Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisen Sputnikin naurettavat jutut ovat haitaksi, koska aina joku haluaa uskoa

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Sputnik avasi suomenkieliset verkkosivut maanantaina

Kulttuuri
 
Laura Halminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Kuvakaappaus Sputnik Newsin suomenkieliseltä sivustolta.
Kuvakaappaus Sputnik Newsin suomenkieliseltä sivustolta.

Venäjän Pohjoisen laivaston alukset lähtivät kohti Atlantista, kertoi Venäjän ääni -uutissivusto marraskuussa. Aivan oikein: Atlantista. Liekö myyttisessä kaupungissa venäläisvähemmistö, jonka etuja suojella, kysyy vääräleuka.

Nyt Venäjän äänen verkkosivujen osoitteessa lukee fi.sputniknews, ja laivasto on yhä matkalla Arktiksen sijaan Atlantikseen.

Valistunut viestinnän kuluttaja huomaa eron yleensä vähemmästäkin kuin siitä, että erehdytään tarujen kaupungista ja pohjoisesta merialueesta. Esimerkki on räikeydessään puhutteleva, sillä se kertoo paljon kyvystä puolustautua epäviestejä vastaan.

Myös sodan aikaan Neuvosto-Venäjältä käsin lähetetylle suomenkieliselle propagandalle naurettiin. Mutta maailma muuttuu, ja Tiltu muuttuu mukana.

Radioäänellä on uudet vaatteet Pyhän Yrjön oranssimustissa väreissä, jota multimediauutistoimisto Sputnik hyödyntää logossaan. Ihmiset muuttuvat kuitenkin teknologiaa hitaammin, ja ihmisiä naurattaa yhä. Ei kai muuten Suomen Sputnikia parodioivalla Twitter-tilillä olisi lähes viisinkertainen määrä seuraajia oikeaan verrattuna.

Huvittuneisuuteen sekoittuu kuitenkin turhautumista ja huumorin jälkimaku on makaaberi. Valheet huvittavat, koska ne tuntuvat niin tökeröiltä. Hiljan Venäjän puolustusministeri määritteli julkisesti, että media on osa maan asevoimia. Näin informaatio on turvallista, kun se ei välitä valtiolle haitallisia viestejä.

Nyt informaatioase etsiytyy uudella ponnella Suomen kielialueelle. Venäjälle myönteiset viestit häivytetään oikeiden uutisten sekaan. Eroavaisuudet on helppo löytää – jos haluaa. Mutta aina löytyy lukijoita, jotka haluavat uskoa. Ja uskolle, joka tunnetusti siirtää vuoria, Suomella ei ole varaa nauraa.

Laura Halminen HS
Twitter: @LauraHuu
Kirjoittaja on HS:n toimittaja, joka seuraa tietoturva-aiheita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat