Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiskijukat tuovat toivoa Lissabonin ongelmalähiöihin

Lissabonin uudesta sykkeestä vastaavat tiskijukat, joiden juuret ovat Portugalin entisissä siirtomaissa. Dj Marfox soittaa konemusiikkia.

Kulttuuri
 
Ana Brigida
Ongelmalähiön tiskijukalla on konebiitti hallussa
Ongelmalähiön tiskijukalla on konebiitti hallussa
DJ Marfox sekoittaa Afrikan rytmejä ja betonierämaiden kumua kiihkeätempoiseksi tanssimusiikiksi. Lissabonilaisesta ongelmalähiöstä maineeseen ponnistanut tiskijukka-tuottaja on esikuva nuoremmilleen. Toimittaja: Pilvikki Kause. Kuvaus ja leikkaus: Ana Brigida.

Lissabonin siirtolaisgettojen kasvatti Marlon Silva ponkaisee musiikkiklubin lavalle, kun kello lähestyy viittä aamulla.

Taustaseinälle leiskahtaa nimi, jolla hänet tunnetaan: Dj Marfox.

Lattialle sulloutuneet tanssijat riehaantuvat suositulla Musicbox-klubilla. Lissabonin huvikorttelin yön huipentuma on tässä.

Silva (s. 1988) on elektronista tanssimusiikkia tuottava tiskijukka. Se ei ole poikkeuksellista. Mutta alan konkareita hämmästyttää, miten omintakeisesti hän vatkaa yhteen Afrikan rytmejä ja lissabonilaisten betonierämaiden kumua.

Marlon Silvan vanavedessä köyhien lähiöiden konemuusikkojen soundista on tullut kuuma ilmiö. Heidän juurensa ovat Afrikassa Portugalin entisissä siirtomaissa, vaikka he eivät olisi niissä syntyneetkään.

Dj Marfox ja nuorempi Dj Nigga Fox saavat tunnustusta keikoilla myös Berliinissä, New Yorkissa, Oslossa ja Roskildessä. Vasta 18-vuotias, lähiöstä Ranskaan muuttanut Nídia Minaj on puolestaan nuori nainen, jolle povataan kansainvälistä uraa.

Tytöt pakkaantuvat Musicbox-klubille kuuntelemaan musiikkia.
Tytöt pakkaantuvat Musicbox-klubille kuuntelemaan musiikkia.

Marlon Silva säätää nappeja ja vipuja ja jammailee lavalla. Valokuvaajat kieppuvat hänen kimpussaan. Taas hänestä raportoidaan erilaisissa tiedotusvälineissä.

Valtalehti Público valitsi hänet yhdeksi vuoden henkilöksi 2014. Nousukiito vauhdittui, kun amerikkalainen Rolling Stone -lehti listasi Dj Marfoxin kymmenen huomionarvoisen uuden artistin joukkoon viime kesänä. Toimittaja äkkäsi hänet New Yorkin Modernin taiteen museon MoMAn tapahtumassa.

"Minä minä minä minä . . .", teknoääni hokee. Biisin hakkaava tempo kiihtyy.

Tapaamme Quinta do Mochon lähiössä Marlon Silvan makuuhuoneessa, joka on myös hänen työnurkkansa. Silva esittelee ensimmäistä ep-levyään Eu sei quem sou (2013).

"Minä tiedän kuka olen", hän sanoo voitonriemuisesti ja nauraa: "Levyllä on hiukan pöyhkeä nimi."

"Ihmiset katselivat pitkin nenänvarttaan, että kuvitteleepa sosiaalinaapuruston kakara itsestään vähän liikoja."

Rouhealle miksaukselle on Silvan mukaan nyrpistelty trendikkäissä diskoissa, mutta hän luottaa lujasti omaansa.

"Tämän musiikin ansiosta herään joka päivä tuntien oloni hyväksi."

Ana Brigida
Lattialle sulloutuneet tanssijat riehaantuvat, kun dj Marfox vatkaa yhteen Afrikan rytmejä ja lissabonilaisten betonierämaiden kumua.
Lattialle sulloutuneet tanssijat riehaantuvat, kun dj Marfox vatkaa yhteen Afrikan rytmejä ja lissabonilaisten betonierämaiden kumua.

Silva syntyi Portelan hökkelislummissa Lissabonin pohjoispuolella. Lähiöihin alkoi pakkautua väkeä Portugalin alusmaista, kun ne itsenäistyivät 1970-luvulla. Silvan vanhemmat muuttivat 30 vuotta sitten paremman elämän toivossa Afrikan saarivaltiosta São Tomésta ja Príncipestä.

"Leikin kapverdeläisten, angolalaisten, portugalilaisten ja guinealaisten kavereiden kanssa. Matkimme toistemme portugalin murteita. Yhteishenki oli vahva. Vanhempia ihmisiä kunnioitettiin syvästi", hän kertoo.

Kasettisoittimissa sekä naapuruston tanssikarkeloissa takoi tyypillinen musiikki: Kap Verden funaná, lantioiden lähikontaktia vaativa tarraxinha, angolalalaiset veivaukset kizomba ja semba.

"Tiukka pehva" eli Angolan pääkaupungista Luandasta maailmalle levinnyt vauhdikas kuduro on hänelle rakkain.

"Lissabonin tunnussyke on batida. Batidani pohjaa Luandan kuduroon", hän luonnehtii.

Tiskijukan lattialla lojuu pinossa lähtövalmiita keikkakasseja. Seinustalla koreilee hyllytolkulla värikkäitä ja kimmeltäviä esiintymislenkkitossuja.

Marfox jakaa kerrostalohuoneiston äitinsä kanssa. Pojan menestys yllätti rankasti töitä paiskineet työläisvanhemmat, jotka olivat patistelleet häntä opiskelemaan.

Elämä riutuvissa sosiaalilähiöissä on karua, Silva painottaa. Monilukuinen perhekunta siirrettiin läheiseen Quinta do Mochoon, kun Portelan rötisköt vedettiin nurin.

"Nyt puhutaan ihmisistä, jotka eivät ole koskaan käyneet leffassa ja teatterissa tai syöneet empanadoja (täytettyjä lihapiiraita). Ainoat matkat ovat työn ja kodin väliä. On suuri valhe väittää, että heillä olisi oikeita lomia. Lopulta eläkettä karttuu vaivaiset parisataa euroa."

Marlon Silva on nostanut köyhien lähiöiden konemusiikista kuuman ilmiön.
Marlon Silva on nostanut köyhien lähiöiden konemusiikista kuuman ilmiön.

Tässä todellisuudessa Silvan ja muiden tiskijukkien menestys toimii esimerkkinä.

"Aloimme avata lähiöitä ulospäin. Osoitimme nuoremmille, että toivoa on", hän uskoo.

Teknotuottajat alkoivat nostaa päätään löyhän Dj's do Guetto -ryhmän syntyessä. Marfox, hänen oppimestarinsa Edney Magalhães eli Dj Nervoso sekä neljä muuta tiskijukkaa eri lähiöistä lyöttäytyivät yhteen. He julkistivat netissä kokoelmansa vuonna 2006. Porukka hajosi sittemmin.

Hän arvelee, että viitisentoistatuhatta "lähiöskidiä" istuu nyt kotinurkissa miksaamassa konemusiikkia. Marfox kannustaa nuorempia, ja hänen esimerkkinsä inspiroi heitä nimiä myöten: Nigga Fox, Lilocox ja Famifox.

Jotkut uudet kyvyt ovat päässeet Filho Único -kulttuuriyhtymän agenttien ja pienen Príncipe-levymerkin perustajien siipien suojiin. He "löysivät" Marfoxin ja tämän ansiosta lähiöundergroundin.

"Edessäni seisoi tyyppejä Lissabonin keskustasta. Voitin epäluuloni, ja yhteistyö on kiirinyt lumivyörynä."

Marlon Silva vie korttelikierrokselle näyttääkseen, millaisen naapuruston mainetta luodaan nyt uusiksi.

Leikkipuiston kupeessa naiskolmikko selailee Nobel-palkitun Malala Yousafzain kirjaa. Rukoushuoneen ovella rupattelee ryhmä valkeissa kaftaaneissa. Perheenisä ripustaa pyykkiä kadulla.

"Hei veli, miten pyyhkii", eräs autoilija huikkaa Silvalle leveästi hymyillen.

Vanhempi mieskin ilahtuu Marfoxin nähdessään. "Voimaa, veli", mies toivottaa.

Pilvikki Kause, teksti
Ana Brigida, kuvat
Lissabon

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat