Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi amerikkalaisen taiteen museo avautui New Yorkin trendikkäällä teurastamoalueella

Kulttuuri
 
Katso, millainen näköala Manhattanille Whitney-museon terassilta avautuu
Katso, millainen näköala Manhattanille Whitney-museon terassilta avautuu
Pohjoisessa näkyy Empire State Building ja etelässä Freedom Tower.

New York. Vuosittain kuusi miljoonaa ihmistä kulkee Manhattanilla pitkin High Lanea, toisen kerroksen korkeudelle nousevaa kävelytietä. Kun saapuu sen päähän, edessä nousee valtava rakennus, joka muistuttaa pohjoisesta katsottuna tehdasta tai sairaalaa.

Lähempänä tie johtaa parvekkeiden alle, jotka kurottavat lasisesta itäpäädystä kuin ulos vedetyt yöpöydän laatikot.

Sisällä haisee tuore maali.

Uusi museo nousi Ala-Manhattanin länsilaitaan, joka tunnettiin ennen lihanjalostuksen keskuksena.
Uusi museo nousi Ala-Manhattanin länsilaitaan, joka tunnettiin ennen lihanjalostuksen keskuksena.

Uusi Whitneyn taidemuseo avattiin Manhattanin trendikkäässä Meatpacking Districtissä perjantaina. Amerikkalaisen taiteen museo sijaitsi aiemmin Upper East Sidella brutaalissa betonikuutiossa; nyt betonin on korvannut lasi, joka päästää valon ja kaupungin sisään valtaviin näyttelysaleihin.

Tervetuloa maailman tyylikkäimpään avokonttoriin!

Uuden museon on suunnitellut italialaisarkkitehti Renzo Piano, jonka töihin kuuluu Pariisin Pompidou-keskus. Ajatuksena oli, että uudesta museosta näkisi Manhattanin ja sen ihmiset, jotka voivat olla yhtä kiinnostavia kuin taide. Siksi museon parvekkeet on sijoitettu kaupungin eikä joen puolelle.

Niiltä näkee pohjoiseen Empire State Buildingille ja etelässä Freedom Towerille asti. Länsipuolen valtavat ikkunat avautuvat Hudsonjoelle ja Newarkiin.

Whitneyssä toivotaan tietysti, että osa High Lanen turisteista ajautuisi

David Brabyn
Kahdeksankerroksinen Whitneyn taidemuseo muistuttaa länsipuolelta Hudsonjoen laitaan ankkuroitua purjevenettä.
Kahdeksankerroksinen Whitneyn taidemuseo muistuttaa länsipuolelta Hudsonjoen laitaan ankkuroitua purjevenettä.

katselemaan museota myös sisältä ja moninkertaistaisi kävijäluvut.

Ainakin paikka on mainio. Ennen Meatpacking Districtissä sijaitsivat Manhattanin teurastamot ja lihanpakkaamot. Niitä on jäljellä muutama, mutta suurimman osan ovat korvanneet kalliit vaatekaupat, ravintolat ja loft-asunnot, joille teollisuushallien tilat antavat rouheaa katu-uskottavuutta.

Lähellä ovat myös Chelsean kymmenet pienet galleriat, joille Whitney on The New Yorker -lehden mukaan "emoalus".

Harvalla taiteilijalla on kuitenkaan varaa asua täällä. Resuinen t-paita, jonka painokuva on valmiiksi haalistunut, maksaa museokaupassa 145 dollaria.

Tavallaan Whitney on palannut juurilleen; juuret eivät vain ole ennallaan.

Newyorkilaisen taidemesenaatin Gertrude Vanderbilt Whitneyn perustama taidekokoelma oli alun perin esillä Greenwich Villagessa, josta se muutti Marcel Breuerin suunnittelemaan betonikuutioon Upper East Sidelle vuonna 1966.

Vanha Whitney oli Manhattanin Makkaratalo: sitä kutsuttiin New Yorkin inhotuimmaksi rakennukseksi. Siihen verrattuna uusi Whitney on jo nyt saanut armon. The New York Timesin kriitikon mukaan rakennus ei ole mestariteos, mutta "vakavasti otettava saavutus".

Whitneyn taidemuseosta pääsee suoraan High Line -kävelykadulle, joka kulkee Manhattanin yli.
Whitneyn taidemuseosta pääsee suoraan High Line -kävelykadulle, joka kulkee Manhattanin yli.

Arkkitehti ei ole halunnut tehdä museosta liian hienoa, jotta taiteilijat eivät joutuisi kipsiin. Hiomattomat puulattiat tekevät tilasta viimeistelemättömän ja erikorkuiset kerrokset joustavan erilaisille näyttelyille. Viidennessä kerroksessa on kaupungin suurin yhtenäinen galleriatila.

Avajaisnäyttelyn nimi on Amerikkaa on vaikea nähdä; nimi tulee Robert Frostin runosta. Esillä ovat Whitneyn klassikot, amerikkalaisen taiteen suurnimet kuten Edward Hopper, Andy Warhol ja Jasper Johns.

Vierailijaa kehotetaan aloittamaan 8. kerroksesta varhaisten abstraktionistien näyttelystä ja laskeutumaan kohti yhä myöhäisempiä vuosikymmeniä ja suurempia galleriatiloja. Alas johtavat portaat, joissa roikkuvat tuhannet lamput, tuovat mieleen toisen amerikkalaisen maiseman, öisen moottoritien.

Whitneyyn pätee sama kuin Helsingin Kiasmaan: vaikket välittäisi taiteesta, rakennus itse on näkemisen arvoinen – kuten se näköala, joka sieltä avautuu.

 

Whitney Museum of American Art, 99 Gansevoort Street. Sisäänpääsy 22 dollaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat