Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muhkeus ei takaa menestystä

Kulttuuri
 

Lukijalle on ihan sama, kuka kirjan julkaisee, kunhan se on hyvä.

Mutta se ei ole lukijan kannalta yhdentekevää, jos suomalaisten kustantamojen toimintaedellytykset kaventuvat olennaisesti, kuten HarperCollinsin aloittamassa maihinnousussa voi käydä.

Kun iso tulee ja vie maailmantähdet tarjoamalla heille rutkasti lisää rahaa, pienemmiltä taloilta pettää kivijalka: se myynti menetetään, jonka varassa on julkaistu usein kehnosti myyviä mutta kulttuurisesti arvokkaita tai paikallisesti kivoja teoksia. Sellaisia, joita vain me suomalaiset osaamme tehdä ja tarvita.

Toteutuessaan uusjako osuu raskaimmin suurimpiin yleiskustantamoihin: Otava, WSOY, Tammi, Gummerus. Mitä mittavampi ja monipuolisempi lista, sitä useampi kannattelija tarvitaan. Miten olisi esimerkiksi WSOY:ssa maksettu palkat ja laskut ilman Dan Brownia muutama vuosi sitten?

Siltalan ja Teoksen tapaisilla kustantamoilla on paremmat mahdollisuudet jatkaa koko lailla entiseen tapaan. Jos voittoa tulee, se ei tule ulkomaisista trillereistä.

Käännöskirjojen kauppaaminen on kaikkialla vaikeaa. Mikään ei takaa, että HarperCollins hallitsee homman muita paremmin, vaikka heidän lähtökohtansa ovatkin muhkeat.

Juuri nyt Tukholman suuntaan voi kuitenkin vain sanoa, että täällä ollaan hyvissä tarkkailuasemissa. Pallo on heillä.

Antti Majander
antti.majander@hs.fi
Kirjoittaja on kirjallisuustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat