Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko parjattua levyä kehuva David Bowie menettänyt järkensä?

Kulttuuri
 
Jarkko Jokelainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen uutistuottaja.

No nyt se on seonnut lopullisesti.

Huoli David Bowien, 68, hyvinvoinnista on kasvanut sitä mukaa, mitä pidempään hänen julkisuuspakonsa on jatkunut. Lähes vuosikymmenen mittaisen piiloleikin aikana hänen terveydentilastaan on esitetty mitä mielikuvituksellisimpia arvauksia.

Viime viikolla julkisuuteen livahti lausunto, jonka perusteella on syytä epäillä Bowien mielenterveyden vakautta. Hänen mukaansa Lou Reedin ja Metallican yhteistyön hedelmä Lulu (2011) on "mestariteos". Lausunnon välitti julkisuuteen Reedin leski Laurie Anderson Rock and Roll Hall of Famen kiitospuheessa.

Stan Honda / AFP
David Bowie kuvattuna vuonna 2006.
David Bowie kuvattuna vuonna 2006.

Mestariteos? Lulu?

David Bowien näkemys on vähintään yllättävä. Harvaa levyä on lyöty yhtä huolella kuin Lulua.

Lou Reedin faneja kauhistutti yhteistyö raskaan rockin jättiläisen kanssa. Metallican fanit pöyristyivät, kun vanha taiderokkari papatti outouksia heidän suosikkiyhtyeensä soiton päälle. Indieraamattu Pitchfork antoi levylle 1.0 pistettä kymmenestä. Parhaimmillaan albumia on kuvailtu "kiinnostavaksi" kokeiluksi, jossa toisistaan täysin irralliset musiikilliset maailmat kohtaavat – tosin monien mielestä katastrofaalisin seurauksin.

Bowien arvion innoittamana rohkenin pyöräyttää Lulun uudestaan, ensimmäistä kertaa sitten levyn ilmestymisen. Ei, suurta valaistumista ei tapahtunut. Lulu kuulostaa yhä yhtä käsittämättömältä.

Ehkä Bowie näkee kauemmas.

Myös Bowie on koko uransa ajan ollut kameleontti, joka ei ole pelännyt haastaa kuulijoitaan. On helppo ymmärtää, että hän arvostaa Lou Reedin ja Metallican irtiottoa juuri samaisesta syystä.

Monet rockin keskeisistä ja uraauurtavista teoksista ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton ja joutuneet valtavirran ulkopuolelle. Kaikista maailman ihmisistä Lou Reed tiesi tämän: hänen Velvet Underground -yhtyeensä hylättiin tuoreeltaan ja kanonisoitiin vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Ehkä Lulusta vielä tulee vielä tunnustettu edelläkävijä. Ei tarvita kuin joku uskalias, joka tarttuu levyn rakennuspuihin ja onnistuu tuomaan ne valtavirtaan.

Jarkko Jokelainen
jarkko.jokelainen@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen vs. toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat