Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Orleansilla menee vaihteeksi lujaa

Kulttuuri
 
Katja Toivola
Katja Toivola

New Orleans näyttää elävän uutta kukoistuskautta. Yhdysvaltain elpynyt talous ilmenee keskustan ranskalaiskortteleissa varsinkin viikonloppuisin ennennäkemättömänä turistiruuhkana. Illallispöydän saaminen hyvästä ravintolasta ilman varausta on mahdottomuus.

Kymmenen vuotta sitten jyllänneestä hirmumyrskystä ei ole keskustan alueella merkkiäkään. Hirmumyrskyn uutisoinneista tuttu Superdome on remontoitu ja The Saintsin kotihallin päällä komeilee massiivinen Mercedes-Benzin logo.

Pahoin Katrinassa kärsineen Mid-Cityn viktoriaanisia puutaloja koristavat tuoreet maalipinnat. Lähes täydellisesti hurrikaanissa huuhtoutunut 9th Ward -kaupunginosa alkaa vihdoin nousta jaloilleen.

Päällisin puolin kaikki on paremmin kuin hyvin, mutta pinnan alla kuplii. Paikallisia rasittaa asuntokupla, joka on nostanut hinnat ja vuokratason nopeassa tahdissa pilviin.

"Vaikka olen asunut New Orleansissa koko ikäni, huomaan nyt joutuvani etsimään asuntoa kaupunginosista, joihin en olisi kuuna päivänä uskonut joutuvani", paikallinen ääniteknikko ja studioyrittäjä Chris George huokaisee.

Grynderit ja ulkopaikkakuntalaiset keinottelijat onnistuivat saamaan korruptiostaan kuuluisan kaupungin asuntomarkkinoista niskaotteen kuin Tremé-televisiosarjassa konsanaan.

"Hinnat nousee, mutta palkat ei", Katja Toivola tiivistää.

Vaikka kaupungin turvavalleja on parannettu, infrastruktuurin päivittäminen on monilta osin muuten laiminlyöty.

Tästä tuli äskettäin muistutus, kun ukkosmyrsky onnistui pysäyttämään kaupungin lentoliikenteen. Ruuhkaisen lentoaseman sähköt katkesivat, eikä varageneraattori startannut. Tuulennopeuden yltyessä hirmumyrskyissä eksponentiaalisesti kovempiin lukemiin onkin aiheellista pohtia, onko New Orleans valmistautunut riittävästi seuraavan hirmumyrskyn varalle.

"Meidän sähkölaitos ei ole ihan ajan tasalla, koska sähköt katkeavat aika säännöllisesti, säästä riippumatta. New Orleans ei ole tehokkuudestaan kuuluisa, ja siksi jotkut kutsuvat tätä Karibian pohjoisimmaksi kaupungiksi", Toivola vitsailee.

Markus Nordenstreng
New Orleans

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat