Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättikustantamo uhkaa viedä maailmantähdet kotimaisilta yhtiöiltä

HarperCollins voi viedä suomalaisilta kustantajilta maailmantähdet

Kulttuuri
 
Suomalaiskustantajat: HarperCollins ei ole suuri uhka
Suomalaiskustantajat: HarperCollins ei ole suuri uhka
Suomalaiskustantajat suhtautuvat rauhallisesti yhdysvaltalaisen kustantamojätin HarperCollins toimiin Suomessa. News Corporationin omistama kustantamo ryhtyy julkaisemaan kirjoja myös Suomessa, suomeksi. Miten kotimainen kustannusala selviää haasteesta? HSTV:n lähetyksessä asiasta keskustelivat Otavan kustannusjohtaja Minna Castrén, kustantaja Touko Siltala ja HS:n kirjallisuustoimittaja Antti Majander. Kuvaus: Terhi Liimu.

Peräti 18 maassa toimiva kustantamo HarperCollins ryhtyy julkaisemaan kirjoja myös Suomessa, suomeksi.

"Ensimmäiset nimikkeet ilmestyvät kesäkuussa", toimituspäällikkö Anna Svedbom kertoo – sähköpostitse Tukholmasta, jossa HarperCollins Nordicin toimisto sijaitsee.

Artikkeliin liittyvät

Yksi ensimmäisistä on skotlantilaisen Mhairi McFarlanen Sinusta kaikki alkoi. Se on Svedbomin mukaan älykästä chicklittiä tyylilajin tavanomaista lukijakuntaa hiukan vanhemmalle yleisölle. Kirja on noussut Britanniassa myyntimenestykseksi ja saanut Ruotsissa hyvän vastaanoton. Toinen on Mary Kubican psykologinen trilleri Kunpa tietäisit. Sitä on verrattu Gillian Flynnin teoksiin.

"Marraskuussa käynnistämme Suomessa HarperCrime-sarjan, jossa julkaisemme vähintään 24 nimikettä vuodessa", Svedbom kertoo. "Mukana on sellaisia kansainvälisiä menestyjiä kuin Karin Slaughter, Daniel Silva ja Stuart MacBride sekä pohjoismaisten dekkarikirjailijoiden parhaimmistoa."

Slaughterin teoksia on myyty ympäri maailmaa miljoonittain. HarperCollins nappasi hänet Random Houselta pitkällä sopimuksella.

Suomessa Slaughterin kustantaja on ollut Tammi, jonka toimintaa amerikkalaisen rikoskirjailijan tasaisen taattu menekki on osaltaan pitänyt pystyssä.

"Eihän me hirveästi tällaisesta toiminnasta tykätä", Bonnierin Suomen toimitusjohtaja Timo Julkunen myöntää. Tammi kuuluu Bonnier-yhtymään.

Julkusen mukaan kirjojen julkaisuoikeudet ja maakohtaiset sopimukset ovat olleet kustannusmaailmassa pinnan alla kytevä aihe jo pitkään.

Vuosikymmenten ajan käytäntö on ollut se, että agentuurit myyvät oikeuksia kustantajille eri maihin. Nyt HarperCollinsin toimintamallissa koko välittäjäporras ohitetaan – ainakin kaikissa niissä maissa, joissa sillä on toimintaa.

Odotettavissa on, että myös muut mahtavat monikansalliset toimijat voivat ryhtyä menettelemään samoin.

Laura Oja
HarperCollins on napannut muiden muassa Karin Slaughterin.
HarperCollins on napannut muiden muassa Karin Slaughterin.

Julkunen puhuu maailmantähtien uusjaosta. "Heidän kohteensa on juuri tällainen Slaughter-taso", hän sanoo. "Ei heitä varmastikaan kiinnosta pienilevikkiset kirjailijat, eivät suomalaiset saati minkään muun maalaiset."

Massamyyjien menettäminen rokottasi ankarasti pienempien kustantamojen resursseja.

"Ei toiminta tietenkään yhteen Slaughteriin kaadu", Julkunen sanoo. "Mutta jos vastaavia tapauksia ilmestyy kymmenkunta, niin sillä on sitten jo vaikutus liiketoiminnan edellytyksiin."

Helsingistä on syytä seurata tarkasti Tukholmaa, sillä Anna Svedbom lupaa, että HarperCollins julkaisee jo ensi vuoden aikana suomeksi 30–40 kirjaa.

"Sellaisia kirjoja, joita ihmiset tykkäävät lukea", Svedbom tarkentaa. "Suuren yleisön kirjoja, kuten dekkareita, trillereitä ja hyvän mielen lukemistoja."

Viihdelukemistoja julkaisevan Harlequin-kustantamon HarperCollins osti viime vuonna ja sai tukikohdan monen maan markkinoille. Harlekiinien julkaiseminen jatkuu entiseen malliin.

Lisäksi englanninkielinen jätti siis työntyy nyt oman kielen tähden kansallisiksi otaksutuille kirjamarkkinoille, pohjoismaiden lisäksi ainakin Hollannissa ja Japanissa.

Juuri julkaistun tilaston mukaan Britanniassa sähkökirjojen osuus kaunokirjallisuuden myynnistä on peräti 47 prosenttia, eikä sen Timo Julkusen mukaan uskota enää kasvavan.

"Isot kustantamot ovat saaneet kyllästettyä angloamerikkalaiset sähkökirjamarkkinat"; Julkunen sanoo. "Niinpä niiden seuraava kohde tässä digitalisoituvassa maailmassa ovat ne maat, jotka eivät ole e-kirjan osalta vielä yhtä pitkällä, kuten juuri pohjoismaat ja Suomi. Niiden markkinat halutaan nyt vallata."

Liiketoiminnallisesti hän luonnehtii jättiläismäisen kilpailijan edesottamusta "ihan selkeäksi päätökseksi". Kasvua ja vahvuutta on haettava.

"Meidän täytyy omasta puolestamme miettiä, mitkä ovat meidän vahvuutemme oikeuksien myymisessä ja hankkimisessa", Timo Julkunen sanoo. "Jotta pysymme kisassa mukana."

Voisiko kieli, sen osaaminen, olla sellainen? Kai kustantajan pitäisi pystyä vastaamaan myös julkaisemiensa kirjojen sisällön laadusta.

"Meidän tietojemme mukaan HarperCollinsissa ei ole ketään, joka osaisi suomea", Julkunen sanoo. "Ainakaan heillä ei ole minkäänlaista suomenkielistä osaamista valmiina rakenteena. Mutta en pidä mahdottomana, etteivätkö he voisi rakentaa sitä."

Miten on, Anna Svedbom, puhuuko kukaan teillä siellä Tukholman konttorissa äidinkielenään suomea?

"Kyllä, täällä on töissä suomea puhuvia ihmisiä", Svedbom vastaa. "Muuten emme voisi toimia suomalaisilla markkinoilla."

Oikaisu 29.4. kello 12.45: Korjattu grafiikassa ollut virhe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat