Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopiston filosofian oppiaine teki uuden läpimurron

Aalto-yliopisto pärjäsi hyvin taiteessa ja muotoilussa

Kulttuuri
 
Aki-Petteri Lehtinen

Helsingin yliopiston filosofian oppiaine ylsi 46. sijalle tuoreessa kansainvälisessä QS World University -yliopistovertailussa.

Helsingin yliopiston oppiaineista kasvatustieteet ovat 44. sijalla ja viestintä 49. sijalla. Aalto-yliopisto ylsi puolestaan 14. sijalle taiteen ja muotoilun kategoriassa. Vain 50 parasta näkyvät raportissa.

Nyt tehdyn kansainväisen tutkimuksen arviointi perustuu maailman laajimpaan tieteellisen tutkimuksen lainaustietokantaan. Luokittelua varten on saatu vastauksia yli 80 000:lta asiantuntijalta ja yli 40 000:ltä yliopistotyöntekijältä.

Lisäksi QS on analysoinut 17 miljoonaa tutkimusartikkelia ja yli sata miljoonaa siteerausta toisen tekstistä.

Yliopistovertailuissa laadun kriteerinä pidetään sitä, kuinka moni tutkija viittaa tekijän artikkeliin omassa artikkelissaan.

Kaiken kaikkiaan vertailussa on ollut mukana 36 oppiainetta maailman 894:sta parhaasta yliopistosta 60:sta eri maasta.

Helsingin yliopiston filosofiaoppiaineiden saavuttama 46. sija tarkoittaa käytännössä uutta läpimurtoa suomalaiselle akateemisen pohdiskelun kansainvälisesti arvostetulle perinteelle.

Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian professori ja oppiainevastaava Gabriel Sandu pitää sijoitusta loistavana.

"Meillä on vähäiset resurssit verrattuna Yhdysvaltain tai Britannian huippuyliopistoihin", Sandu toteaa. "Ja tietenkin kärjessä lähes kaikkien oppiaineiden kategorioissa jylläävät Harvard, MIT, Cambridge ja Yale."

Professori Sandu on toiminut myös sijalle 21 sijoittuneen Sorbonnen (Paris 1) yliopiston filosofian professorina sekä tutkimusjohtajana Ranskan Tieteellisen tutkimuksen kansallisessa keskuksessa (CNRS).

Sandu on tutkinut filosofiaa Jaakko Hintikan kanssa, jota hän pitää nykyisen filosofian perustajana Hintikan opettajan Georg Henrik von Wrightin (1916–2003) lisäksi.

Hintikka on toiminut filosofian professorina angloamerikkalaisissa huippuyliopistoissa.

"Korkea sijoitus on hyvä uutinen varsinkin niille, jotka eivät metsästä medianäkyvyyttä muotiteemoilla, vaan tekevät matalalla profiililla, usein pienillä palkoilla ja katkonaisilla työsopimuksilla korkealaatuista filosofista työtä", Sandu sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat