Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti suosikkiohjelmien menestyksen maailmalla: Putous on pettymys, voittajiakin löytyy

Suomalaisia ohjelmaformaatteja viedään maailmalle nyt ennätystahtiin. HS selvitti, päätyvätkö täkäläiset suosikkiohjelmat todella ruutuun, vai jäävätkö julkisuudessa hehkutetut optiosopimukset pöytälaatikkoon pölyttymään.

Kulttuuri
 
Putous-sketsiohjelman finaali vuonna 2014.
Putous-sketsiohjelman finaali vuonna 2014.

Tällaisiin otsikoihin on totuttu:

"Suomalaiset tv-formaatit valloittavat maailmaa."

Fakta

Tv-formaattisanastoa

Tv-ohjelmaformaatti tarkoittaa sekä ohjelmaideaa, joka on mahdollista versioida eri alueilla paikallista kulttuuria huomioiden. Ostaja hankkii samalla myös myyjän tietotaitoa, ja joskus jopa tilaa tältä version toteutuksen.

Formaattiraamattu on usein monisatasivuinen ohjekirja, johon on koottu käytännöllistä tietoa esimerkiksi ohjelman genrestä ja käsikirjoituksesta, esiintyjärekrytoinnista, kuvausten järjestämisestä, lavastuksesta, musiikista, visualisoinnista ja kohderyhmistä. Usein ohjeista poikkeaminen vaatii formaatinomistajan hyväksynnän.

Lisenssisopimuksessa ostaja saa oikeuden esittää lisenssinomistajan ohjelmaa tietyn määräajan tai lukumäärän.

Optio on heikompi sopimus, joka antaa käytännössä optionvaraajalle oikeuden ryhtyä myymään ohjelmaa omalla alueellaan.

Presale-sopimuksessa ohjelma myydään jo ennen tuotannon aloittamista tai valmistumista. Tämä mahdollistaa rahoituksen tuotannon käynnistämiseen.

Remake tarkoittaa sitä, että ohjelmasta aiotaan tehdä kokonaan uusi versio. Draaman puolella esimerkiksi hittielokuva Luokkakokous perustuu tanskalaiseen Klassefesten-elokuvaan.

Readymade tarkoittaa ohjelman myyntiä sellaisenaan. Se voidaan esimerkiksi dubata tai tekstittää.

"Mustat lesket -sarjasta tehdään jenkkiversio."

"Putous myytiin Kiinaan."

Kotimaisten tuotantoyhtiöiden ohjelmaformaattien leviämisestä ulkomaille revitään suuria otsikoita, varsinkin suurten kansainvälisten tv-messujen, kuten Cannesin Mip-tapahtumien aikaan.

Edellisten lisäksi on uutisoitu näyttävästi muun muassa sellaisten suosikkiohjelmien kuin Syke, Martina ja hengenpelastajat sekä KIDSing menestyksestä.

Suomalaisella formaattimyynnillä taitaa siis mennä hyvin?

Totta, osittain. Vaikka suomalaisyhtiöt ovat kaupanneet poikkeuksellisen runsaasti formaattioptioita ulkomaille, harvasta on syntynyt mitään suunnitelmaa kummempaa.

HS:n selvityksen mukaan valtaosa optioista on rauennut ilman, että ohjelma olisi päässyt maailman televisiotarjontaa tai tekijöitään rikastuttamaan.

Alalla vaikeudet tiedostetaan hyvin. "Ei tässä kukaan ole rikastumaan päässyt", Yellow Film & TV:n operatiivinen johtaja Milla Bruneau toteaa. "Tärkein saavutus on ollut, että ulkomailla uskotaan nyt, että Suomessakin osataan tehdä laadukkaita formaatteja."

Bruneaun työnantajan tuottama kotimainen hittiohjelma Putous on hyvä esimerkki formaattimyynnin vaikeudesta. Suomessa alati julkisuudessa paistattelevaa, jatkuvasti miljoonayleisön kerännyttä ohjelmaa on jo useamman vuoden ajan veikkailtu vientivaltiksi sen kansainvälisillä messuilla aiheuttaman kiinnostuksen ansiosta.

Tulokset ovat olleet pettymys.

"Moni on ihmetellyt, että miksei tällaista hittituotetta viedä käsistä", Bruneau sanoo. "Komedian myyminen on kuitenkin todella vaikeaa. Suomalainen Putous ei toimi sellaisenaan missään muussa maassa."

Tällä hetkellä ohjelman remake- eli versiointioikeudet on myyty Kiinaan, minkä lisäksi ohjelmaformaatti on optioitu Ranskaan ja Libanoniin.

Kiinalaisversiota saadaan kuitenkin vielä odottaa, sillä sopivien näyttelijöiden löytäminen on osoittautunut haastavaksi tehtäväksi.

"Sikäläinen tuotantoyhtiö tekee parhaansa löytääkseen parhaat mahdolliset tekijät lavalle", Bruneau sanoo. "Kiina on kuitenkin vaikea markkina, jossa ohjelmanteko saattaa pysähtyä yllättäen."

Parhaassa tapauksessa Kissi Vähä-Hiilarin, Timo Harjakaisen ja Munamiehen kiinalaisvastineet astelevat ruutuihin alkusyksystä.

Yritystä suomalaistekijöillä riittää. Elokuva- ja televisioalan vientijärjestö Favexin tekemän selvityksen mukaan ulkomaille myytyjä suomalaisformaatteja on nelisenkymmentä, ja halutuimmat on ostettu jopa kymmeniin eri maihin. Valtaosa ohjelmista tosin on valmiita animaatioita tai dokumentteja eikä varsinaisia versioitavia ohjelmia.

Lisäksi suuri osa sopimuksista on muutaman tonnin maksaneita optioita, jotka eivät vielä tarkoita ohjelman päätymistä ruutuun.

"Ei optiolla vielä suurta merkitystä ole", Bruneau sanoo. "Myynnistä koituneet kulut ylittävät siitä maksetun summan moninkertaisesti."

Optioita vahvempi on lisenssisopimus, joka tarkoittaa ohjelman todellista ostamista.

Elämä pelissä -ohjelman tuottajan Jukka Heinosen mukaan tyypillinen lisenssimaksu on viisi prosenttia ohjelmasarjan tuotantokuluista.

"Se tarkoittaa, että esimerkiksi puolen miljoonan euron tuotannon kohdalla formaattimaksu on noin 25 000 euroa", hän havainnollistaa.

ITV Studios Finlandin, Duodecimin ja Ylen yhdessä omistama elämänkohennussarja lienee yksi Suomen tuottoisimpia formaatteja. Kaikkiaan tv-ohjelman, nettitestin ja sähköpostivalmennuksen sisältävän formaatin tuottamat tulot ylittävät 100 000 euroa.

Mitenkään suunnattomia summia suomalaiset eivät siis vielä ole formaattimyynnistä hankkineet.

Osa tuotantoyhtiöistä hankkiikin lisätuloja myymällä formaatin lisäksi myös tuotannon. Esimerkiksi tamperelainen Aito Media kuvaa Martina ja hengenpelastajat -ohjelmaan perustuvia versioita Thaimaassa, jos asiakas niin haluaa.

Voitettavaa kansainvälisillä formaattimarkkinoilla olisi toki enemmänkin, sillä kaikkiaan niiden koko on arvioitu useiksi miljardeiksi euroiksi. Ääriesimerkkinä menestystuotteesta käytetään usein yli 100 maahan levinnyttä Haluatko miljonääriksi-formaattia, jonka lasketaan vuosien aikana tuottaneen tuotantoyhtiölleen vähintäänkin satoja miljoonia euroja.

Rabbit Filmsin toimitusjohtajan Olli Suomisen mukaan suurimpien formaattitalojen vetovoima on kuitenkin laskussa.

"Voice of -formaatin jälkeen suurimmilta pelureilta ei ole tullut mitään kovin merkittävää, mikä lisää kiinnostusta pienempien markkina-alueiden tekijöitä kohtaan."

Muun muassa Kingiä, Possea ja Duudsonit tuli taloon -ohjelmaa tuottava Rabbit Films satsaa lähinnä Yhdysvaltoihin, missä yhtiön pääomistajat Jarno Laasala ja Jukka Hildén myyvät formaatteja päätoimisesti.

Duudsoneina tunnetun tehokaksikon työ ei kuitenkaan vielä ole pankkia räjäyttänyt, vaan esimerkiksi Saksaan ja Yhdysvaltoihin myydyt Duudson-optiot ovat vanhentuneet.

Ongelma on sama kuin Putouksella.

"Kaikkein vaikein kysymys on aina sama: ketkä ovat sen maan duudsonit? Ilman heitä ohjelmaa ei synny", sanoo Suominen.

Tie on siis työläs, mutta matka etenee. Takaiskuista huolimatta suomalainen formaattikauppa on nyt kovemmassa iskussa kuin koskaan aikaisemmin ja tuloksiakin näkyy.

Varsinkin draaman myynnille aika on otollinen, sillä käsikirjoitettujen sarjojen kysyntä on maailmalla voimakkaassa kasvussa, ja pohjoismaiset menestyssarjat ovat avanneet tietä suomalaisillekin tekijöille.

Suurin kiinnostus ainakin versiointipuolella vaikuttaa kohdistuvan Mustat lesket -sarjaan. Kylmästä naiskolmikosta kertovasta sarjasta toteutetaan tämän vuoden aikana peräti kolme eri versiota, ja uusista neuvotellaan jatkuvasti.

Sarjasta on tehnyt kehittelysopimuksen myös amerikkailaiskanava CBS, mutta se jättipotti antaa vielä odottaa itseään.

"Käsikirjoitus on tehty, mutta enempää en sitä tällä hetkellä voi kommentoida", Moskito Televisionin toimitusjohtaja ja Mustien leskien alkuperäiskonseptin toinen luoja Roope Lehtinen sanoo. "Kaikkiaan kuitenkin uskon, että draaman kysynnän kasvu vahvistuu entisestään."

Lehtisen optimismin jakavat lähes kaikki suomalaiset formaatintekijät genreen katsomatta.

"Katsojat on yllätettävä jatkuvasti", Olli Suominen sanoo. "Kun lauluohjelma vetää yhdellä kanavalla, niin kohta samanlaisen haluavat kaikki. Samaan aikaan kaikki kuitenkin jo etsivät jotain uutta."

"Ja lopultakin kysymys on tarinoista. Aina tarvitaan hyviä tarinoita, jotka on vieläpä kerrottu hyvin."

"Joskus ne kerrotaan draaman keinoin, joskus taas jollakin muulla formaatilla."

Handout
MTV3-kanavalla esitetty Nymfit-sarja on saanut maailmalta runsaasti levityssopimuksia. Kuvassa Frida Fredriksdottiria esittävä Malla Malmivaara.
MTV3-kanavalla esitetty Nymfit-sarja on saanut maailmalta runsaasti levityssopimuksia. Kuvassa Frida Fredriksdottiria esittävä Malla Malmivaara.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat