Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssija rakentaa liikkeistä "helminauhoja"

Eero Vesterinen muistaa ihmiset kehonkielen perusteella

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Eero Vesterinen käyttää tanssiteosten opettelussa apunaan niin sanottua kolmatta silmää eli hän yrittää katsoa itseään ulkopuolelta.
Eero Vesterinen käyttää tanssiteosten opettelussa apunaan niin sanottua kolmatta silmää eli hän yrittää katsoa itseään ulkopuolelta. Kuva: Rio Gandara HS

"Tanssijalle olennaisin tapa oppia on toisto, toisto ja toisto. Mutta toistovaiheeseen ei pääse välttämättä heti. Näyttelijöillä ja muusikoilla voi olla käsikirjoitukset ja partituurit, nykytanssissa prosessi keskittyy ensin hakemiseen. Lopullinen muoto saattaa löytyä myöhään.

Joka tanssijalla on oma tapansa hahmottaa teos. Itse kiinnitän paljon huomiota painon käyttöön. Kun alkaa ymmärtää, miten paino toimii, liike muuttuu itselle järkeväksi. Myös rytmi on tärkeä.

Yritän rakentaa eräänlaisia helminauhoja, jatkuvuuksia. Koska kaadun tuohon suuntaan, minun on otettava kiinni itseni, mikä johtaa siihen, että kierähdän tähän suuntaan, jolloin on laitettava käsi maahan – jolloin kaadun vasemmalle. Siitä tulee jatkumo, jota ei voi olla tekemättä. Kaikki pyritään saamaan lihasmuistiin.

Teoksiin on tärkeää löytää oma kehollinen vireensä. Vireet voivat olla hyvinkin erilaisia, vaikkapa aggressiivisia tai pehmeitä. Kun keho muistaa vireystilan, ollaan jo pitkällä.

Joskus kuvittelen katsovani itseäni yläviistosta takaa. Hahmotan itseni ulkopuolelta.

Ajankäytön takia on hankalaa harjoitella kerralla kolmea teosta enempää, mutta muistiin teoksia jää enemmän. Kymmenen kohdalla muisti alkaa olla kovilla. Jotkin teokset jäävät muistiin paremmin, ne voi muistaa vuosienkin jälkeen. Itse en pääse yli Jyrki Karttusen Digital Duendesta. Siinä oli läsnä niin totaalisesti, sekä lihan että mielen osalta.

Unohdukset liittyvät yleensä siihen, että kompastuu tai liukastuu, jolloin putoaa jatkumosta. Takaisin pääsee, kun katsoo, missä muut menevät. Myös musiikki auttaa. Vaikka unohduksia tulee harvoin, näen niistä toisinaan painajaisia.

Jos teos on tehty musiikkiin ja kuulen kappaleen vuosia myöhemmin, saattaa keho muistaa liikkeen. Se on kiva tunne. Digital Duendessa oli biisejä Pedro Almodóvarin elokuvista. Kun kuulen niitä, nousee vanha hahmomuistijälki esiin.

Olen ollut Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä, ja nyt olen siirtymässä takaisin freelanceriksi. Muisti on siinä maailmassa kovilla aivan eri tavalla. Instituutiossa tehdään usein yhtä asiaa kerrallaan, alusta loppuun. Freelancer opettelee monia asioita päällekkäin. Se on mielekästä, mutta pitää varoa, ettei kehon vireystila ala vuotaa muihin teoksiin.

Arjessa olen hajamielinen. Nimet eivät aina jää mieleen, sillä käytän paljon aikaa liikkeen ja kokonaishahmon katseluun. Ennen kuin näen kasvoja, saatan tunnistaa ihmiset kaukaakin kävelytyylistä tai muusta kehonkielestä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat