Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilijan aivoissa on ruuhkaa – kuinka näyttelijä muistaa 50 roolia saman­aikaisesti?

Kulttuuri
 
Suosalon 10 hulvatonta hahmoa alle 3 minuutissa
Suosalon 10 hulvatonta hahmoa alle 3 minuutissa
Näyttelijä Martti Suosalon päässä on ruuhkaa. Hän on laskenut siellä olevan parhaillaan 50 roolia. Runsaat kymmenen niistä ovat Kari Hotakaisen käsikirjoittamasta monologinäytelmästä Palvelija, jossa Suosalo esittää hahmoja papista poliisiin ja lääkäristä romantiikannälkäiseen naiseen. Kuvaus: Topi Heimonen, leikkaus: Arttu Luhtala.

"Meillä suvussa hajamielisyys on vallitseva olotila. Jos minulle on annettu tehtäväksi perheen harrastuksiin liittyviä kellonaikoja, niin kyllä ne unohtuvat.

Osittain se johtuu työstäni. Olen laskeskellut, että minulla on tällä hetkellä pääkopassa kymmenen tuntia opeteltua näytelmätekstiä, esimerkiksi näytelmistä Luolamies, Mielipuolen päiväkirja, Kiviä taskussa ja viimeisenä Palvelija.

Yhteensä esitän näytelmissä liki viittäkymmentä roolihahmoa, ja olenkin sanonut, että päässäni on teatteriseurue.

Vaikka uskon, että aivojen kapasiteetti on periaatteessa rajaton, niin olen antanut itselleni oikeuden olla muistamatta esimerkiksi uusien ihmisten nimiä.

Tekstiä opetellessa ensimmäinen lukukerta on hyvin tärkeä, silloin näytelmästä syntyy mielikuva.

Usein teen siinä vaiheessa merkintöjä käsikirjoitukseen; jaan tekstiä kohtauksiin ja osiin. Teksti menee näkömuistiin, ja muistan, missä kohtaa sivua tietty tekstikohta on.

Siitä muistaa sitten seuraavan ja niin edespäin.

Minulla onkin ymmärtääkseni hyvä näkömuisti. Kun esimerkiksi olimme lähdössä ensi kertaa purjehtimaan Ruotsin saaristoon, tein tarkan suunnitelman reitistä. Purjehtiessa näin merimerkit mielessäni ilman karttaa.

Varsinainen näytelmätekstin opettelu on todella tylsää. Siinä mennään lause lauseelta eteenpäin. Ensin opettelen yhden lauseen, ja kun osaan sen, etenen seuraavaan, ja joka kerta aloitan lukemisen alusta. Sitten vain tankkaan sivu kerrallaan.

Ritva Valkama opetti minulle keinon, jossa otetaan lauseiden ensimmäiset kirjaimet. Esimerkiksi 'Minä menen ulos' on MMU. Sitä käytän kun pitää opetella teksti nopeasti, kuten leffanteossa. Se tosin jää vain pintamuistiin, eikä sitä välttämättä muista seuraavana päivänä ollenkaan.

Mielipuolen päiväkirjassa oli sen verran hankalaa tekstiä, että käytin esineitä muistiapuna. Olin kuiskaajan kanssa kahvihuoneessa pöydän ääressä, jolla oli kuppi, lautanen, lusikka ja banaaninkuori.

Sitten opettelin lauseita yksi kerrallaan jakamalla tekstiä esineiden mukaan. Banaani tarkoitti lausetta 'ihmiset kuvittelevat', kuppi taas kohtaa "aivojen sijaitsevan päässä".

Niin hypin virkkeen edetessä esineeltä esineelle.

Näin lause 'Ihmiset kuvittelevat aivojen sijaitsevan päässä, mutta näin ei suinkaan ole, nehän tulevat tuulen mukana Kaspianmeren suunnalta' jäi muistiin nopeammin.

Myös esimerkiksi Kari Hotakaisen ja vaikka Aleksis Kiven tekstit ovat tarkkuudessaan vaikeita. Ne ovat niin harkittuja, ettei niissä voi sooloilla. Muuten niistä katoaa rytmi.

Sitten kun sellaisen tekstin on opetellut, niin se säilyy mielessä pitkään.

Kun sitten mennään näyttämölle, esitys asemoidaan. Silloin teksti siirtyy asemamuistiin.

Kun vaikkapa nousen tuolille, niin muistan, että tässä kohtaa sanon näin, ja kun käännyn, niin tulee tämä repliikki. Se auttaa huomattavasti.

Muutenkin liikkuminen ja ääneen puhuminen auttaa. Monesti kävelen plarin kanssa pururadalla ja höpöttelen tekstiä ääneen. Onneksi nyt kännykkäkuulokkeiden aikakaudella samanlaisia kylähulluja näkee katukuvassa enemmänkin.

Monologissa unohtamisen voi tunnustaa, ja siitä voi tehdä numeron.

Mielipuolen päiväkirjassa ei ollut pitkään aikaan ollut kuiskaajaa. Tuli sitten black out! Olin piilottanut käsikirjoituksen näyttämön sivuun. Teeskentelin kuulevani sieltä suunnasta ääniä, ja hiippailin sinne lukemaan.

Jäin kiinni, kun poskessa ollut mikrofoni paljasti yleisölle papereiden rapistelun äänet.

Toisen kerran Brel -illassa tuli täydellinen sähköhäiriö aivoihin, vaikka sitä oli esitetty jo viisi vuotta. En muistanut millään, miten laulu lähtee, en säveliä, en sanoja. Yritettiin siinä monta kertaa, ja kitaristi Pekka Tegelmanilta alkoi jo valua hiki.

Silloin sanoin yleisölle, että nyt teillä on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä, miten ihmiseltä katoaa muisti. Lopulta sain jostakin kiinni, ja siitä se sitten lähti.

Ennen ensi-iltaa olisi toivottavaa, että teksti on niin vahvasti muistissa, että pystyn liittämään sen omiin tunteisiini. Silloin tekstillä voi leikitellä, ja se koskettaa yleisöäkin.

Palvelija on nyt kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen siinä vaiheessa, etten enää tarvitse kuiskaajaa.

Hiottu siitä tulee 30 esityskerran jälkeen. Silloin olen oppinut, miten yleisö reagoi missäkin kohdassa, ja ajoittanut tauot ja hengitykseni sen mukaan.

Siinä vaiheessa voi sanoa, että näytelmä hengittää yleisön tahtiin."

Kaisa Rautaheimo HS
Martti Suosalo on laskenut, että hänellä on muistissa tälläkin hetkellä kymmenisen tuntia näytelmätekstiä.
Martti Suosalo on laskenut, että hänellä on muistissa tälläkin hetkellä kymmenisen tuntia näytelmätekstiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat