Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sofi Oksanen nosti suomettumisen taas esiin

Kirjailija puhui Latvian kansalliskirjastossa järjestetyssä juhlaseminaarissa

Kulttuuri
 
Ralph Orlowski Reuters
Sofi Oksanen kuvattuna Frankfurtin kirjamessuilla viime lokakuussa.
Sofi Oksanen kuvattuna Frankfurtin kirjamessuilla viime lokakuussa. Kuva: Ralph Orlowski Reuters

Suomen kansainvälisesti menestynein kirjailija Sofi Oksanen on jälleen nostanut esiin suomettumisen, joka tuntuu hänen mielestään juurtuneen syvälle Suomen henkiseen ja poliittiseen maaperään. Edellisen kerran hän syytti julkisuudessa Suomen poliittista johtoa suomettumisesta Frankfurtin kirjamessuilla lokakuussa 2014.

Sofi Oksanen puhui eilen lauantaina Latvian pääkaupungissa Riiassa, jossa hän oli Latvian uudessa kansalliskirjastossa pidetyn kaksipäiväisen juhlaseminaarin yksi pääesiintyjistä. Väinäjoen rantaan rakennettu noin 163 miljoonaa euroa maksanut kirjasto vihittiin käyttöön elokuussa 2014.

Oksasen lauantainen puhe avasi tänään päättyvän seminaarin, jonka aiheena on kirjailijan ja vallan välinen suhde.

"Suomessa käytiin juuri eduskuntavaalit, ja vanha suomettunut retoriikka tuli jälleen esiin. Sdp:n ja Suomen suurimman puolueen, keskustan, puheenjohtajat sanoivat televisiossa, että Venäjää ei saa kutsua uhaksi. Näin siitä huolimatta, että esimerkiksi venäläiskoneet, jotka lentävät transponderit alhaalla [sammutettuina], ovat turvallisuusuhka, ja myös Suomeen kohdistuu hybridisotaan kuuluvia toimia", Oksanen totesi.

Hän korosti, että esimerkiksi Virossa olisi hyvin hankala kuvitella, että poliitikot turvautuisivat neuvostoretoriikkaan selittäessään ja perustellessaan omia ratkaisujaan – kuten Suomessa tapahtuu.

Kirjailija huomautti, että Suomessa käytetään yhä hyvin huolimattomasti suomettumisesta kielivää neuvostoretoriikkaa sekä ulkopoliittisessa että turvallisuuspoliittisessa puheessa.

Hänen mielestään puheeseen vilahtaa herkästi "suomettuneen ajan ja jopa neuvostopropagandan tuottamia ilmaisuja".

Sofi Oksanen korosti, että harva tiedostaa aktiivisesti niiden taustaa tai vahingollisuutta.

"Venäjä ja Neuvostoliitto olivat ja ovat taitavia verbaalisen todellisuuden luomisessa. Painetun sanan tehtävä on luoda vaihtoehtoista, täysin fiktiivistä todellisuutta", Oksanen jatkoi.

Hän katsoi, että tämä Venäjän harjoittama propaganda on luonut hedelmällisen maaperän suomettumiselle ja "heikentänyt Suomen kykyä käsitellä Venäjää".

Hänen mukaansa Suomessa jo alitajunta on opetettu väistämään ja tukahduttamaan ilmaisuja, joiden voisi katsoa loukkaavan tai ärsyttävän Venäjää. "Koska tietoista ja julkista ja kattavaa korjausliikettä ja analyysiä [tämän käytännön] seuraamuksista ei ole tehty, suomettuminen luo yhä edelleen todellisuutta."

Tässä kohdin Sofi Oksanen vertasi Suomea ja Viroa ja totesi, että Suomi yrittää päästä kuin koira veräjästä.

"Jos Viro suhtautuisi yhtä vastahakoisesti neuvostomiehityksen ajan käsittelyyn, esimerkiksi yhteistyötoiminnan käsittelyyn, sitä pidettäisiin ulkomailla ongelmallisena ja sanottaisiin, ettei Viro halua pestä likapyykkiään."

Sofi Oksanen tähdensi, että Suomessa julkinen puhe on yhä edelleen rähmällään itään. Sen sijaan kirjallisuus ei ole, ja tämä korostaa sen tärkeyttä.

"Suomettunut Suomi oli Neuvostoliiton menestystarina. Se oli näyteikkuna. . . Ei ole ihme, että nyky-Venäjällä on halu suomettaa muitakin maita."

Sofi Oksasen puheen otsikko oli Leijona häkissä, mikä luonnollisesti viittaa tilaan, johon Suomen vaakunaeläin on joutunut.

"Tutkija Mika Aaltola on verrannut suomettunutta Suomea. . . eläintarhassa pidettyyn leijonaan: se näytti päällepäin hyvinvoivalta, mutta sen elintila oli hyvin ongelmallinen."

Sofi Oksanen ihmetteli puheessaan, miksi Suomessa suomettuneen ajan kokemuksien keräämistä ei ole pidetty samanlaisena kansallisena tehtävänä kuin Virossa on pidetty neuvostoajan yksilötarinoiden kokoon haalimista ja taltioimista.

Kirjailijan puhe Latvian kansalliskirjastossa ei keskittynyt vain suomettumisen ja sen nykymuotojen pohtimiseen, vaan Oksanen käsitteli laajasti myös Viron ja Suomen kirjallisuuden eroavaisuuksia ja yhtymäkohtia.

Sofi Oksanen on parhaillaan kiertueella Latviassa, jossa julkaistiin 30. huhtikuuta Kun kyyhykset katosivat -romaanin latviankielinen käännös.

Oksasen jälkeen Latvian kansalliskirjastossa puhui virolainen kirjailija ja kääntäjä Jaan Undusk.

Hänen aiheensa oli The Point of the Right Moment. On Time and Morality.

 

Hs.fi/kulttuuri. Lue Sofi Oksasen Frankfurtin kirjamessuilla pitämä puhe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat