Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori varoittaa: Yletön taideharjoittelu tai pelaaminen muuttavat lapsen aivoja pysyvästi

Kuinka taiteilijat pystyvät muistamaan esityksensä? Näyttelijä Martti Suosalo kertoo, kuinka muistaa 50 rooliaan samanaikaisesti.

Kulttuuri
 

Kun eläydymme näyttelijän roolityöhön, haltioidumme oopperalaulajan äänestä tai hurmioidumme kapellimestarin tulkinnasta, ajattelemme harvemmin heidän aivojaan.

Joskus se voisi olla paikallaan, sillä jokaisen taiteilijan pääkopassa uurastavat ainutlaatuiset ja yhä vahvemmin omaan suuntaansa kehittyvät aivot. Esimerkiksi laulajien aivojen muutoksista on paljon tutkimusaineistoa.

"Oopperalaulajilla aivojen valkean aineen ratayhteydet ovat vertailuryhmää monimutkaisempia, mikä johtuu todennäköisesti ääntämisen motoriikan harjoittelusta", sanoo HUS:n neurologian klinikan professori Perttu Lindsberg.

"Edistyneillä laulajilla aivokuoren alaisista rakenteista aktivoituivat myös tyvitumakkeet, talamus ja pikkuaivot."

Aivojen muokkautumista havaittiin myös brittiprofessori Eleanor Maguiren tutkimusryhmän nelisen vuotta sitten julkaisemassa tutkimuksessa, jossa tutkittiin Lontoon taksikuskien aivoja. Kuljettajat joutuvat koulutuksensa aikana muun muassa opettelemaan Lontoon noin 25 000 kadun sijainnit.

Havaittiin, että taksikuskien aivoissa tilan hahmottamisesta vastaava hippokampus oli seitsemisen prosenttia suurempi kuin tavallisilla tallaajilla.

Lindsberg ei usko taiteilijoiden kohdalla yhtä hurjaan muutokseen. "Taksikuskit sijoittavat tuohon muistirakenteeseen suuren bittimäärän. Taiteilijoiden muistin käyttö on kuitenkin yleensä monipuolisempaa, heillä aivojen eri osat kuormittuvat tasaisemmin."

Professorin mukaan aivot kaipaavat ennen kaikkea monipuolista toimintaa. Hän uskoo, että esimerkiksi huippuosaajaa lapsestaan intohimoisesti valmentavat vanhemmat saattavat altistaa tämän liian yksipuoliselle aivojen käytölle, mikä voi haitata tasapainoista kypsymistä.

Enemmän huolissaan hän on kännyköiden ja pelien aivoja muokkaavasta vaikutuksesta.

"Aivojen kehityksessä on tiettyjä herkkyyskausia, ja yletön pelaaminen läpi lapsuusiän voi jyrätä ne alleen", hän perustelee.

"Jatkuvasti pelaavan lapsen aivot voivat kehittyä supertehokkaiksi jossain suorituksessa, mutta silloin niiltä jää jotain myös oppimatta. Voidaan kysyä, onko se jotain, mikä olisi inhimillisen elämän kannalta paljon olennaisempaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat