Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat Sputnik Newsin suomenkielisistä uutisista: Se on propagandaa

Faktabaarin perustaja: "Uskoin ennen medianlukutaitoon Suomessakin, mutta olen menettänyt toivoni"

Kulttuuri
 

1) Mihin Venäjä pyrkii tällä toiminnalla? 2) Minkä lukuohjeen antaisitte ihmisille, jotka menevät Sputnikin sivuille?

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Sputnik avasi suomenkieliset verkkosivut maanantaina. Sivujensa mukaan suomenkielisen Sputnikin "on määrä esittää moninaisia mielipiteitä ajankohtaisista kansainvälisistä aiheista."

HS kysyi, mitä mieltä media-alan ammattilaiset ja Venäjä-asiantuntijat ovat tästä.

 
1. Mihin Venäjä pyrkii tällä toiminnalla?
2. Minkä lukuohjeen antaisitte ihmisille, jotka menevät Sputnikin sivuille?

Suomentaja ja Venäjän-tuntija Jukka Mallinen:

1. "Se on aivan itsestään selvää: Venäjä pyrkii vaikuttamaan suomalaiseen yleiseen mielipiteeseen ja pyrkii levittämään propagandaansa Suomeen. Se on iso juttu. Venäjä ei pyri BBC:n tai Suomen ulkomaanuutisten kaltaiseen tiedonvälistykseen, joissa pyritään objektiivisuuteen, vaan se pyrkii propagandaan. Propagandaoperaatio on erittäin iso, kun ajattelee, kuinka paljon resursseja Venäjä käyttää trolleista valtion television kanaviin ja Russia Todayhin asti. Se on kuin sotilaallisesti ohjattu laajamittainen informaatiosuurhyökkäys. Viestiä sovitetaan paikallisiin olosuhteisiin, jotta se menisi läpi ja tuntuisi uskottavalta. Jännittävää nähdä, mitä tästä seuraa. Nyt näkee, millä tavalla venäläiset arvioivat Suomen yleistä mielipidettä ja sitä, mikä täällä menee läpi. Tästä voi nähdä myös venäläisten geopoliittisen hyökkäyksen painopisteet. Tämä on hyvin kiinnostavaa, samoin kuin oli aiemmin Pravdan lukeminen – vaikka ei siinä mitään journalistiikkaa ollut. Suosittelen myös meidän ulkopolitiikasta vastaaville ja tiedotusalan ihmisille. Sieltä näkee, missä vaiheessa Venäjän juonet ovat."

2. "Pitää muistaa, että se on propagandaa. Jo aikanaan saksalainen Goebbels sanoi, että kun emävalheen toistaa tarpeeksi monta kertaa, se muuttuu totuudeksi. Tietoja pitää vertailla muuhun vapaaseen informaatioon. Suomessa vain on suuri vahinko, ettei täällä osata venäjää. Itse saan venäläisestä sosiaalisesta mediasta ja kriittisistä tiedotusvälineistä, kuten Novaja Gazetasta ja Radio Svobodasta, hirveän hyviä postauksia, joissa Venäjän veriruskeat valheet on jo etukäteen ammuttu venäjäksi alas. Venäläiset vapaat tiedotusvälineet ovat erittäin hyviä."

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen:

1. "Sputnik on ymmärtääkseni samankaltainen kanava kuin esimerkiksi perinteisesti on ollut BBC:n maailman palvelu tai arabimaailmassa Al Jazeera. Maailmassa on muitakin tällaisia. Omalla tavallaan voi ajatella, että CNN ja Fox ovat tähän rinnastettavia, ei yhtä suoraan kuin edelliset.

Tässä on ihan selkeästi tavoitteena lähettää venäläisestä näkökulmasta ohjelmia, mielipiteitä, haastatteluja ja muuta sisältöä. Sputnikin sisältöä tehdään nettiin, radioon tai televisioon 28 kielellä. Tämä on vain johdonmukainen jatke sille, mitä muualla on tehty aiemminkin. Eli venäläinen näkökulma on haluttu tuoda Suomeen aivan samalla tavalla kuin sitä on haluttu viedä eteenpäin 28 muulla kielellä.

2. Arvioin tätä JSN:n puheenjohtajana sananvapauden näkökulmasta ja itselläni on tällainen näkemys, että kun maailma on nykyään rajaton viestinnän kannalta, niin tämmöisille ei voi mitään. On hyvä, että on erilaisia informaationlähteitä olemassa. Tämän sanon luottaen, että suomalainen yleisö on enimmäkseen valistunutta ja fiksua ja sen medianlukutaito on niin hyvä, että ei tarvitse erityistä huolta kantaa, että suomalaisia narutettaisiin. Uskon, että suomalaiset osaavat asettaa tämän ilman erityisiä neuvoja omaan kategoriaansa. Tämä on nykyinen tapa toimia. Siinähän liikutaan lähellä propagandaa, tai ainakin kyseessä on väritetty tieto, joka tunnustetaan avoimesti. Kyllä suomalaiset osaavat siihen suhtautua ilman, että täytyy erityisiä neuvoa antaa. On olemassa muuta informaatiota, joka tasapainottaa tätä ja sitä muuta informaatiota on huomattavasti enemmän.

Tämähän on myös toimilupakysymys. Millä ehdoilla toimilupa on alun perin Sputnikille radiotoimintaan annettu? On toimiluvan myöntäjän tehtävä arvioida, onko tämä suomenkielinen radiolähetystoiminta toimiluvan mukaista vai ei. "

Toimittaja, kääntäjä ja Faktabaari-faktantarkistuspalvelun perustaja Tuomas Muraja:

1. "Venäjä pyrkii siihen, mihin se on aina pyrkinyt. Se on hirvittävän hyvä siinä työssään. Heidän keinonsa on vaihtaa näkökulmaa. Se on hyvin yksinkertaista: kun jättää sanomatta jotain, ei tarvitse valehdella. Lähdetään pommittamaan jollain toisella näkökulmalla. Suomalaistrollitkin ovat jo omaksuneet tämän: kun puhutaan natseista, he sanovat, että kyllä Stalinkin.

Venäläiset ovat kadehdittavan taitavia. Noin minäkin tekisin: pantaisiin pystyyn propagandaosastot ja sinne parhaat mainostoimistot, kirjailijat ja toimittajat tekemään sisältöä. Ei tarvitse tehdä edes pikimustaa psykologista operaatiota. Tuo on harmaalla alueella. Eivät he usein valehtele."

2. "Minä uskoin ennen medianlukutaitoon Suomessakin, mutta viimeisten vuosien aikana olen menettänyt toivoni.

Itse olen törmännyt faktantarkistuksessa siihen, että meillä suututaan siitä, että kerromme faktoja. Syytetään pilkunviilauksesta. Ennen meillä suututtiin mielipiteestä: tuli postikortteja ja outoja puheluita. 2000-luvun puolenvälin jälkeen on käynyt selville, mitä on olla nettivihan kohde. Miten tällaisille ihmisille voi antaa mitään lukuohjeita? Et mitenkään. Ihminen uskoo siihen, mihin hän on jo valmiiksi uskonut. Nyt he vaan haluavat vahvistusta sille, eli käyttävät sellaisia lähteitä, jotka vahvistavat heidän omaa näkökulmaansa.

Opetin kadetteja ja upseerikurssilaisia 2000-luvun alussa. Kehotin seuraamaan, kuinka alkaa tulla pikku-uutisia oudoista kolareista lähellä rajaa tai kun Kotkan ja Haminan satamista alkaa lähteä outoja ohjuksen osia. Tai kun nostetaan ylös jokin teema, niin kuin oli sitten lapsiteema. Nämä kaikki ovat toteutuneet. Silloin minulle naurettiin, että tämä on ihan Pahkasikaa. Nyt kun elämme vuotta 2015, se on Pahkasikaa potenssiin kymmenen. Ja jengi uskoo. Se on tietty prosentti joka uskoo, eikä niille voi mitään.

Lukuohje olisi siis se, että lukee paljon monia eri lähteitä: kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta, sanomalehtiä. Lukisi. Sivistyisi. Sama, mitä sanotaan afganistanilaisille tytöille: mene kouluun. Mutta ihmismieli on kumma, kun se haluaa uskoa."

Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori, Venäjän tuntija Hanna Smith:

1. "Sputnik News on osa Venäjän muuttunutta informaatiostrategiaa. Aikaisemmin pyrittiin kertomaan positiivista tarinaa Venäjästä. Nyt tarkoituksena on kertoa vaihtoehtoista tarinaa lännestä. Tarkoituksena on hajoittaa "länsi" yhtenäisenä ryhmänä ja näin vahvistaa Venäjän asemaa maailmanpolitiikassa. Samalla saadaan omat ongelmat näyttämään pienemmiltä. Vaikutetaan kansalaisten kautta ei valtiojohdon."

2. "Ensimmäinen on se, että pitää lukea koko tarina, ei vain otsikko – silloin selviää paremmin kokonaisuuden absurdi puoli. Tietoa kannattaa sitten peilata muihin samaa asiaa käsitteleviin artikkeleihin/tiedonlähteisiin. Jos löytää ristiriitoja, silloin tietää, että aiheesta on monta näkemystä. Oma kanta pitää rakentaa useamman tiedonlähteen varaan, ei vain yhden tai kahden. Kolmanneksi Sputnik on osa Venäjän valtiota. Siellä kerrotaan asiat niin kuin Venäjän mielestä asioita pitäisi käsitellä."

Viestintäyrittäjä, freelance-toimittaja ja Julkisen sanan neuvoston jäsen Pasi Kivioja:

1. "Venäläiset haluavat tuoda vastavoimaa länsimedian uutisoinnille, joka yleensä näkee vain Venäjän propagandan, vaikka propagandaa ja disinformaatiota käyttävät myös muut tahot. Meidän uutisointimme saattaa näyttää heidän näkökulmastaan vääristyneeltä. Viime kädessä kyse voi olla siitä, että Venäjä haluaa lisätä omaa poliittista vaikutusvaltaansa alueilla, joilla he tätä uutisointia tekevät."

2. "Ei pidä panikoitua Sputnik Newsin tulosta ja sen merkityksestä. On tietenkin mielenkiintoista, että valtiollinen toimija haluaa levittää väritettyä totuutta. Mutta kun kaikki tietävät sen ja pystyvät näkemään, että se tulee heidän tuutistaan, Sputnik, Russia Today ja muut sen kaltaiset toimijat on helppo jättää omaan arvoonsa. Siellä voi käydä mielenkiinnosta katsomassa, miten asioita voidaan esittää täysin erilaisesta näkökulmasta ja sen voi ottaa viihteenäkin – että tuollaistakin tehdään. Jos sieltä tulee vääristeltyä uutisointia, niin toivon mukaan sitä ei siteerattaisi suomalaisessa mediassa kovin vakavissaan. Sputnik Newsista ei voi kannella esimerkiksi Julkisen sanan neuvostolle, sillä Sputnik ei ole sitoutunut journalistin ohjeisiin.

Alku ei kyllä vaikuta kovin lupaavalta tiedonvälityksen rehellisyyden kannalta. Ja suomen kielen tasosta päätellen siellä paiskii töitä Google-kääntäjä.

Tarjouduin sinne itse kokeeksi töihinkin. Halusin testata, keitä siellä on ja millaisia töitä he tarjoavat. Ei sieltä tullut minkäänlaista vastausta. En sitten tiedä, mistä he ovat nämä taitajat sinne löytäneet.

Tampereella muuten toimii Gbtimes Suomi. Se on Kiinan kansantasavallan valtionradion ulkomaanohjelmapalvelu. Siellä on töissä suomalaisia ammattitoimittajia. Kuulemani mukaan siellä on asiallista sisältöä mutta myös propagandistista aineistoa. Suomessa on aika vähän puhuttu siitä, mitä siellä tapahtuu ja mitä he tekevät. Se ei herättänyt samanlaista ällistystä kuin Sputnik Newsin tulo."

Korjaus 29.4. kello 15.15: Korjattu Alexander-instituutin nimi Aleksanteri-instituutiksi.

Korjaus 29.4. kello 16.44. Korjattu CCN CNN:ksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat