Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valitus ei tuo laatutukea Mielensäpahoittajalle

Kulttuuri
 
Antti Litja näyttelee Mielensäpahoittajan pääosaa.
Antti Litja näyttelee Mielensäpahoittajan pääosaa.

Elokuvayhtiö Solar Films on hävinnyt oikaisuvaateen, jossa se peräsi Mielensäpahoittaja-elokuvalle laatutukea.

Valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta käsitteli oikaisupyyntöä maanantaina.

"Emme katsoneet, että olisi mitään syytä purkaa päätöstä", kertoo toimikunnan puheenjohtaja Jouko Aaltonen. Menettelytapavirhettä ei löytynyt.

"Jokainen tuen hakija voisi valittaa samalla perusteella, että jonkun arvion perusteella laatutuen voisi myöntää. Kun kyse on vertaisarvioinnista, niin toimikunnalla on valtaa suorittaa arviointia", Aaltonen perustelee.

Solar Filmsin oikaisupyyntö oli poikkeuksellinen, sillä elokuvien tekijät valittavat harvoin tukipäätöksistä. Se herätti huomiota myös siksi, että Dome Karukosken Mielensäpahoittaja oli viime vuoden katsotuin. Elokuva-alalla valitus on synnyttänyt keskustelua muun muassa tuen jakoperusteista ja jääviyskysymyksistä.

Laatutukea myönnetään korkeatasoisen ja laadukkaan, jo valmistuneen elokuvan tuottajalle uuden tuotannon kehittämiseksi. Tukea haki tänä vuonna 52 elokuvaa, joista 25 sai tukea. Mukana ovat myös dokumentit ja lyhytelokuvat. Suurin yksittäinen tuki oli 50 000 euroa. Sellaisen sai kolme pitkää fiktiota: He ovat paenneet, Päin seinää sekä Onneli ja Anneli. Jos toimikunta olisi puoltanut oikaisua, koko tukipäätös olisi pitänyt avata ja jakaa kaikki tuet uudelleen.

Solar Filmsin voimahahmo, tuottaja Markus Selin syytti valituksen yhteydessä laatutuen jakajia puolueellisuudesta. Tuista päätti taidetoimikunnan seitsenhenkinen elokuvajaos, jonka puheenjohtajana toimiva Jouko Aaltonen sai tuotantoyhtiö Illumen kolmelle dokumenttielokuvalle laatutukea yhteensä 51 000 euroa. Aaltonen on Illumen toinen pääomistaja. Laatutukea saaneen Anneli ja Onneli -elokuvan ohjaaja Saara Cantell istuu myös toimikunnassa.

Aaltonen torjui jääviyssyytökset tuoreeltaan HS:n haastattelussa maaliskuussa.

"En ollut mukana, kun pitkien dokumenttien tuesta päätettiin, eikä Cantell ollut mukana, kun päätettiin pitkien fiktioelokuvien tuesta", Aaltonen sanoi.

Solar Filmsissä harkitaan nyt asian vientiä hallinto-oikeuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat