Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterintekijät kärsivät sensuurista

Venäjän teatterintekijät toivovat, ettei heitä hylättäisi

Kulttuuri
 
Kari Pullinen
Teater.Doc -ryhmän perustajajäsen Elena Gremina sekä Diana Drama Festivalin venäläisvieras, kriitikko Kristina Matvienko.
Teater.Doc -ryhmän perustajajäsen Elena Gremina sekä Diana Drama Festivalin venäläisvieras, kriitikko Kristina Matvienko. Kuva: Kari Pullinen

Tänään Klockriketeaternissa saa maailman kantaesityksen moskovalaisen Teater.Doc-ryhmän dokumenttiteatteriesitys, Polina Borodinan kirjoittama Bolotnaja case.

Esitys kertoo mielenosoituksesta, jonka oppositio järjesti Moskovan Bolotnaja-aukiolla toukokuussa 2012. Mielenosoitus tukahdutettiin väkivaltaisesti presidentti Vladimir Putinin virkaanastujaisten aattona, ja osa mielenosoittajista joutui vankilaan tai pakkohoitoon.

Bolotnaja case on osa Diana Drama Festivalin dokumenttiteatteriteemaisen kokonaisuuden tiukkaa Venäjä ja Ukraina -pakettia. Teater.Doc kuuluu festivaalin päävieraisiin.

Yleisölle ilmainen päivä alkaa seminaarilla Russia. Theatre. Europe. Sen jälkeen vuorossa on Teater.Docin lukudraama ja lopuksi interaktiivinen elokuvainstallaatio Fear in Ukraine.

Venäjän tilanteen kehitys on ollut teatterintekijöille huolestuttavaa. Hallituksen harjoittama sensuuri on arvaamatonta. Se on esimerkiksi asettanut säädöksen, jonka mukaan klassikkoja ei saisi modernisoida.

"Toiminta on täysin absurdia", sanoo Teater.Doc -ryhmän perustajajäsen Elena Gremina.

Moskovalainen Teater.Doc joutui myös viranomaisten hyökkäyksen kohteeksi joulukuussa, kun heidän teatteriinsa hyökättiin. He joutuivat jättämään vanhan esityspaikkansa ja etsimään uutta.

Venäläisten teatterintekijöiden viesti länsimaalaisille ihmisille on toive, että heitä ei hylättäisi.

"Teatteri ei itsessään ole poliittista, mutta se voi olla poliittista sitä kautta, että auktoriteetit voivat nähdä sen uhkana. Ainakin ne auktoriteetit, jotka yrittävät suitsia ihmisten vapautta."

Kun Teater.Doc perustettiin vuonna 2002, jolloin se oli ainoa dokumenttiteatteri Venäjällä. Nyt tekijöitä on monia ja esityksiä ympäri maata. Tyylilaji kiinnostaa venäläisiä.

Usein Suomessa vierailleen Teater.Doc-ryhmän toiminta on moninaista. Esitysten lisäksi he järjestävät toimintaa muun maussa vankiloissa ja lastenkodeissa.

Teater.Doc pyrkii mahdollisimman neutraaliin dokumentointiin. Gremina puhuukin kirjoittajan nollapositiosta esitysten ihanteena. Katsoja saa itse tehdä johtopäätökset. Dokumenttiteatteri on tosin muutenkin vähän nollapositiosta tehtyä.

"Dokumenttiteatterin tekemisessä pitää oma ego asettaa sivuun."

Sensuuria harjoittavat auktoriteetit sanovat, että he haluavat suojella venäläisiä länsimaisilta vaikutuksilta. Greminan mukaan he haluavat kuitenkin vain luoda eripuraa ja vihaa länsimaisten ja venäläisten välille. Mitään logiikkaa siinäkään ei tosin ole:

"Auktoriteetit ovat kertoneet minulle, että me venäläiset olemme niin sielukkaita, että teatterissa kenties vilahtavat paljaat pyllyt saattavat turmella meidät. Sitten he saattavat sensuroida viattoman lastenkirjan samaan aikaan kun teattereissa esitetään huoletta vulgäärejä yhdysvaltalaisia ja ranskalaisia farsseja."

Gremina ei ole silti menettänyt uskoaan siihen, että tilanne voisi parantua.

"Me taiteilijat pidämme yhtä, en koe olevani lainkaan yksin. Ehkä meidän pitäisi olla myös mielissämme siitä, että teatteria pidetään niin vaarallisena ja vaikutusvaltaisena. Meillä on merkitystä."

 

Diana Drama Festival 9. toukokuuta saakka Klockriketeaternissa (Erottajankatu 7).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat