Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Emmi Parviaisesta kasvoi filmitähtilupaus

Nuorempana Emmi Parviainen haaveili kirjoittamisesta, mutta vasta pettymys näytti uralle suunnan. Jäätyään rannalle Teatterikorkeakoulusta hän ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin näyttelemisen.

Kulttuuri
 
Miltä tuntuu olla alasti lavalla?
Miltä tuntuu olla alasti lavalla?
Näyttelijä Emmi Parviainen vastaa: miltä tuntuu olla alasti lavalla?

Tämän haastattelun saamiseen meni aikaa yli kuukausi. Niin kiire näyttelijä Emmi Parviaisella, 29, juuri nyt on.

Kuutena iltana viikossa Parviainen kiipeää lavalle ja on vuoroin umpirakastunut puurtajaneito Sonja Kansallisteatterin modernisoidussa Vanja-enossa, vuoroin ohjaajan huomionkipeä puoliso Q-teatterin ylistetyssä Jotain toista -näytelmässä.

Kaiken päälle Parviainen valittiin yhdeksän muun nuoren näyttelijän kanssa Euroopan filmitähtilupaukseksi eli Shooting Stariksi helmikuisilla Berliinin elokuvajuhlilla. Aiemmin saman kunnian ovat suomalaisista saaneet esimerkiksi Laura Birn (2013), Pihla Viitala (2010) ja Samuli Vauramo (2009) – he kaikki ovat päässeet parin vuoden viiveellä tekemään kansainvälistä elokuvauraa.

Sami Kero HS
Emmi Parviainen käyttää nimeään ajaakseen itselleen tärkeitä poliittisia asioita.
Emmi Parviainen käyttää nimeään ajaakseen itselleen tärkeitä poliittisia asioita.

Kolmen päivän aikana Berliinissä Parviainen tapasi aamusta yöhön tärkeitä elokuva-agentteja ja roolittajia, asteli punaista mattoa Marimekon luomuksissa, antoi haastatteluja kansainväliselle lehdistölle maihareissa ja pokkasi pokaalin Hollywood-tähti Natalie Portmanilta.

Ja eilen vappuaattona Parviainen oli Ylellä kommunisti Hertta Kuusisesta kertovan minisarjan Punainen kolmio kuvauksissa. Parviainen esittää Aino Saloa, asianajaja Asser Salon viekoittelevaa vaimoa, joka saapuu sekoittamaan pakkaa Venäjälle.

"Jos kesällä pitäisi lomaa", Parviainen sanoo toiveikkaasti ja pöyhii hiuksiaan.

Se on aika iso jos.

Viime keväänä Teatterikorkeakoulusta valmistunut Emmi Parviainen ei oikein malta olla tarttumatta työtarjouksiin. Tekemällä töitä hän luo itsensä muotoista paikkaa maailmaan.

Se ei ole itsestäänselvyys. Emmi Parviainen on neljännen polven näyttelijä: Parviaisen vanhemmat ovat näyttelijä ja dramaturgi Jussi Parviainen ja näyttelijä Sanna-Kaisa Palo, isovanhemmat näyttelijät Ritva Valkama ja Pertti Palo ja hänen isoisänvanhempansa Tauno Palo ja Sylvi Sakki.

Siis Tauno Palo, suomalaisen elokuvahistorian palvotuin tähti!

Kuka

Emmi Parviainen

 Syntynyt 8. marraskuuta 1985 Helsingissä.

 Asuu nykyään avopuolison kanssa Töölössä.

 Valmistui Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön laitokselta keväällä 2014.

 Näytellyt elokuvissa Silmäterä (2013) ja Eila, Rampe ja likka (2014), Kansallisteatterissa näytelmissä Eurydike (2013), Kirsikkapuisto (2013) ja Vanja-eno (2014), Q-teatterissa näytelmissä Brokem Heart Story ja Jotain toista.

"Varmasti se on vaikuttanut, että olen elänyt kodissa, jossa teatterityö on vahvasti läsnä. Mutta ne ovat olleet aina ensisijaisesti vanhempia ja isovanhempia mulle", Parviainen sanoo hieman kiusaantuneena. Hän on kuullut nämä kysymykset monesti.

Emmi Parviainen kasvoi Helsingin keskusta-alueella. Lapsuuden muistoissa leikittiin aina ulkona: Tehtaankadulla, Laivanvarustajankadulla, Tarkk'ampujankadulla. Parviaiselle muodostui tiivis kaveripiiri, jonka kanssa hän edelleen tapaa aina, kun on vain mahdollista.

"Meidän kaveriporukka oli niin nasta ja solidaarinen! Hirveän vähän oli merkitystä millään perheiden statuksilla, se oli enemmän yhdessä kasvamista", Parviainen kertoo.

Vanhemmat erosivat, kun Parviainen oli neljä.

"En oikein muista siitä mitään, se on ollut niin luonnollista. Mulla on melkein aina ollut kaksi tosi hyvää kotia", Parviainen sanoo.

Isä Jussi Parviainen teki erosta julkisen mediatapahtuman käsikirjoittamalla sen pohjalta monologielokuvan Yksinteoin (1990). Siinä hän esitti Jussi Parviainen -nimistä miestä, joka soitteli entiselle vaimolleen ja avautui tunnoistaan tavalla, joka oli Suomessa jotain ennen kokematonta.

Kovasti isältään näyttävä Emmi Parviainen käsittelee julkisuutta aivan eri ottein: hän harkitsee sanojaan ja pitää tuon tuosta pitkiä ajatustaukoja, joiden aikana kuulija pidättää henkeään.

Hän puhuu lähinnä asioista, jotka liittyvät hänen oman "ominaislaatunsa" ja taiteilijaidentiteettinsä kehitykseen.

Sami Kero HS

Tähän asti hänen elämänsä on jakautunut tiukasti kahtia: aikaan ennen ja jälkeen Teatterikorkeakouluun pääsemisen.

Siitä asti kun Parviainen oli 13, hän paiski töitä koulun ohella: hoiti lapsia, möi marjoja ja vihanneksia, työskenteli verhoiluliikkeessä, päiväkodissa ja ravintoloissa.

Tuon ajan näyttelijäntyöt hän laskee samaan kategoriaan kuin muutkin duunit: ne olivat hyvä tapa tienata rahaa.

"Sitä kuuli mahdollisuuksista. Ne kerrat, kun menin koekuvauksiin, sain roolin."

Näin Parviainen päätyi myös Salattuihin elämiin. Hän esitti Annika Sievistä, vaatesuunnittelua rakastavaa teinityttöä MTV3:n suositussa ja yhä jatkuvassa saippuasarjassa vuosina 2004–2007. Ylioppilaskirjoitukset venähtivät, kun päivät kuluivat kuvauksissa.

"Se oli ihan hyvä työ 18-vuotiaalle, ostin asunnon ja opin ihan hirveästi kameratyöskentelystä", Parviainen vastaa välttelevästi.

Nuorempana kirjoittaminen oli Parviaisen ykkösintohimo. Lukion jälkeen hän päätti kuitenkin kokeilla hakea Teatterikorkeakouluun, jossa moni kaveri opiskeli.

Hän jäi rannalle.

"Iski sellainen harmitus ja tahtotila, etten enää nähnyt muuta vaihtoehtoa. Se olikin ollut tärkeämpää kuin mitä ajattelin."

Seuraavana vuonna Parviainen, 22, mahtui kahdentoista näyttelijäfuksin joukkoon (Parviainen luettelee lonkalta kaikki nimeltä). Alkoi huuruinen ajanjakso, jonka aikana hän vain imi ympäriltään tietoa, kokemuksia ja vaikutteita.

TeaKin näyttelijäntyön professoreina olivat Vesa Vierikko ja Kati Outinen. Teatterihistorian tunneilla käytiin läpi klassikoita – Meyerholdia, Stanislavskia ja Grotovskia – ja myös Jussi Parviaisen merkittävää roolia koulun historiassa.

Opetus kannusti opiskelijoita etsimään ja vahvistamaan omaa, erityistä ominaislaatuaan näyttelijänä. Kaikki piti koko ajan tehdä "keholla ja päällä ja sydämellä".

Se kävi myös raskaaksi parikymppisen myllertävälle itsetunnolle.

Tärkeimmät opit menivät perille. Emmi Parviainen oppi tekemään työtä omalla kehollaan ja erottamaan työn ja Emmi Parviaisen persoonana toisistaan.

Vielä kesken opintojen Parviainen kiskaistiin Helsingin teattereihin eri produktioihin, joista läpimurto oli nimirooli Kansallisteatterin Eurydikessa (2013). Hän teki myös ensimmäiseen pääroolinsa elokuvassa.

Elokuvantekijä Jan Forsström näki Parviaisen näyttelevän TeaKin mestarikurssilla ja pyysi häntä esikoisohjauksensa koekuvauksiin. Silmäterä (2013) kertoi nuoresta yksinhuoltajaäidistä Marjasta, joka käy yöt töissä ja hoitaa kaikki muut hetket pientä tytärtään ilman minkäänlaisia turvaverkkoja.

Marja väsyy, ja Parviainen näyttelee vahvassa draamassa kirkkain silmin, tuomitsematta.

Toisesta maailmasta on Milja Sarkolan ajankohtainen Jotain toista, jossa Parviainen on näyttelijöitään humalassa iskevän teatteriohjaajan ( Iida Kuningas ) kosketusta anova puoliso.

Parviainen ei ole itse kohdannut iskuyrityksiä, mutta myöntää, että ohjaajan ja näyttelijän välisellä henkilökemialla on valtava merkitys.

"Kyllä jokainen teatterintekijä tunnistaa sen maailman. Kokisin kauhean epämiellyttäväksi, jos tulisi yhtään sellainen olo, että olisi eturistiriita mukana", hän sanoo.

Näytelmässä Kuningas ja Parviainen riisuvat toisiaan kiihkoissaan lavalla.

Jos alastomuus tuntuu perustellulta roolihahmon kannalta eli näyttelijä ei joudu tekemään "itseään vastaan", siinä ei ole mitään ongelmaa, hän ajattelee.

"Mulle oma kehoni on materiaalia, se on ikään kuin sen jonkun käytettävissä. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä haluan itsestäni Emminä peittää tai näyttää."

Vain yhdessä asiassa Emmi Parviaisen työ- ja arkiminä sekoittuvat: hän käyttää nimeään ajaakseen itselleen tärkeitä poliittisia asioita.

Parviainen esiintyy esimerkiksi TTIP-vapaakauppasopimusta vastustavalla kampanjavideolla. Nyt hän puolustaa Vanja-enon kollegaansa, näyttelijä Krista Kososta, joka kommentoi eduskuntavaalien jälkeen Helsingin Sanomien haastattelussa perussuomalaisten menestystä.

"Olen ylpeä siitä ulostulosta", Parviainen sanoo.

"En ajattele olevani itse suvaitsematon, jos en allekirjoita rasistisia arvoja. Tehtäväni on sanoa se ääneen."

Erityisen huolissaan hän on kulttuuripolitiikasta vaalivoittajien keskustan ja perussuomalaisten alla. Puhe taiteilija-apurahojen lakkauttamisesta tai kulttuurimäärärahojen leikkaamisesta kuohuttaa Parviaista.

"Itselläni on helvetin vaikea ymmärtää, että joku haluaisi ajaa tietoisesti kulttuuritarjontaa alas. On ihan eri asia, kuluttaako joku sitä vai ei, vai pidetäänkö se hengissä ja voiko se hyvin ylipäänsä", hän sanoo katse tiukkana.

"Että sen kulttuurin merkitystä tämmöisessä sivistysvaltiossa pitää oikeasti toitottaa."

Miltä tuntui näytellä nuorta, ylirasittunutta yksinhuoltajaa?
Miltä tuntui näytellä nuorta, ylirasittunutta yksinhuoltajaa?
Näyttelijä Emmi Parviainen vastaa: miltä tuntui näytellä nuorta, ylirasittunutta yksinhuoltajaa?

Miksi Jotain toista on sinulle niin tärkeä esitys?
Miksi Jotain toista on sinulle niin tärkeä esitys?
Näyttelijä Emmi Parviainen vastaa: miksi Jotain toista on sinulle niin tärkeä esitys?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat