Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutarhakaupunkien rivitaloista haluttiin unelmien koti

Rivitalo vakiintui omakotitalon ja kerrostalon välimuodoksi jälleenrakennuskautena

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Riitta Nikula
Aulis Blomstedtin suunnittelema rivitaloketju. Menninkäisentie Tapiola, Espoo, 1954.
Aulis Blomstedtin suunnittelema rivitaloketju. Menninkäisentie Tapiola, Espoo, 1954. Kuva: Riitta Nikula

Kärkevässä pamfletissaan Koti vaiko kasarmi lapsillemme Heikki von Hertzen moitti Helsingin keskustan kivikaupunkia kasarmisoitumisen maailmanennätyksestä ja Töölön kortteleita vankiloiksi. Helsingistä hän hyväksyi terveeksi asuinalueeksi ainoastaan Puu-Käpylän.

Pamfletti on jälleenrakennuskauden alusta, vuodelta 1946. Hertzen oli tuolloin Väestöliiton tulisieluinen toimitusjohtaja. Hän oli vakuuttunut, että onnellinen perhe voi elää vain puutarhakaupungissa, myöhemmin metsälähiöiksi kutsutuissa väljästi rakennetuissa kaupunginosissa.

Heikki von Hertzen ryhtyi yhdessä asemakaavaopin laatijan Otto-Iivari Meurmanin ja Asuntosäätiön kanssa luomaan puutarhakaupunkia Tapiolaan. Peruskivi muurattiin syyskuussa 1953 seuraavin sanoin: "Täyttäköön tähän nouseva puutarhakaupunki siihen kiinnitetyt toiveet ja olkoon se voimakkaana sysäyksenä asuntopoliittiselle kehitykselle koko maassa."

Tapiolasta tuli suomalaisen lähiön malli pitkäksi aikaa.

Aikaisemmin rivitaloja oli rakennettu Suomessa vain harvakseltaan sairaaloiden, voimaloiden, varuskuntien ja puuteollisuuden henkilökunnalle. Pääkaupunkiseudulla sotia edeltäneitä rivitaloja löytyi muun muassa Porvoonkadulta ja Munkkiniemen Hollantilaisentieltä.

Von Hertzenin ja Meurmanin ajamasta Tapiolan puutarhakaupungista tuli 50-luvulla ensimmäinen alue, jossa rivitaloja oli enemmän. Siellä käytettiin maan parhaita arkkitehtejä kuten Viljo Revelliä, Aarne Erviä, Kaija ja Heikki Siréniä ja Aulis Blomstedtia. Mallia noudatettiin myöhemmin muun muassa Jyväskylän Viitaniemessä vuosina 1956–64 ja Rovaniemen Korkalonrinteessä 1958–61.

Riitta Nikula
Birger Federleyn suunnittelemat työväen rivitalot. Viinikka, Tampere, 1917.
Birger Federleyn suunnittelemat työväen rivitalot. Viinikka, Tampere, 1917.

Maailmalla rivitalojen historia alkaa 1800-luvulta työväen asuinolojen parantamisesta, englantilaisesta puutarhakaupunkiajattelusta. Tuskin missään maassa rivitaloja on niin paljon kuin Britanniassa. Suomessa mallia otettiin ennen kaikkea Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Saksasta.

Rivitalo yleistyi jälleenrakennuskaudella 1950-luvulla kaupunkien lähiöissä. Tapiolan ohella rivitaloalueita rakennettiin pääkaupunkiseudulla esimerkiksi Herttoniemeen, Lauttasaareen, Haagaan ja Tiilimäkeen. Nyt rakennemuutos on jättänyt monia rivitaloalueita tyhjiksi erityisesti maakunnissa.

Nämä tiedot ovat peräisin Riitta Nikulan uudesta kirjasta Suomalainen rivitalo – työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi. Taidehistorian emeritaprofessori on ottanut tehtäväkseen "arkiasumiseksi" kutsumansa rakennuskannan kartoittamisen ja arvioimisen, mikä on erittäin kunnioitettava työsarka. Hän on usean vuoden ajan matkustellut kameroineen ja muistiinpanovälineineen tutkimassa rivitaloja ympäri Eurooppaa ja Suomea.

Nikulan omaan historiaan kuuluu rivitaloasuminen Tapiolassa vaiheessa, jolloin lapset olivat pieniä. Asunnothan oli tarkoitettu turvalliseksi ympäristöksi lapsiperheille, ja sellaisina ne Nikulan mukaan toimivat.

Nikula selvittää kirjassaan uutterasti rivitalojen pohjaratkaisuja, vaikka vaihtelua niissä ei juuri ole. Keittiö ja olohuone ovat useimmiten alakerrassa, makuuhuoneet yläkerrassa, välissä usein kierreportaat – jos asunto on kaksikerroksinen. Hän valittaa itsekin kirjansa luettelomaisuutta, mutta hakuteoksena kirja on toimiva – sieltä itse kukin voi käydä katsomassa tuttujen rivitalojen vaiheita.

Pala omaa puutarhaa on olennainen osa rivitaloa. Etu- ja takapihalla on istutuksia, takapiha on usein yksityinen puutarha. Suomessa, varsinkin Tapiolassa, rivitaloissakin on pyritty yksityisyyteen rajattuine, usein aidattuine pihoineen. Tämä on mielenkiintoinen kansallinen erityispiirre: esimerkiksi Ruotsissa rivitaloissa oli usein jo varhain naapuruuteen kannustava yhteinen piha.

Rivitaloja on varsinkin maaseudulla tehty myös sosiaalisena asuntotuotantona.

Maaseutukaupunkien peltorivitaloalueet eivät ole välttämättä mieltä ylentäviä, mutta asukkailleen omat pienet puutarhat ja yksityisyys ovat varmasti tärkeitä. Suomalaisten asumisura kulki usein kerrostalosta rivitalon kautta omakotitaloon.

Kovin monta arkkitehtonisesti kiinnostavaa kohdetta Nikulakaan ei lopulta löydä, vaikka hän tarkastelee kunnioittavasti tuntemattomienkin tekijöiden suunnitelmia. Eliel Saarisen, Alvar Aallon, Hilding Ekelundin, Aarne Ervin, Aulis Blomstedtin, Heikki ja Kaija Sirénin sekä Jaakko Laapotin rivitalot ovat kuitenkin olleet monessa mielessä uranuurtavia. Sirénit ahersivat Tapiolassa uuden elementtitekniikan käyttöönoton merkeissä, mikä oli pioneerityötä.

Ehkä ylitse muiden nousevat Alvar Aallon Paimion sairaalan sekä Sunilan tehtaiden rivitalot. Nikula arvostaa myös Hilding Ekelundin Oulunkylän taitavasti maastoon istutettuja puolikerroksittain nousevia rivitaloja 50-luvulta.

Gustaf Welin
Alvar Aallon Paimion Parantolaan suunnittelema työväenrivitalo. Paimio, 1930–32.
Alvar Aallon Paimion Parantolaan suunnittelema työväenrivitalo. Paimio, 1930–32.

Arkkitehtuurimuseossa on Riitta Nikulan tutkimuksen ja valokuvamateriaalin pohjalta koottu näyttely, jossa on mukana myös Heikki von Hertzenin ottamaa liikkuvaa kuvaa Tapiolan pioneerivaiheista.

Nikula painottaa useaan otteeseen, että hänen tutkimuksensa, johon näyttelykin perustuu, on vasta alku. Hän mainitsee useita toivomiaan tutkimuskohteita, muun muassa Kai Blomstedtin arkkitehtuurin.

Jäämme siis odottamaan myös uudemman rivitalorakentamisen arviointia, onhan moniin kaupunkeihin 1980-luvulta alkaen rakennettu runsaasti rivitaloalueita, joissa on vapauduttu 1960- ja 1970-lukujen elementtitekniikan mukanaan tuomasta yksitoikkoisuudesta.

 

Suomalainen rivitalo. Työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi. Arkkitehtuurimuseon näyttely päättyy 17. toukokuuta.
 
Riitta Nikula: Suomalainen rivitalo. Työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi, SKS 2015, 252 sivua.

Maija Holma
Sisänäkymä Erkki Kantosen suunnittelemasta rivitalosta. Viitaniementie 28, Jyväskylä, 1964.
Sisänäkymä Erkki Kantosen suunnittelemasta rivitalosta. Viitaniementie 28, Jyväskylä, 1964.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat