Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuin voimala joen rannalla

Kulttuuri
 

Tehtaalta tai voimalalta näyttävä kulmikas, harmaa talo ei herätä huomiota Hudsonjoen rantamaisemassa. Whitneyn amerikkalaisen taiteen museon uusi rakennus seisoo keskellä Manhattanin läntistä reuna-aluetta, jossa aiemmin oli teurastamoja. Vastapäätä pääsisäänkäyntiä, pikatien erottamalla rantakaistaleella, on jäteautojen varikko. Museon onneksi siihen on tulossa puisto.

Italialaisen Renzo Pianon, 77, suunnittelema Whitneyn museo on ulkomuodoltaan arkinen ja hillitty. Julkisivut on päällystetty siniharmailla teräslevyillä, ja teräsportaikkoja ja teknisiä osia on jätetty näkyviin, luomaan teollista vaikutelmaa. Kulmistaan pyöristetyt ikkuna-aukot tuovat mieleen rahtilaivat, mikä sekin sopii karheaan ympäristöön. Mitään erikoista arkkitehtuurissa ei ole, mutta rakennus on paikalleen hyvin sovitettu huolella viimeistelty.

Näyttelytilat ovat selkeitä ja helposti muunneltavia, sillä väliseiniä voidaan siirtää katoissa olevien kiskojen avulla. Luonnonvaloa on runsaasti.

En ole tarkoitushakuisen vau-arkkitehtuurin ja hätkähdyttämisen kannattaja, mutta huipputason kulttuurirakennukselta voisi Whitneyn resursseilla odottaa omaperäisempää lähestymistapaa.

Upea taidekokoelma olisi ansainnut luovemmalla otteella muotoillut kehykset. Pianon kolme arkkitehtitoimistoa tuottavat edelleen taidokkaasti suunniteltuja rakennuksia, mutta tämä museo ei ylety tähtiarkkitehdin parhaisiin töihin.

Harri Hautajärvi Kirjoittaja on
arkkitehti ja arkkitehtuurikriitikko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat