Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskustantajat eivät pelästy HarperCollinsin rantautumista Suomeen

Monikansallinen kustantamo lähetti Harlekiini-kirjat etujoukkoina

Kulttuuri
 
Suomalaiskustantajat: HarperCollins ei ole suuri uhka
Suomalaiskustantajat: HarperCollins ei ole suuri uhka
Suomalaiskustantajat suhtautuvat rauhallisesti yhdysvaltalaisen kustantamojätin HarperCollins toimiin Suomessa. News Corporationin omistama kustantamo ryhtyy julkaisemaan kirjoja myös Suomessa, suomeksi. Miten kotimainen kustannusala selviää haasteesta? HSTV:n lähetyksessä asiasta keskustelivat Otavan kustannusjohtaja Minna Castrén, kustantaja Touko Siltala ja HS:n kirjallisuustoimittaja Antti Majander. Kuvaus: Terhi Liimu.

Suomalainen kustannuskenttä on saamassa uuden toimijan, kun jo lähes kahdessakymmenessä maassa toimiva HarperCollins ryhtyy julkaisemaan kirjoja myös Suomessa. Yli miljardin euron liikevaihtoon yltävän HarperCollinsin Suomeen rantautumisen lopullisia vaikutuksia on yhtä vaikea mennä ennustamaan kuin ensi kesän säätä tai tulevien pörssikurssien suuntaa.

Jotakin konkreettista on kuitenkin käsissä. Yhdysvaltalaisen News Corporationin omistama HarperCollins tuo markkinoille pääosin angloamerikkalaisia uutuuskirjoja, jotka on käännetty suomeksi. Se ei tule Suomeen etsiäkseen suomalaisten kirjailijoiden kirjoittamia kirjoja, jotka se käännättäisi englanniksi – ja silottaisi näin suomalaisten kirjailijoiden tietä maailmalle.

Yksi ensimmäisistä HarpersCollinsin suomeksi julkaisemista kirjoista on skotlantilaisen Mhairi McFarlanen (s. 1976) nuorille naisille suunnattu viihderomaani Sinusta kaikki alkoi, jonka pitäisi ilmestyä jo muutaman kuukauden kuluttua. En usko, että tämän nimekkeen päätyminen HarperCollinsin julkaisuohjelmaan kovin monia suomalaisia kustantamoita harmittaa.

Suomalaiskustantajat eivät pelästy HarperCollinsin maihinnousua Suomeen. "En osaa pitää HarperCollinsin tuloa Suomeen kovin suurena uhkana. Ensimmäinen reaktioni oli: tervetuloa markkinoille. Mielenkiintoista on nähdä, millä toimintamallilla HarperCollins alkaa Suomessa työskennellä", totesi Otavan kustannusjohtaja Minna Castrén keskiviikkona HSTV:n suorassa haastattelussa.

Liioin Siltala-kustantamon kustantaja Touko Siltala ei suostu painamaan paniikissa hälytysnappia. "Ei tämä Suomeen tulo syö suoranaisesti Siltalan mahdollisuuksia toteuttaa omaa julkaisuohjelmaansa. En menetä yöuniani."

Minna Castrén epäilee, että HarperCollins tuskin käy sekoittamaan suomalaisen kustannusalan pakkaa.

"Suomalaisten kustantamoiden julkaisemien vakiintuneiden tekijöiden ryöstöviljelystä ei ole käsittääkseni kyse. Tässä mielessä en odota markkinahäiriöitä."

Castrén ja Siltala molemmat katsovat, että HarperCollins tulee Suomeen hyvin hankalille markkinoille, koska juuri käännöskirjallisuuden asema on vaikeutunut Suomessa vuosi vuodelta. He toivovat, että HarperCollinsin rantautuminen pikemminkin piristäisi kuin häiritsisi käännöskirjallisuuden markkinoita.

Luonnollisesti kilpailu kiristyy, jos käännöskirjallisuuden myynti ei piristy. Siinä tilanteessa HarperCollinsin Suomeen tulon myötä myynnin kokonaispotti jakaantuu yhä useammalle nimekkeelle, mutta euromääräinen myynti pysyy entisellään – tai jopa laskee.

Entä kilpailu kirjallisuuden kansainvälisistä myyntitykeistä, jotka ovat tuoneet rahaa suomalaisten kustantamoiden kassaan? Suomalaiskustantajat eivät usko, että HarperCollins yrittäisi viedä rusinat pullasta ja poimia omalle julkaisulistalleen muiden kustantamoiden myyntitykkejä.

"Kustantaminen on pitkäjänteistä työtä. Kukaan ei synny bestselleristiksi, vaan lukijakunnan ja kirjailijan uran rakentaminen vie aikaa", Castrén huomauttaa.

Suomalaisia myyntitykkejään – kuten esimerkiksi Kari Hotakaista tai Anna-Leena Härköstä – Touko Siltala ja Minna Castrén eivät pelkää menettävänsä HarperCollinsille.

HarperCollinsin yksilöidymmästä toimintatavasta ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoja, jotta voisi pohtia kustantamon laajempaa merkitystä kirja-alalle. Tiedossa ei ole, keitä suomentajia HarperCollins käyttää? Minkälaisen sopimuksen suomentajat allekirjoittavat kustantamon kanssa? Onko kustantamolla tarjota kullekin kirjalle kustannustoimittaja?

Palkataanko kustantamoon joku, joka osaisi suomea? Käsittääkseni sellaista työntekijää ei HarperCollinsin palkkalistoilla ole. Maailmanlaajuisesti HarperCollins on yksi niistä viidestä isosta englanninkielisestä kustantamosta, jotka tunnetaan yhteisnimellä Big Five.

Tällä hetkellä HarperCollinsin lähin pohjoismainen toimisto sijaitsee Tukholmassa. Monikansallisen kustantamon pääkonttori on New Yorkissa.

Siltala-kustantamon kustantaja Touko Siltala otaksuu, että HarperCollinsin on perustettava jossakin vaiheessa toimisto myös Suomeen, jos monikansallinen amerikkalaiskustantamo aikoo toimia vakavissaan ja uskottavasti kirjamarkkinoilla Suomessa.

Aivan kylmiltään HarperCollins ei Suomeen tule. Se on lähettänyt etojoukkona myyntitelineisiin tutut Harlekiini-kirjat, joihin se osti oikeudet kesällä 2014.

Jukka Petäjä HS
jukka.petaja@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja

Terhi Liimu HS
Suomalaiskustantajat Touko Siltala ja Minna Castrén suhtautuvat rauhallisesti HarperCollinsin toimiin Suomessa.
Suomalaiskustantajat Touko Siltala ja Minna Castrén suhtautuvat rauhallisesti HarperCollinsin toimiin Suomessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat