat vauhdittaneet ensimmäisen ja toisen maailmansodan kauhut, erityisesti holokausti, jotka osoittivat vanhat ihanteet pelkäksi illuusioksi.

Siksi on täysin ymmärrettävää väittää, että Leonardo da Vincin Mona Lisa ja Pablo Picasson Itkevä nainen ovat molemmat äärimmäisen kauniita maalauksia, mutta ne vain hyödyntävät kauneuden eri kategorioita.

Kauneus on käsitteenä kuin jäävuori, josta työntyy pinnalle nähtäväksi vain pieni huippu. Jos joku sanoo esimerkiksi nähneensä kauniin taulun, emme vielä voi tietää, miltä taulu oikeastaan näyttää.

Puhe soljuu vuolaana virtana roomalaisessa ravintolassa. Kaunis hymy käy huulilla. Nainen avaa käsilaukkunsa, ottaa esiin kasvovoiteen ja sivelee sitä iholle. Tekee sen kauneuden tähden. Tuubissa lukee Tokalon.

Platon ja hänen aikalaisensa käyttivät kauniista termiä kalos, sen substantiivimuoto on to kalon.

Epäilen, ettei sillä termillä tarkoitettu kauneuden buustaamista.

Jukka Petäjä
jukka.petaja@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat