Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johtaja Vihtori Rämä sai potkut Joensuun kaupunginteatterista

Erottamisen taustalla ovat katastrofaaliset katsojaluvut ja virheellinen budjetointi

Kulttuuri
 
Vihtori Rämä tuli Joensuun kaupunginteatterin johtoon vuoden 2013 alussa.
Vihtori Rämä tuli Joensuun kaupunginteatterin johtoon vuoden 2013 alussa.

Joensuun kaupunginteatteri on erottanut johtaja Vihtori Rämän.

Päätöksen teki teatterin toiminnasta vastaava Pohjois-Karjalan teatteriyhdistys tiistaina. Käytännössä päätöksen takana on teatteria rahoittava Joensuun kaupunki.

"Potkut tulivat puun takaa", Rämä kertoo Helsingin Sanomille.

Aiemmin Joensuun kaupunginhallitus on ollut huolissaan teatterin taloudesta ja yleisösuosion laskusta.

Tiistaina teatteriyhdistys valitsi teatteriin väliaikaisen työvaliokunnan, joka toistaiseksi vastaa teatterin toiminnasta.

"Luottamusta joko on tai ei. Ja kun ei ole luottamusta, niin silloin tehdään johtopäätöksiä ja lopetetaan työsuhde", perustelee erottamista puheenjohtaja Pasi Hartikainen teatteria johtavasta yhdistyksestä.

Hartikainen kertoo, että teatterin ensimmäinen vuosineljännes on ollut vaikea.

"Katsojaluvut ovat olleet katastrofaalisia. Kävijöitä on ollut 30 prosenttia normaaliin verrattuna. Budjettitavoitteen saavuttaminen on nyt – jos ei ihan mahdotonta – niin ainakin hyvin vaikeaa", Hartikainen sanoo.

"Viime vuoden talousluvut ovat oma lukunsa. Tappiota tuli noin 320 000 euroa", Hartikainen sanoo.

Vihtori Rämä tuli Joensuun kaupunginteatterin johtoon vuoden 2013 alusta. Häntä on pidetty teatteripiireissä yhtenä taiteen itsenäisyyden puolestapuhujista.

Helsingin Sanomien haastattelussa viime vuonna Rämä pohti teatterin tulevaisuutta ja ennusti, että tulevaisuudessa suuri osa teatterista on "mitätöntä viihdehumppaa, joka sietääkin kuolla pois".

"Kaiken ikävystyttävän rinnalle tulee kuitenkin teatteria, jossa katsojasuhde ei ole asiakassuhde", Rämä sanoi tuolloin.

Nyt Rämä kertoo, että Joensuun kaupunginteatterissa kävi viime vuonna yleisöä noin 24 000, mikä oli reilusti alle keskitason. Kestävä luku olisi noin 30 000 katsojaa.

"Yleisö vähenee myös tänä vuonna, koska kolme ensimmäistä kuukautta ovat olleet heikkoja. Orkesteri ei vetänyt, ja alkuvuosi oli sen varassa kokonaan, kun Lahden Jukon kanssa yhteistyössä suunniteltu Working Class Hero peruttiin", Rämä perustelee.

Rämä huomauttaa, että ohjelmiston syömähampaat ovat tulossa vasta loppuvuonna: lastennäytelmä Me Rosvolat oli vastikään ensi-illassa, ja syksyllä tulee musikaali Rahakabaree sekä näytelmä Metsäjätti.

Yhtenä ongelmien syynä Rämä pitää teatterin pieleen laadittua talousarviota, jonka hän itse laati talousjohtajan puuttuessa 2013. Virheellinen budjetointi heijastuu toimintaan yhä. Sen perusteella on Rämän mukaan tehty muun muassa rekrytointeja, joihin ei olisi ollut varaa.

"Kaikki olisi kuitenkin ollut kompensoitavissa, mutta aikaa ei annettu", Rämä sanoo.

Teatterinjohtajan toimi laitetaan Joensuussa hakuun ensi kuussa. Teatteri aikoo tiistaisen tiedotteen mukaan myös uudistaa ohjelmistoaan ja toimintakulttuuriaan niin, että katsojia ja lipputuloja tulee riittävästi "taiteellisesta tasosta tinkimättä".

Uudistustyössä ohjelmistovalinnat ja tuotantokustannukset ovat keskeisessä asemassa, tiedotteessa todetaan. Joensuun kaupunginteatterissa oli viime vuonna henkilökuntaa kaikkiaan 54, joista näyttelijöitä 14.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat