Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikan tähdet kimmeltävät Portugalissa

Kulttuuri
 

Kun tyylikkäästi pukeutunut muusikko ja kirjailija Kalaf Ângelo nautti lounasta Lissabonissa, ruokapaikan omistaja yritti myydä koko höskän hänelle.

Ravintoloitsija päätteli Kalafin saapuneen Angolasta. Sieltähän tulevat nyt ne rahakkaat pukumiehet, kun portugalilaisilla on ollut matti kukkarossa.

Kalaf kertoo tapauksesta tuoreessa kirjassaan O Angolano que comprou Lisboa (por metade do preço) (suom. Angolalainen, joka osti Lissabonin (puoleen hintaan)). Kalaf muutti nuorukaisena Portugalin pääkaupunkiin Angolasta parikymmentä vuotta sitten. Kulttuurivaikuttaja laulaa maailmalla menestyneessä Buraka Som Sistema -ryhmässä.

Yhtye ammensi inspiraatiota siirtolaisvoittoisesta Buracan lähiöstä. Palkitun bändin repertuaarissa raikaa luandalaispohjainen, elektroninen kuduro.

Poptähti Anselmo Ralph on toinen Afrikan tähti, jonka Portugali on ominut. Kultaa ja platinaa vanhassa emämaassa myyvä Anselmo saa kansan tanssimaan angolalaisen kizomban tahtiin.

"Portugali yritti pakottaa siirtomaat oman kulttuurin muottiin, mutta nyt on käymässä päinvastoin: Siirtomaiden kulttuurista on tullut valtavan suosittua täällä", tiskijukka ja levyputiikki Flurin omistaja José Moura toteaa kaupassaan Tejojoen rannalla. Hän on osakkaana myös Príncipe-levymerkissä ja tuotantoyhtiössä.

Portugalin kielikin on saanut tartunnan, Moura sanoo. "Kielessämme on tonneittain osuvia, entisistä siirtomaista muuttaneiden mustien yhteisöjen sanoja ja sanontoja."

Tanssimusiikki on Mouran mukaan luku sinänsä.

"Rytmit vetoavat seksikkyydellä ja eksoottisuudella, mutta afrikkalaiset yhteisöt ovat myös laajoja. Musiikkia kuulee väistämättä bileissä, busseissa ja kännykköjen soittoääninä."

Kapverdeläinen muusikko Juary Livramento pelkää, että sulautumisesta ja globalisaatiosta seuraa tappioita alkuperäisille kulttuureille. Alle kolmikymppinen taiteiden maisteri tulkitsee kitaralla ja laulaen Kap Verden kansallismusiikkia mornaa "konservatiivisesti".

"Haluan olla pelastamassa meidän kulttuuri-identiteettiä. Minua nuorempia ei enää kovasti kiinnosta, miten vaikkapa kotisaarellani Boa Vistalla morna on kulkenut sukupolvelta toiselle. Sointujahan voi tuottaa tietokoneella", hän pohtii Casa da Morna & Sembassa.

Ruoka- ja musiikkipaikan omisti maineikas kapverdeläinen muusikko Tito Paris. Hän myi sen taannoin angolalaiselle liikemiehelle, jolloin morna sai semban seurakseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat