Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Nykänen ei halua dokumenttia itsestään

Seitsemän vuotta valmisteltu elokuva on mäkihyppymestarin mielestä "epäkorrekti"

Kulttuuri
 
Olavi Hartikainen
Matti Nykänen kisaili Kuopiossa helmikuussa 1981.
Matti Nykänen kisaili Kuopiossa helmikuussa 1981. Kuva: Olavi Hartikainen

Seitsemän vuotta teossa ollut dokumenttielokuva mäkihyppääjä Matti Nykäsestä on valmis. Päähenkilö kuitenkin vastustaa dokumentin julkistusta.

"Minä kiellän näyttämästä sitä", Matti Nykänen kertoo Helsingin Sanomille.

Mestarihyppääjä Nykänen vetoaa dokumentista tehtyyn sopimukseen. Hän on elokuvan keskeinen haastateltava. Perushaastattelu on tehty vuosia sitten.

"Sen piti olla urheiludokumentti, mutta siinä on kaikkea muuta paskaa. Jossakin tavataan – vaikka hirsipuussa", Nykänen sanoo HS:lle.

Dokumentin vastaava tuottaja, Blue Media -tuotantoyhtiön johtaja Aarni Kuorikoski korostaa elokuvan tunteellisuutta.

Hänestä dokumentti herättää katsojassa myötätuntoa.

"Olen halunnut, että katsojalle tulee tunne, että Matti voisi olla kenen tahansa meidän lapsi. Kohun tekemiseen tämä ei pohjaa. Elokuva kertoo pojasta, joka halusi maailman parhaaksi mäkihyppääjäksi", Kuorikoski sanoo.

Yle aikoo esittää elokuvan loppuvuodesta ohjelmistossaan. Syksyksi elokuvalle on kaavailtu ensi-iltaa elokuvateattereissa.

Tuottajat ovat näyttäneet dokumentin Nykäselle hiljattain.

Nykänen pitää elokuvaa epäkorrektina itseään kohtaan, epäoikeudenmukaisena.

"Humalassa höpötän siinä niitä näitä kuin saunaillassa. Ei sellaista voi mitenkään julkaista, jos olet höyryissä. Ei se ole oikeudenmukaista. Kaikkihan me tiedetään että kännissä tulee vain kusipäisiä kakaroita. Menen oikeuteen, jos se tehdään ilman lupaa. Siinä pitää olla lentomäen hyppyjä: minulla on maailmanennätyksiäkin muutama, kaikki ne sinne."

Dokumentin nimi on Matti Nykänen – omin sanoin. Kim Finnin ohjaama ja Blue Media -tuotantoyhtiön tuottama dokumentti on noin 70-minuuttinen. Dokumentti koostuu HS:n tietojen mukaan käytännössä kahdesta aineistosta: arkistonauhoista, jotka kertovat Nykäsestä sekä haastattelusta, jossa Nykänen kertoo asioista itse.

Elokuva keskittyy kertomaan Nykäsen urheilu-urasta, mutta myös Nykäsen lapsuutta ja ei-niin-mairittelevia vuosia sivutaan. Nykänen voitti Sarajevon ja Calgaryn olympialaisissa mäkihypyssä yhteensä viisi mitalia, joista neljä kultaista.

Dokumentti mestariurheilijasta on kulkenut kivistä polkua. Elokuvaa ryhdyttiin tekemään jo vuonna 2008, jolloin siitä puhuttiin lähes varmana kansainvälisenä hittinä.

Ensi vaiheessa elokuvaa oli työstämässä muun muassa tuottaja Pamela Mandart. Hän on sittemmin jättänyt elokuva-alan, sillä hänet tuomittiin talousrikoksista vankeusrangaistukseen.

Vastaavana tuottajana toiminut Kuorikoski sanoo, että elokuva on viivästynyt, koska tekijät eivät olleet tyytyväisiä haastattelumateriaaliin.

"Punainen lanka puuttui välistä, kun puhutaan Nykäsen urheilu-urasta ja miten asiat liittyvät toisiinsa", Kuorikoski sanoo.

Lisäksi Nykästä oli välillä vaikea saada haastatteluun tekijöiden toiveiden mukaisesti. Osin tämä johtui siitä, että Nykänen kärsi vankeustuomiota puolisonsa pahoinpitelystä. Myös arkistonauhojen etsintä olympialaisista ja esitysoikeuksien selvittäminen on vienyt tekijöiltä aikaa. Yhdessä vaiheessa elokuvan leikkausversio myös tuhoutui.

Suomessa on viime vuosina tehty useita urheiludokumentteja, muun muassa jalkapalloilija Jari Litmasesta ja jääkiekkoilija Teemu Selänteestä. Ylellä Nykäs-dokumentin tekoa pitkään seurannut tuottaja Iikka Vehkalahti vertaa dokumentteja keskenään.

"Ne ovat kaikki henkilökuvia, mutta dokumentti Nykäsestä on vaikeampi, koska Nykänen itse on hahmona vaikeampi. Selänne ja Litmanen ovat sankareita, kun taas Nykästä osa porukasta suorastaan inhoaa. Hän on ristiriitainen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat