Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinfonioita Sibeliuksen varjosta

Kulttuuri
 

Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuonna hänen musiikkiaan esitetään tavallistakin enemmän Suomessa ja ulkomailla. Sibeliuksen varjo ei ole paljonkaan hellittänyt, vaikka hänen kuolemastaankin on kulunut jo melkein kuusi vuosikymmentä. Säveltäjä Kalevi Ahon laskelmien mukaan Sibeliuksen osuus kaikesta soitetusta suomalaisesta taidemusiikista on edelleenkin noin 40 prosenttia, nyt vietettävänä juhlavuonna luultavasti enemmänkin.

Jean Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa muodostavat niin vaikuttavan teossarjan, että ne langettavat varjon varsinkin muiden suomalaisten sinfoniasäveltäjien päälle. On selvää, että jokainen, joka säveltää sinfonian, joutuu ottamaan ainakin sisimmässään kantaa aiempiin merkittäviin sinfoniasäveltäjiin, kuten Brahmsiin tai Beethoveniin – ja Suomessa erityisesti Sibeliukseen.

Suomessa on toki ollut myös ei-sinfonisia säveltäjiä. Esimerkiksi Yrjö Kilpisen säveltäjänluonne sopi parhaiten taidelaulun eli liedin kiteytyneeseen ilmaisuun. Modernistit, kuten Erik Bergman, eivät yleensä ole tunteneet mielenkiintoa sinfoniaan. Varhaisemmista modernisteista Väinö Raitio ja Aarre Merikanto kyllä sävelsivät sinfonioita, mutta eivät modernistisimmalla kaudellaan 1920-luvulla.

Sinfonioiden välttely ei välttämättä ole kannanotto Sibeliukseen. Haastatellessani Pehr Henrik Nordgrenia vuonna 2004 hän sanoi, että nimesi sävellyksiään 1960-luvun lopulla "eufonioiksi" siksi, että taide- ja populaarimusiikin vastakkainasettelu oli tuolloin kärjistyneimmillään. Sinfonia-nimen käyttäminen olisi koettu kannanotoksi. Sittemmin hän uskaltautui käyttämään myös sinfonia-teosmäärettä.

Nordgren ja monet muut suomalaiset säveltäjät ovat kirjoittaneet vaikuttavia sinfonioita, joita ei juuri koskaan enää esitetä. Siksi, ja Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi, olen koonnut HS.fi/kulttuuri -verkkosivulle Spotify-listan, jossa on seitsemän suomalaista sinfoniaa Sibeliuksen varjosta.

Samuli Tiikkaja HS
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat