Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnkino siirtyi kaupassa sijoitusyhtiöltä toiselle

Kulttuuri
 
Jarno Mela Lehtikuva
Finnkinon ostajalla on hallussaan runsaasti eurooppalaisia yrityksiä.
Finnkinon ostajalla on hallussaan runsaasti eurooppalaisia yrityksiä. Kuva: Jarno Mela Lehtikuva

Ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö Ratos on myynyt osuutensa elokuvateatteriketju Nordic Cinema Groupista (NCG) sijoitusyhtiö Bridgepointille. Suomen elokuvateatterimarkkinoita ylivoimaisesti hallitseva Finnkino on osa NCG-yhtiötä.

Ostaja Bridgepoint on kansainvälinen pääomayhtiö, joka on erikoistunut omistamaan yrityksiä, jotka toimivat markkinajohtajina alueillaan ja joilla on kasvupotentiaalia.

Entuudestaan Bridgepointin sijoitussalkussa on yli 30 eurooppalaisia yhtiöitä. Mukana on muun muassa italialaisia pizzaketjuja, ranskalainen lehtiyhtiö, ompelutarvikkeita myyvä firma Briteissä, tuulivoimalayhtiö Espanjassa sekä urheiluyhtiö, joka hallinnoi moottoripyöräilyn Moto GP -kisoja.

Suomessa yhtiö omistaa entuudestaan A-Katsastuksen. Aiemmin yhtiö tunnettiin meillä myös Terveystalo-yhtiön omistajana. Bridgepointin osakkeita on Suomessa omistanut työeläkeyhtiö Ilmarinen.

"Elokuvateatterikokemus voi mielestämme rikastua entisestään", sanoo Pohjoismaiden-toimintojen johtaja Mikael Lövgren Bridgepointilta tiedotteessa.

NCG-yhtiöllä on lähes 500 elokuvateatteria Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Baltian maissa.

Tukholman pörssissä noteerattu Ratos on ollut pohjoismaisen elokuvateatteriketjun pääomistaja 58 prosentin osuudella muutaman vuoden ajan. Ratos kuuluu ruotsalaisen Söderbergin teollisuussuvun valtapiiriin.

Vähemmistöomistajana 40 prosentin osuudella on NCG:ssä ollut mediakonserni Bonnier. Bonnier jatkaa elokuvateatteriyhtiössä vähemmistöomistajana 30 prosentin osuudella. Lisäksi toimiva johto on omistanut yhtiöstä kaksi prosenttia.

Ratoksen antaman pörssitiedotteen mukaan kauppahinta on 4,7 miljardia kruunua eli noin 500 miljoonaa euroa. Ratos laskee tehneensä kaupassa noin 900 miljoonan kruunun eli noin 90 miljoonan euron voiton.

Kauppa vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän.

"Kauppa auttaa satsaamaan lisää nykyaikaisiin elokuvateattereihin. Yhtiö on hyvissä asemissa tuottaakseen yleisölle jännittäviä elokuvaelämyksiä tulevaisuudessa", toteaa toimitusjohtaja Susanna Campbell Ratosista pörssitiedotteessa.

Ratos hankki Finnkinon vuonna 2011 Sanoma-yhtiöltä. Kauppahinta oli tuolloin 116 miljoonaa euroa. Kaksi vuotta myöhemmin syntyi Nordic Cinema Group, kun Ratos ja Bonnier yhdistivät Finnkinon ja ruotsalaisen teatteriketjun SF Bion.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat