Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1970-luvun suosikkiyhtye Punainen Lanka esiintyy vappuna lähes 40 vuoden tauon jälkeen

"Meitä ei poliittinen musiikki kiinnostanut. Vain fuusio – ja hyvät bileet", bändin laulaja Harri Saksala muistelee.

Kulttuuri
 
Marssillle – ja ehdottomasti kuohuviiniä! 70-luvun suosikkiyhtyeen vinkit hyvään vappuun
Marssillle – ja ehdottomasti kuohuviiniä! 70-luvun suosikkiyhtyeen vinkit hyvään vappuun
Love Recordsille levyttänyt Punainen Lanka -yhtye oli hetken aikaa 1970-luvulla suunnattoman suosittu. Yhtyeen ensi esiintyminen oli vappuna 1974 Vanhalla ylioppilastalolla. Nyt vapunpäivänä yhtye nousee Savoyn lavalle vuosikymmenten tauon jälkeen. Bändin laulajat Eija Ahvo ja Harri Saksala haikailevat 70-luvun vappujen kantaaottavuutta, mutta toisaalta - kyllä hauskaakin täytyy pitää! Toimittaja: Mari Koppinen HS. Kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS.

Hyh hyh. Käpyläläisen autotallin kellarissa tuoksahtaa viemäriltä.

Se ei tallissa harjoittelevaa Punaista Lankaa juuri haittaa. Pikemminkin haju toimii inspiraationa.

"Esittelin taannoin itseni Soulset-yhtyeen sudanilaiselle Al Sharpille omalla lempinimelläni: 'Mä oon Hara.' Hän alkoi nauraa. Hara oli arabiaa ja tarkoitti paskaa", hekottelee laulaja Harri Saksala.

Muu bändi räjähtää nauruun.

Vuosikymmenten takaiset sattumukset lentelevät vielä hetken vapautuneesti, kunnes joku muistaa: soittaahan tässä piti!

Yhtyeen toinen solisti Eija Ahvo kuiskaa hiljaa:

"Ihan kuin nämä olisivat olleet eri rundeilla kuin minä. En minä muista noiden juttuja ollenkaan."

Muistamattomuuden ymmärtää. Punainen Lanka on pitänyt taukoa melkein 40 vuotta.

Benjamin Suomela
Paluun tekevässä Punainen Lanka -yhtyeessä musisoivat nyt Juha Björninen (vas.), Antero Jakoila, Antti Hytti, Sakari Kukko, Harri Saksala, Mauri Saarikoski ja Eija Ahvo.
Paluun tekevässä Punainen Lanka -yhtyeessä musisoivat nyt Juha Björninen (vas.), Antero Jakoila, Antti Hytti, Sakari Kukko, Harri Saksala, Mauri Saarikoski ja Eija Ahvo.

Nyt tehdään paluu. Yhtye kipuaa huomenna vapunpäivänä Savoy-teatterin lavalle. Samaan syssyyn Universal julkaisee uudelleen yhtyeen kaksi 70-luvun levyä.

Vaan mikä ihmeen Punainen Lanka?

Fakta

Mistä muusta heidät tunnetaan?

 Harri Saksala lauloi ja soitti mm. yhtyeissä Topmost, Soulset, Apollo ja Kalevala.

 Eija Ahvo on näytellyt lukuisissa elokuvissa (mm. Ulvova mylläri) ja televisiosarjoissa (mm. Soitinmenot). Yhteistyötä varsinkin Susanna Haaviston ja säveltäjä Toni Edelmannin kanssa.

 Sakari Kukko on edelleen toimivan Piirpauke-yhtyeen johtohahmo. Myös kontrabasisti Antti Hytti on perustajajäseniä.

 Kitaristi Antero Jakoilaa on kuultu esimerkiksi The Boysin, Hectorin, Tuomari Nurmion ja Rauli Badding Somerjoen rinnalla. Oma musiikki on levinnyt ympäri maailmaa Aki Kaurismäen elokuvien myötä.

 Kitaristi ja tuottaja Juha Björninen on yksi Suomen eniten levyttäneistä muusikoista. Hän on soittanut mm. Jukka Gustavsonin, Piirpauke-yhtyeen, Vesa-Matti Loirin ja Pekka Pohjola Groupin kanssa.

70-luvulla nuoruuttaan eläneet ehkä muistavat yhtyeen ja sen upeat kappaleet: Simon & Garfunkelin The Boxer eli Hectorin suomentama Taistelija, kauniit kansanlaulut, Punavangin laulu . . .

Nuorella polvella sen sijaan saattaa leikata tyhjää. Niin ainakin kävi muusikoiden omille lapsille.

"He eivät olleet ikinä kuulleetkaan meistä", Ahvo paljastaa.

Kertaus on siis paikallaan.

Punainen Lanka oli solidaarisuus- ja laululiikkeen pyörteissä syntynyt yhtye, joka toimi vuodet 1974–78.

Se teki Love Recordsille kaksi levyä ja keikkaili muutaman vuoden aikana paljon. Parhaimmillaan yli 20 kertaa kuussa, ympäri maailmaa.

Kappaleissaan yhtye yhdisteli harvinaisen luontevalla tavalla eri musiikinlajeja kuten jazzia, kansanmusiikkia, amerikkalaista folkia ja popmusiikkia.

Saman ajan laululiikkeen yhtyeistä Punaisen Langan erotti se, että jäsenet olivat musiikin ammattilaisia. Eikä Punaista Lankaa voi oikein luonnehtia suoraksi osaksi poliittista laululiikettäkään.

"Meitä ei poliittinen musiikki kiinnostanut. Vain fuusio – ja hyvät bileet", Harri Saksala muotoilee.

YLE
Punainen Lanka soitti vuonna 1977 tv-ohjelmassa Jotakin vanhaa, jotakin uutta ja jotakin sinistä. Yhtyeessä olivat mukana tuolloin Eija Ahvo ja Sakari Kukko (edessä) sekä Jorma Koivulehto (takana vas.), Juha Björninen, Harri Saksala ja Antero Jakoila.
Punainen Lanka soitti vuonna 1977 tv-ohjelmassa Jotakin vanhaa, jotakin uutta ja jotakin sinistä. Yhtyeessä olivat mukana tuolloin Eija Ahvo ja Sakari Kukko (edessä) sekä Jorma Koivulehto (takana vas.), Juha Björninen, Harri Saksala ja Antero Jakoila.

"Gracias a la vida", laulaa Eija Ahvo väkevästi autotallin hämärissä.

Tunne menee ihon alle, ja niin menee selvästi Ahvollakin. Laulun jälkeen hän huokaisee: "Enpä 40 vuotta sitten tätä laulaessani arvannut, että lastenlasteni kieli olisi espanja."

Ahvo tuli 1970-luvun alussa Kuopiosta Helsinkiin opiskelemaan Teatterikouluun. Hän muistaa vieläkin alkuajat: vuoden 1973 sekä chileläisen Quilapayún-yhtyeen ja Agit Propin keikan Vanhalla ylioppilastalolla.

"Seisoin takaseinällä, katselin jostain raosta ja mietin: tuonne lavalle mun on vielä joku päivä päästävä."

Ei siinä kauaa mennytkään.

Harri Saksala oli ollut järjestämässä samaisen Quilapayúnin Suomen-kiertuetta ja kuunnellut kiertueen nauhoituksia yhdessä Hasse Wallin kanssa. Kaksikko sai idean: tällaista pitää saada suomeksi! Uusien tekijöiden kappaleita, joihin yhdistyy folklorea ja työväen vanhaa kulttuuria.

"Me oltiin Hassen kanssa veivattu erilaisissa rock- ja popjutuissa jo monta vuotta. Olimme kyllästyneet siihen – eikä niin vähääkään."

Otettiin yhteys Eija Ahvoon, kitaristi Jukka Hauruun ja basisti Antti Hyttiin.

Ensimmäinen keikka oli vappuna 1974 Vanhalla ylioppilastalolla.

Suosio oli heti suuri.

Punaista Lankaa työnsivät eteenpäin Love Recordsin ympärillä ollut "säpinä" sekä vahvat opiskelijaliikkeet.

Ensimmäinen kokoonpano tosin vaihtui nopeasti. Hauru ja Walli jäivät pois, mukaan tulivat Antero Jakoila ja Sakari Kukko.

Jokainen toi yhtyeeseen jotain omaa. Esimerkiksi Kukko toi suomalaista kansanmusiikkia.

Antero Jakoilalla oli palo akustiseen musiikkiin, sillä hän oli soittanut jo vuosia 50-luvun rockia The Boysissa.

"Mä innostuin hirveästi kuubalaiskitaristeista", Jakoila sanoo.

Kollega Juha Björninen vieressä komppaa: "Sama!"

Nuorison kiinnostusta latinalaisamerikkalaista musiikkia kohtaan vauhdittivat Latinalaisen Amerikan diktatuurihallintojen vastainen liikehdintä ja Chilen vallankumous. Lauluja alettiin tehdä suomeksi.

Suomessa oli käynnissä valtava musiikillinen myllerrys. Punainen Lanka tarttui tilaisuuteen ja avasi aarrearkun.

"1970-luku mainitaan aina synkkänä vuosikymmenenä, mutta jos ajattelen omaa musiikillista elämääni, niin eihän se ollut ollenkaan synkkä," Saksala miettii.

"Kun 40 vuotta sitten biisit kestivät kolme minuuttia, niin nyt ne kestävät 12 minuuttia. Soitamme sen verran hitaammin", vitsailevat käpyläläisen omakotitalon autotallissa harjoittelevat Punaisen Langan muusikot.
"Kun 40 vuotta sitten biisit kestivät kolme minuuttia, niin nyt ne kestävät 12 minuuttia. Soitamme sen verran hitaammin", vitsailevat käpyläläisen omakotitalon autotallissa harjoittelevat Punaisen Langan muusikot.

Kukaan bändin jäsenistä ei kuulunut puolueisiin, mutta kantaa otettiin silti. Kansainvälinen humanismi ja solidaarisuus olivat kaikille tärkeitä arvoja.

Oli vähän pakkokin olla, muistuttaa Sakari Kukko.

"Maailma jakautui silloin tasan kahteen leiriin. Piti valita puolensa: kuulutko siihen jengiin, joka tappaa ihmisiä Vietnamissa vai siihen, joka ainakin julistaa kaikkien ihmisten tasa-arvoa. Valinta ei ollut kauhean vaikea."

Enää tällaista ei juuri ole. Nykymuusikot eivät ota kantaa, ja jos ottavatkin, se tapahtuu pienissä alakulttuureissa, jossain valtamedian tavoittamattomissa.

"Suomalaiset muusikot ovat todella hyviä, mutta monesti tuntuu, että sisällöt jäävät pinnallisiksi", Harri Saksala pohtii.

70-luvun veteraanit eivät silti soimaa nuoria. He tietävät, mistä kiikastaa.

Heillä itsellään oli aikaa istua alas ja miettiä asioita. Nykymuusikoilla ei ole.

"Kilpailu on kovaa. Pitää todistaa kaikille, että olet hyvä ja taitava muusikko", Sakari Kukko sanoo. "Tuskinpa tuolla Sibelius-Akatemian jazzosastolla kauheasti puhutaan poliittisista ja filosofisista asioista."

Punainen Lanka hajosi sopuisasti jo vuonna 1978. Tosin Sakari Kukon mukaan yhtye ei koskaan edes hajonnut – kaikki vain lähtivät omille teilleen. Hänet itsensä vei Piirpauke.

Kaikki yhtyeen jäsenet ovat tehneet sittemmin oman, varsin näyttävän uran. Ja kun aikaakin oli kulunut 40 vuotta, ei ollut mitenkään itsestään selvää, että yhtye vielä joskus palaisi yhteen.

Mutta kun Harri Saksala alkoi järjestellä paluuta, kävi ilmi, että tästä on nimenomaan haaveiltu.

"Mulla on ollut monta vuotta fiilis, että jos joskus lähtisin toteuttamaan uudelleen jotain vanhoja juttujani, niin haluaisin tehdä sen juuri Punaisen Langan kanssa", Antero Jakoila sanoo.

Miksi?

"Opistot ovat täynnä teknisiä osaajia, jotka varmasti osaavat kaikki miksolyydiset asteikot. Mutta se ei ole se juttu. Nämä ovat olleet mulle aina ne ihannemuusikot. Heidän kanssaan on aina svengannut."

Punaisen Langan laulut ovat kestäneet aikaa hyvin. Jos äärikaunis Pohjolan lumiset kalmiston hongat toi kylmiä väreitä selkäpiihin vuonna 1977, niin saman se tekee totisesti nytkin.

Muusikoiden yhteispelikin tuntuu sujuvan. Ei siis ole ihme, että osa porukasta kuuluu jo suunnittelevan innoissaan uusien laulujen levyttämistä.

Eija Ahvo toppuuttelee: "Tehdään nyt tämä yksi keikka pois alta ja mietitään sitten jatkoa!"

"Höpöhöpö. Kyllä se Eijakin on jo tehnyt yhden uuden tekstin", Sakari Kukko huutaa koskettimiensa takaa.

Punainen Lanka Savoy-teatterissa 1. 5. klo 16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat