Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-kilvan voittaja Aarne Pelkonen lauloi rakkaudesta

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli Lehtikuva
Baritoni Aarne Pelkonen valittiin lauantaina Sibelius Singing -kilpailun voittajaksi.
Baritoni Aarne Pelkonen valittiin lauantaina Sibelius Singing -kilpailun voittajaksi. Kuva: Heikki Tuuli Lehtikuva

Järvenpää. Kolmas Sibelius Singing -laulukilpailu sattui sopivasti Jean Sibeliuksen juhlavuoteen. Kun kilpailu perustettiin sotilaskapellimestari Raine Ampujan aloitteesta, perimmäisenä ajatuksena oli rakentaa kilpailu Sibeliuksen yksinlaulujen ympärille. Ensimmäistä kertaa se pidettiin 2007.

Sibelius-teema toteutui juhlavuoden kunniaksi kaikkein monipuolisimman ja rikkaimmin.

Finaalia muutettiin siten, että se muuttui pianosäestykselliseksi. Kilpailijoilla oli valittavanaan ohjelmansa Sibeliuksen noin 110 yksinlaulusta, joista mukaan tarttui 61.

Koska jokaisen oli valittava kaksi laulua Sibeliuksen harvemmin kuultujen laulujen joukosta, moni kuuli varmasti ensimmäistä kertaa elämässään joitakin lauluja.

Ainolan mestarin sävelkielestä paljastui uusia, hieman yllättäviä ja vähän erikoisiakin puolia.

Avainkysymys oli, millaisia kokonaisuuksia ja tarinoita finalistit olivat sommitelleet.

Kilpailun voittaja, baritoni Aarne Pelkonen, rakensi omasta ohjelmastaan pienen kertomuksen.

Punaisena lankana luonnonläheisissä Runeberg -lauluissa oli, yllätys, yllätys, rakkaus, jonka ilmentämiseen Pelkosen lämpimän kaunis, taipuisasti soljuva ja vivahteikas nuoren miehen baritoni on omiaan.

Rakkaustarina alkoi ujosta suudelman toiveesta Kyssens hopp -laulussa ja seestyi kiihkeän ja kuohuvan vaiheen jälkeen Sommarnatten-laulun harmoniseen lemmen- ja luonnonrauhaan.

Pelkonen päätti ohjelmansa Norden-lauluun, jossa joutsenet jättävät syksyn tullen kaihoisat hyvästit Pohjolalle. Koska Pelkonen matkaa ensi syksynä Saksaan, Oldenburgin kaupungin oopperan solistiksi, hän saattoi ennakoida tulevaa kotimaan kaipuutaan.

Norden sopii parhaiten kevyille puhdaslinjaisille korkeille sopraanoille ja niiden lintumaisen taianomaiselle liitelylle. Pelkonen toi Nordeniin pehmeää murhetta ja piirteli lentokuvioita notkean tarkasti.

Pianistien rooli korostui finaalissa. Pelkonen jakoi vakituisen pianistinsa Juho Alakärpän kanssa saman romanttisen mielenmaiseman. Myös Kristian Attila, Ilmari Räikkönen ja Hans-Otto Ehrström tekivät hienostunutta ja herkistynyttä työtä.

Toisen palkinnon voittanut mezzosopraano Erica Back tuntui vielä kokeilevan, millaiset Sibeliuksen laulut vetoavat parhaiten hänen tunteisiinsa. Tiiviin notkea, instrumentaalisen kaunis ääni ei soinut yhtä vapautuneesti kuin välikilpailussa.

Kilpailun kolmas, sopraano Hanna Rantala, oli onnistunut keventämään iskevän kirkkaan äänensä sointia. Terävimmät särmät olivat hioutuneet pois. Nyt siinä oli parhaimmillaan lyyristä helkettä ja korkealla kaartuvaa linjapuhtautta.

Neljänneksi sijoitetulle virolaiselle Tuuri Dedellä on melkoiset voimavarat. Kun hän avaa mezzosopraanonsa täydet palkeet, kontrolli hieman pettää: ääni kovenee ja soi epäpuhtaasti. Sen sijaan Sibeliuksen pienet ja somat kukkaislaulut hän lauloi hyvin herttaisesti ja sirosti.

Kilvan viides, sopraano Sanna Matinniemi taisi jännittää. Ääni ei syttynyt samaan linjakkaaseen valovoimaan kuin välierässä.

Peränpitäjäksi jäänyt tummanpuhuva puolalaisbaritoni Artur Rozek syyllistyi usein paisuttelevaan mylvintään. Hän oli arvioinut yläkanttiin lauluissa tarvittavan pohjoisen paatoksen määrän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat