Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kieliopin opetus vähenee entisestään, ja ero erinomaisten ja surkeiden oppilaiden välillä kasvaa jatkuvasti

Kulttuuri
 
Kimmo Mäntylä Lehtikuva
Ylioppilasaineet paljastavat usein puutteita paitsi tulevien ylioppilaiden myös heidän opettajiensa osaamisesta.
Ylioppilasaineet paljastavat usein puutteita paitsi tulevien ylioppilaiden myös heidän opettajiensa osaamisesta. Kuva: Kimmo Mäntylä Lehtikuva

Tuhannet toukokuun lopussa valmistuvat ylioppilaat jännittävät yhä kirjoitustensa arvosanoja. Kenties eniten mystiikkaa liittyy äidinkielen ylioppilasaineeseen.

Vaikka kaikkien oppiaineiden ylioppilaskokeet kulkevat oman opettajan lisäksi Ylioppilaslautakunnan kasvottomien sensorien läpi, esimerkiksi matematiikassa oikean vastauksen ja virheen ero on yleensä selvä.

Mielivaltaista ei toki ole ainekirjoitustenkaan arvostelu, mutta selvien yhdyssana-, alkukirjain- ja kongruenssivirheiden ohella pisteytykseen vaikuttavat eri tyyliseikat ja tekstin yleinen luontevuus.

Koska esseissä on pitkälti kyse vapaasta assosiaatiosta, niiden arviointikaan ei voi olla täysin objektiivista. Kaikkein kehnoimmat kirjoitukset tuskin jättävät tulkinnan varaa, mutta muuten opettaja ja sensori saattavat olla joskus varsin erimielisiä siitä, mikä on hyvää tyyliä ja paljonko kirjoittajan yksittäiset kompuroinnit painavat kokonaisarviossa.

Joka tapauksessa abiturienteilta odotetaan aikuisuutensa alussa varsin kehittyneitä tekstitaitoja. Kaikki yleiskielen suosituksista poikkeavat piirteet ovat omiaan heikentämään esseen arvosanaa, joten laudaturit ja eximiat ovat tiukassa.

Abiturienttien vielä kärvistellessä suomen kielen lautakunta ja Kotikielen Seura pitivät huhtikuun puolivälissä Helsingissä kaikille avoimen kielenhuollon teemapäivän, hauskasti nimetyn Normipäivän.

Noin puolet esityksistä käsitteli jollain tavalla lautakunnan päätöstä, joka herätti runsas vuosi sitten harvinaisen paljon huomiota: alkaa tekemään -muodon hyväksymistä yleiskieleen alkaa tehdä -muodon rinnalle. Normipäivässä pöly oli jo laskeutunut – tai oikeastaan kadonnut – ja tulikivenkatkuiset puheenvuorot loistivat poissaolollaan.

Lautakunnan päätös kuvastaa hyvin nykyisen kielenhuollon suuntaa. Moni aiemmin yksinomaisesti hyväksytty muoto on saanut tehdä tilaa toiselle, merkitykseltään samalle muodolle, jos toisen muodon käyttö on lisääntynyt tarpeeksi eikä väärinkäsityksen vaaraa ole. Tällä tavoin yleiskieli ei jää jälkeen muusta kielenkäytöstä ja muutu vähitellen muinaismuistoksi.

Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen arveli, ettei valtaosa lukiolaisista ole huomannut suosituksen muuttumista lainkaan, koska he olivat jo valmiiksi käyttäneet alkaa tekemään -muotoa. Nyt sitä ei kuitenkaan katsota ylioppilaskirjoituksissa virheeksi.

Normipäivän aikoihin ilmestyi Kielitoimiston kielioppiopas. Noin 400-sivuinen uutuusteos käsittelee erityisesti yleiskielen muotojen välistä vaihtelua. Palvelujen vai palveluiden? File vai filee? Biometrisia vai biometrisiä? Vastaus: kaikki oikein.

Ei silti pidä luulla, että Kielitoimisto on vain nostanut kädet pystyyn virheiden edessä. Mukana on kymmeniä ja taas kymmeniä ilmaisuja, joiden kerrotaan edelleen rajautuvan hyvän asiakielen ulkopuolelle.

Erityistä Kielitoimiston kielioppioppaassa on uudentyyppinen analyyttisyys. Muotojen mahdollisia merkityseroja ja tyylivivahteita selitetään tarkoin. Joidenkin yleiskieleen päässeiden muotojen sanotaan olevan eräänlaisia rajatapauksia, koska koko kieliyhteisö ei niitä vielä sulata – esimerkkinä alkaa tekemään.

Samalla tunnustetaan joidenkin ilmaisutyyppien häilyvyys: syy irtisanomisille tunnustetaan nyt kutakuinkin yhtä sopivaksi kuin syy irtisanomisiin mutta esimerkiksi "syy ilolle" vähemmän sopivaksi.

Moni suomalainen ei kehtaa tunnustaa, että objektin sijamuodon valinta on joskus piinallista: he katsoivat tarpeelliseksi perustaa yhdistyksen vai yhdistys? Kiistanalaisimmissa tapauksissa Kielitoimiston kielioppiopas hyväksyykin molemmat muodot, sillä "selvää sääntöä vaihtelusta ei ole mahdollista esittää".

Tästä päästään koulujen äidinkielenopetuksen yhteen isoon ongelmaan. Koska opetusaika on rajallista ja opetuskokonaisuudessa on pilvin pimein muutakin kuin tekstitaitojen hiomista, selvät säännöt ovat enemmän kuin tervetulleita.

Nasevat ja tyhjentävät säännöt voivat olla pedagogisesti perusteltavissa varsinkin kun aika ei salli syvällistä aprikointia. Mutkien suoristaminen ja kulmien hiominen voivat silti mennä liiallisuuksiin.

Eräs äidinkielenopettaja kertoi hiljattain esimerkin. Moni lapsi oppii alakoulussa selvältä vaikuttavan säännön: "Että-sanan edelle tulee aina pilkku." Yläkoulussa heille kerrotaan yhtäkkiä, ettei sekäettä-rakenteessa saa käyttää pilkkua.

Se siitä pitkäjänteisyydestä.

Useissa oppiaineissa käsittelytapa muuttuu lukiossa selvästi syvällisemmäksi kuin aiemmin. Perustietojen päälle aletaan rakentaa kriittistä ajattelua ja asioita tarkastellaan aiempaa monisyisemmin.

Tuolloin myös tekstien viimeistelyyn olisi sopiva aika perehtyä kunnolla.

Eri oppikirjasarjoissa esimerkiksi oikeinkirjoitussääntöjen käsittely hukkuu kuitenkin helposti muihin asiakokonaisuuksiin ja perussäännöt käydään läpi kummemmin selittelemättä.

On myös joitain kielenhuoltoon keskittyviä lukiokirjoja, mutta niissäkin esitetään hetkittäin oudon ahtaita näkemyksiä: tehdä jotainhuolella on yleiskielessä väärin (suositus muuttui jo vuonna 2003), keskuudessa-sanaa pitäisi välttää kapulakielisyyden vuoksi (ei Kielitoimiston sanakirjan mukaan), ja sulkeiden käyttö täsmennyksissä on kiellettyä (voi rähmä).

Rankkojen vaatimusten ja hajanaisen opetuksen tuloksena on turhan usein abiturientti, jolla on yleiskielestä ristiriitaisia käsityksiä. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen vaanii kaksi vastakkaista kauhuskenaariota: toisaalta kiinnostuksen lopahtaminen, toisaalta neuroottinen suhtautuminen kieleen.

Peruskoulun ja lukion jäljet näkyvät auttamatta myöhemminkin. Esimerkiksi toimittajia syytetään usein yleiskielen yksityiskohtien heikosta hallinnasta, vaikka heidän pitäisi olla kielenkäytön ammattilaisia.

Entäpä äidinkielenopettajat?

Ylioppilasaineet paljastavat usein puutteita paitsi tulevien ylioppilaiden myös heidän opettajiensa osaamisesta, sanoo Helsingin yliopiston professori Jaakko Leino, joka aloittaa kesäkuussa suomen kielen lautakunnan puheenjohtajana.

Leino on tarkastanut vuosien varrella tuhansia lukioista saapuneita äidinkielen ylioppilaskokeen vastauksia ja kertoo, että korjausmerkintöjen puutteet viestivät muun muassa lauseenjäsennystaitojen heikkenemisestä.

"Suuri ongelma on se, että kun ihmiset tulevat yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä, siinä vaiheessa on jo ainakin liian myöhäistä ruveta opettamaan kielen normeja, jollei niitä suurin piirtein osata", Leino kertoo.

Lukuisien pilkkuvirheiden lisäksi opettajilta jäävät toistuvasti huomaamatta muun muassa kaksoispassiivi, kuten "ollaan tehty".

Toisenlaisia tapauksia taas ovat ne opettajat, joiden punakynä sauhuaa yhä esimerkiksi montaa-muodon kohdalla, vaikka se on hyväksytty yleiskieleen kaksikymmentä vuotta sitten.

Leino kertoo panneensa merkille, ettei kielen suosituksia enää juuri opeteta koulussa, koska normeihin keskittyvä opetusperinne on katkennut. Lisäksi opetusta vaikeuttaa monien peruskäsitteiden, kuten sanaluokkien ja lauseenjäsenten, heikko hallinta.

"Niin perus- kuin lukio-opetuksenkin keskeinen ongelma on, ettei anneta valmiuksia osata", Leino harmittelee.

Hän ei pidä tilannetta aivan toivottomana, sillä parhaat opettajat ja abiturientit ovat edelleen erinomaisia. Hajonta on kuitenkin kasvanut valtavasti sekä oppilaiden että opettajienkin osaamisessa.

Leinon mukaan tilanne näyttää vain pahenevan vuonna 2016, kun uusi opetussuunnitelma tulee voimaan: kielioppiin ja ylipäätään kielitietoon liittyvä opettaminen vähenee entisestään.

"Tämä on käsittämätöntä, kun miettii, miten olennainen asia äidinkieli on ihmiselle."

Monia ihmisiä ärsyttää yleiskielen suositusten laveneminen. Syyllisiä haetaan tyypillisesti ammattilaisista, jotka ovat päästäneet aiemmin kielletyt muodot valloilleen.

Hekin ovat joskus istuneet hermostuneina koulun liikuntasalissa tyhjä ruutupaperi edessään.

Ville Eloranta ville.eloranta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan uusi jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat