Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Venäjällä tehdään bisnestä

Tuottaja Maki Kolehmainen aikoo valloittaa musiikkimarkkinat Venäjältä Uzbekistaniin

Kulttuuri
 
Pete Aarre-Ahtio
Kun Maki Kolehmainen oli kerännyt kaikki palkinnot ja kultalevyt Suomesta, hän suuntasi katseensa itään Venäjälle.
Kun Maki Kolehmainen oli kerännyt kaikki palkinnot ja kultalevyt Suomesta, hän suuntasi katseensa itään Venäjälle. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Vuonna 2003 Maki Kolehmainen kirjoitti Googleen sanat "Russian music".

Hän oli säveltänyt musiikkia listatähdille ja noussut Suomen musiikkimaailman huipulle. Nyt tarvittiin jotakin uutta, ja mieleen vain tuli Venäjä.

Ja se vei Makin mennessään.

Kolehmaisen teot Suomessa lienevät tuttuja: 1990-luvulla suursuosioon noussut Aikakone-yhtye, listahittejä Robinille, Antti Tuiskulle, Anna Abreulle ja kymmenille muille artisteille.

Harva tietää, että viimeisen kymmenen vuoden aikana Kolehmainen on luonut myös Venäjällä maineen sikäläisten tähtien biisintekijänä sekä musiikkibisneksen nousevana kykynä.

Nyt hän virittelee bisnestä, jonka tarkoituksena on valloittaa ensin Keski-Aasian stanit ja sitten koko Venäjä. Kolehmainen on mukana Memcom-yrityksessä, ja hän aikoo rakentaa idän oman Spotifyn.

Sovellus toimii käytännössä samalla tavalla kuin Spotify, mutta kunkin maan operaattori saa sen omiin nimiinsä. Sovellus on jo käytössä Azerbaidzanissa, ja seuraavina vuorossa ovat Kazakstan, Tadzikistan ja Georgia.

Kolehmainen uskoo todella, että sovellus voi saada ihmiset Venäjällä maksamaan musiikista: temppu, johon kukaan ei vielä ole kunnolla pystynyt.

Idän valloitus alkoi, kun Maki aikoinaan löysi Googlen tuloksista venäläisen Viktor Drobyshin, joka asui tuolloin Suomessa.

Konserttipianistina aloittanut Drobysh on yksi Venäjän tunnetuimmista musiikkituottajista. Viime vuonna Vladimir Putin ojensi hänelle valtionpalkinnon työstä maan musiikkiteollisuuden hyväksi.

Kolehmaisella ja Drobyshilla synkkasi heti. Drobyshin "tallissa" oli artisteja, jotka tarvitsivat kappaleita. Heiltä Kolehmainen sai ensimmäiset tilauksensa.

Sitten vuonna 2004 Kolehmainen sai kutsun Venäjälle. Moskovan lentokentällä Kolehmaisen ja tämän yhtiökumppanin otti vastaan pidennetty luksusmersu kuljettajineen. Sillä ajettiin Drobyshin datšalle, jossa vastassa oli rynnäkkökiväärillä aseistettu turvamies. Kyytiin istahti pukuun sonnustautunut Drobysh.

"Viktor sanoi, että nyt lähdetään Kremliin, johon teidätkin on kutsuttu."

Kyseessä oli MTV Russia Music Awards -palkintogaala, jossa esiintyivät muun muassa Queen sekä suosionsa huipulla ollut suomalainen The Rasmus.

"Eihän me voida sinne näin farkut jalassa mennä, panikoimme. Viktor rauhoitteli että ei hätää, te menette noin ihan läntisistä rocktähdistä."

Kremlissä Kolehmainen tapasi ensi kertaa useita venäläisiä supertähtiä, joiden ympärillä kymmenet kameramiehet hyörivät.

"Myöhemmin törmäsin sattumalta The Rasmuksen tyyppeihin. Joku heistä kysyi, että mitä helvettiä sä Maki teet täällä. Vastasin, että ei mitään hajua."

Tie Venäjän musiikkimaailman huipulle oli nyt auki. Drobysh toimi aluksi Kolehmaisen yhteyshenkilönä, mutta pian sana kiiri ja lisää tuttavuuksia syntyi. Kolehmainen huomasi, että suomalaiseen makuun tehdyt melodiat toimivat myös Venäjällä – musiikkimaut ovat hänen mukaansa lähellä toisiaan.

Pian tarjouksia alkoi tulla käytännössä itsestään. Kolehmainen sanoo sen, minkä idänkaupan veteraanit aina sanovat: "Venäjällä suhteet merkkaavat tosi paljon. Tärkeintä on löytää hyvät yhteistyökumppanit."

Lista Kolehmaisen tähdistä on Suomessa tuntematon, mutta Venäjällä kova. Nimiä ovat esimerkiksi Slava, Natalia Podolskaya ja Alexander Kogan, joka voitti "Venäjän Grammyn" Kolehmaisen kappaleella.

Levymyynnistä ei Venäjällä tuloja juuri kerry, mutta tekijänoikeuskorvauksia maksetaan. Ne saa ilman suurempaa byrokratiaa – jos tuntee oikeat henkilöt.

Kun Kolehmaiselta tiedustelee, onko hän tienannut Venäjällä hyvin, yleensä puhelias mies hiljenee.

"En haluaisi puhuisi rahasta ollenkaan."

Kai se jossain määrin tuottoisaa on, kun olet sinne vuosikaudet musaa tehnyt?

"Maassa, jossa on 150 miljoonaa ihmistä, markkinat ovat tietysti helvetin isot. Ylihinnoittelemalla itseään siellä ei pärjää."

Kolehmainen naureskelee tunteneensa itsensä välillä Suomen ulkomaankauppaministerin lähettilääksi. Hän on vuosien aikana neuvotellut venäläisten liikemiesten kanssa mitä erikoisemmista yhteistyökuvioista. Kolehmaista on kosiskeltu esimerkiksi teurastamo- ja alusvaatebisneksiin Suomen edustajaksi.

"Istuin hienossa sushiravintolassa, ja eräs liikemies tuli juttelemaan. Hän kertoi omistavansa teurastamon Viipurissa ja kysyi, voisinko järjestää hänelle suomalaiselta farmilta 300 sikaa. Sanoin, että olen kylläkin muusikko, mutta ei kai tuollaisen järjestely ihmeellisiä vaatisi", hän kertoo. "Meinasin tipahtaa tuolilta, kun hän tarkensi, että tarvitsisi siis 300 sikaa päivässä."

Kolehmainen yritti, mutta yritys kariutui tilanpitäjien vientirajoitusten pelkoon.

Myös tuore Memcom-sovellus on Kolehmaiselle uusi aluevaltaus. Miten Kolehmainen ja hänen kumppaninsa saavat laillisen suoratoistopalvelun takomaan rahaa alueella, jossa se ei ole aiemmin onnistunut?

"Euraasian maissa harjoitellaan ja seuraavassa vaiheessa siirrytään Venäjälle. Bisnesmalli toimii ihan varmasti."

"Noilla alueilla on hirveä määrä ihmisiä, jotka haluavat musiikin helposti ja operaattorit taas kaipaavat palvelua, jolla voisivat sitouttaa asiakkaat. Me annetaan alusta ja sisältö eli musiikki. Muu hoituu paikallisesti."

Venäjän ja sen lähimaiden liiketoimintaympäristöä sanotaan yleensä "haastavaksi". Se tarkoittaa, että maissa sopimukset voivat olla venyvä käsite, oikeusturva ei aina ihan toimi ja valtiovaltakin sortaa sananvapautta.

Poliittisiin asioihin Kolehmainen ei haluaisi ottaa kantaa.

"Oli Venäjän toimista mitä mieltä hyvänsä, se on meidän naapuri, ja naapurin kanssa kannattaa aina olla mieluummin hyvissä väleissä kuin riidoissa."

"Eivätkä asiat ole niin mustavalkoisia. Venäjän poliittinen johto ja venäläiset ihmiset ovat kaksi eri asiaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat