Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Instituutissa ei pönötetä

Kulttuuri
 
Vesa-Matti Väärä
Jori Hulkkonen rakensi Suomi-kuvaa uusiksi Suomen Ranskan instituutissa.
Jori Hulkkonen rakensi Suomi-kuvaa uusiksi Suomen Ranskan instituutissa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

On pakko myöntää, että juuri nyt Pariisin kevät ei tee vaikutusta. On maaliskuun puoliväli ja jäätävä tuuli vihmoo Seineltä suoraan Pariisin design- ja muoti-instituutin katolla sijaitsevan yökerhon terassille.

Vaikka säätila on arktinen, se on juuri oikea kattoterassilla aluillaan olevaan tilaisuuteen. Suomen Ranskan instituutin ja talossa sijaitsevan muotiyliopiston järjestämät avoimet juhlat noudattavat jonkinlaista pohjoisen hulluuden teemaa. Siitä kertovat terassille tuodut taideteokset: vitriinissä olevat "lumipallot" ja pari sandaaleita niissä seisovine urheilusukkineen.

Jää epäselväksi, aukeaako huumori pariisilaisille, mutta suomalaisia se naurattaa.

Terassin nurkassa on pieni kuusien kehystämä aukio, jossa katuhypnotisoija hypnotisoi halukkaita hypnoottiselle matkalle Pohjolaan. Juhliin saapuneita suomalaisia kiinnostaa enemmän baarin tarjoama helpotus koti-ikävään – Lapin Kulta ja lonkero.

Oleellista näissä juhlissa on se, että perinteinen, turvallinen kulttuuripönöttäminen on tehty lähes mahdottomaksi. Täällä luodaan uudenlaista Suomi-kuvaa. Sellaista, jossa tunnustetaan, ettei Suomi-kuva kiinnosta ketään.

Institut Finlandais on ottanut pragmaattisen lähestymistavan ranskalaisten viettelemiseen. Järjestetään hyvät bileet tunnetussa pariisilaisessa yökerhossa ja tuodaan sinne Suomesta artisti, jota paikalliset rakastavat. Tällä kertaa se on elektronisen musiikin artisti ja dj Jori Hulkkonen, joka vuosina 1996–2008 julkaisi kahdeksan levyä ranskalaiselle F-Communicationsille. Noina vuosina hän esiintyi Pariisissa niin usein, että ranskalaisissa teknopiireissä kiersi vitsi: jos haluat tietää, missä ovat parhaat bileet, kysy Jori Hulkkoselta.

"Esiinnyin Pariisissa ja isoissa ranskalaisissa kaupungeissa monta kertaa kuukaudessa, useammin kuin ranskalaiset artistit", hän muistelee.

Hulkkosen setti alkaa kolmelta yöllä, jolloin muutkin kuin kulttuuritoimittaja ovat jo melko herkistyneessä tilassa. Pariisilainen klubikansa valuu paikalle Hulkkosen settiä varten ja bailaa aamukuuteen – ja jatkaa sitten seitsemäksi teknoklubi Concreten aamureiveihin. Tämä on todella ovelaa suomalaisen kulttuuri-imagon rakentamista.

Ennen kuin portsarit paimentavat juhlijat ulos, kuullaan hämmentävä avaruusdiscoversio Beatlesin Eleanor Rigbystä, joka kerää vielä kerran tanssilattian täyteen.

Otto Talvio
Kulttuuritoimittaja herkistyy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat