Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterikylpy Berliinissä

Suomen Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijat ovat perehtyneet parin kuukauden ajan saksalaiseen teatteriin. Syksyllä heidän sarjamurhaajasta kertova esityksensä nähdään muun muassa Helsingissä.

Kulttuuri
 
Christian Jörgensen
Roberto Zucco -esityksen ohjaaja Mikko Roiha (keskellä) esittelee vapautuneesti kotikaupunkinsa muuveja Berliinin Prenzlauer Bergissä toimivan Ballhaus Ost -teatterin pihalla. Näyttelijäntyön professorit Hannu-Pekka Björkman (vas.) ja Elina Knihtilä (oik.) sekä näyttelijäopiskelijat Aksa Korttila, Joonas Snellman ja Fanni Noroila ihmettelevät.
Roberto Zucco -esityksen ohjaaja Mikko Roiha (keskellä) esittelee vapautuneesti kotikaupunkinsa muuveja Berliinin Prenzlauer Bergissä toimivan Ballhaus Ost -teatterin pihalla. Näyttelijäntyön professorit Hannu-Pekka Björkman (vas.) ja Elina Knihtilä (oik.) sekä näyttelijäopiskelijat Aksa Korttila, Joonas Snellman ja Fanni Noroila ihmettelevät. Kuva: Christian Jörgensen

Kuusi viikkoa, vähän unta, sitäkin enemmän ärsykkeitä, yllykkeitä ja kiihokkeita aivoille.

30 iltana berliiniläisiä teatteriesityksiä – Saksan kiinnostavimmat ohjaajat ja parhaat ryhmät –, seuraavana päivänä analyysi siitä mitä on nähty.

Päivittäin oman produktion harjoitukset. Ensi-illan jälkeen edessä esitykset Berliinin lisäksi Suomen kansallisteatterissa sekä Joensuussa, Oulussa ja Kajaanissa.

Kuluvan kuun lopussa Suomen teatterikorkeakoulun neljännen eli viimeisen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat palaavat kotiin paitsi väsyneinä myös paljon oppineina, monenlaista nähneinä ja kokeneina, valmiina antautumaan tulevalle ammatilleen.

Niin ainakin Teatterikorkeakoulussa toivotaan.

Kun Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman kaksi vuotta sitten miettivät, mitä tekisivät vastanimitettyinä näyttelijäntyön professoreina, yksi ääneen lausutuista pyrkimyksistä oli maisteriopintojen kansainvälistäminen.

Suunnitelmat poikivat jo viime vuonna toteutetun neljän viikon vaihto-opiskelu- ja opetushankkeen Moskovan Gitis-teatterikorkeakoulun kanssa.

Nyt vuorossa on mittavampi, eurooppalaisittainkin ainutlaatuinen Lavat auki! -pilottiprojekti, jossa kokonainen vuosikurssi on muuttanut pariksi kuukaudeksi Berliiniin. Tavoitteena on avata näkökulmia, imeä vaikutteita, luoda yhteyksiä sekä saavuttaa ymmärrys siitä, että näytteleminen on perimmältään kaikkialla samaa.

"Siitä selviää", omista kokemuksistaan oppinut Björkman toteaa. "Ja sen jälkeen pelkää vähemmän."

Samalla rakennetaan Maastrichtin teatteriakatemian aloitteesta lähtenyttä uutta yhteistyötä ja osin yhteisiä opintokokonaisuuksia yhdeksän muun eurooppalaisen teatterikorkeakoulun kanssa.

Platform European Theatre Academyn tarkoituksena on sekä kehittää opetusta että järjestää opiskelijoille mahdollisuudet opiskella ammattiaan monessa eri paikassa. Samalla hankitaan työelämässä vaadittavia valmiuksia: itseluottamusta, sopeutumista, joustamista, vieraan kohtaamista, jatkuvaa oppimista. Suunnitelmissa on myös työpajoja, taiteilijavaihtoa sekä yhteistyöesityksiä.

Taiteilijat ovat aina hakeneet vaikutteita muualta, eikä teatterikaan ole enää välttämättä niin paikallista kuin ennen matkustelun yleistymistä, monipuolista kieltenopetusta ja tekstityslaitteita. Ulkopuolelta näkee sitä paitsi kotimaansa terveellisellä tavalla uusin silmin.

Professoreiden otettua yhteyttä Berliinissä asuvaan suomalaiseen ohjaajaan, taiteilijaprofessori Mikko Roihaan, tämä ehdotti suomalaisten opiskelijoiden lähettämistä sinne. Asuminen ja eläminen kaupungissa on vielä suhteellisen edullista, ja halpoja lentojakin saa, joten pilottihanke oli mahdollista rahoittaa ilman jatkossa tarvittavia EU-tukia.

Roiha valitsi toteuttavan näytelmän ja räätälöi tiukan kurssiohjelman yhdessä "oikean kätensä" Taina Sivosen kanssa. Sivonen järjesti myös kimppa-asuntoja eri puolilta Berliiniä.

Kaksitoista neljännen vuoden näyttelijäopiskelijaa ja yhteensä kuusi dramaturgian sekä valo-, ääni- ja lavastussuunnittelun opiskelijaa ovat viettäneet kaupungissa vajaat kaksi kuukautta tutustumassa saksalaiseen teatteriin sekä harjoittelemassa Roihan ohjaamaa Roberto Zuccoa. Ranskalaisen Bernard-Marie Koltèsin nykyklassikko kertoo Italiassa 1962–1988 eläneestä sarjamurhaajasta.

Harjoitukset on porrastettu niin, että näyttämöllä treenaamassa on ollut yhtä aikaa vain pieni osa porukasta samalla kun muut ovat keskittyneet omaan osuuteensa. Näin on saatu suhteellisen nopeasti tuloksiakin.

Opiskelijoilla on Roihan mukaan hyvät tekniset valmiudet, tämän jälkeen kenties myös aiempaa realistisempi tuntuma siihen, minkälaisissa olosuhteissa useimmat näyttelijät – ja teatteriopiskelijatkin – elävät.

"Suomalaiset lähtevät yleensä Suomi kaulassa maailmalle olettaen, että infrastruktuuri on joka paikassa sama. Ei se ole. Pohjoismaissa teatterikorkeakoulujen resurssit ovat useaan muuhun maahan verrattuna moninkertaiset. Vain Zürichissä on paremmat. Monessa paikassa on pari opetustilaa ja kolme lamppua, ja siinä se."

Myös tekemisen tapa on ollut nyt toinen kuin kotimaassa.

"Näyttelijä heijastaa aina kansallista identiteettiä", Roiha sanoo. "Suomessa samastumisen periaatteesta ei juuri ole poikkeusta, kun taas Saksassa se menee tasan päinvastoin. Näyttelijä piirtää ehdotuksen, johon yleisön halutaankin ottavan etäisyyttä."

Nimenomaan tämän Joonas Snellman, 23, sanoo Berliinissä oppineensa. Hän sekä kurssitoverit Fanni Noroila, 22, ja Aksa Korttila, 24, lähtivät reissuun odotukset korkealla, samalla peläten pahinta.

Ohjelma on ollut rankka, mutta aika Berliinissä on sujunut opiskelijoiden mukaan luonnollisesti ja mutkattomasti: "Kaikenlaista teatteria on nähty, hirveän inspiroivaa ja todella puuduttavaa. On huomattu, että on myös ihan ok nukahtaa teatteriin. . ."

"Parhaita esityksiä katsoessa on tullut tunne, että tämä on se tekstin käsittelemisen ja näyttelemisen taso, jolle pitäisi päästä. Kunnianhimo omaa tekemistä kohtaan on kasvanut."

Vielä tärkeämpää opiskelijoille on ollut päästä tekemään teatteria kokeneen ohjaajan kanssa. Ammattimainen työskenteleminen on tuntunut kirkkaalta ja ensimmäistä kertaa kevyeltä, eikä hyvin organisoiduissa harjoituksissa ole tarvinnut kantaa huolta muusta kuin omasta osuudestaan. On valmistauduttu hyvin ja keskitytty silloin kun on sen aika.

Kotiin viemisinä on myös ajatus estetiikasta, jonka takana koko työryhmä seisoo: "Että ei pyydellä anteeksi eikä stressata esityksen aikana siitä, mitä yleisö ajattelee."

Snellman toteaa oivaltaneensa, miten monenlaisilla keinoilla roolihahmoa voi rakentaa jo pelkästään äänen kautta. "Että huutokin voi olla paitsi aito ja voimakas myös tarkka ja kevyt. Koko spektri, jolla näytelmää on mahdollista lähestyä, on laajentunut."

"Täällä opittu kohtausten itsenäinen rakentaminen ja kuljettaminen on ehkä aika saksalaista", Korttila pohtii. Hän on oppinut myös merkitsemään muistiin pienimpiäkin yksityiskohtia, jopa hengityksiä.

Berliinin-kurssin aikana teatterikoululaiset ovat hitsautuneet ryhmänä yhteen samaan tapaan kuin ensimmäisenä opiskeluvuonnaan, jolloin opinnot olivat vielä kaikille yhteisiä. "Olemme täällä toistemme ainoa turva", Noroila sanoo.

Kurssin jälkeen opiskelijat kirjoittavat vielä esseen valitsemastaan aiheesta.

"Veikkaanpa, että tulossa on ainakin jokunen analyysi saksalaisen teatterin kapeasta naiskuvasta", nähtyjen esitysten analyysejä vetänyt Mikko Roiha ounastelee.

"Pian ne ovat fiksumpia kuin me", professorit huokaavat.

 

Roberto Zucco Berliinissä, Ballhaus Ostissa (Pappelallee 15) vielä tänään ja huomenna, 25.–26. huhtikuuta. Kansallisteatterissa 21.–22. elokuuta.

Suna Vuori HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat