Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

New Orleansin jazzfestivaaleilla kuuluu rikas musiikkiperintö

New Orleansin JazzFestillä kuuluu kaupungin rikas musiikillinen perintö, mutta myös musiikkia kaikkialta maailmasta

Kulttuuri
 
Markus Nordenstreng
MARKUS NORDENSTRENG
The Whon Roger Daltrey lauloi sateen pois New Orleansin yltä.
The Whon Roger Daltrey lauloi sateen pois New Orleansin yltä. Kuva: MARKUS NORDENSTRENG

New Orleans Näky on kuin suoraan Woodstock-elokuvasta: Mutavellissä kahlaava, liki satatuhatpäinen yleisö todistaa, miten The Who onnistuu karkottamaan See Me, Feel Me -klassikollaan myrskypilvet taivaalta.

Auringon pilkottaessa taivaanrannasta New Orleans Jazz & Heritage Festivalin johtaja Quint Davis huokaisee lavan takana helpotuksesta.

"Tiesitkö, että sade loppui saman kappaleen aikana kuin seinään myös Woodstockissa 45 vuotta sitten? Onneksi saimme The Whon, koska tämä on ensi kerta koko festivaalin aikana, kun aurinko uskalsi näyttäytyä."

Davisilla on syytä tyytyväisyyteen muutenkin. Kyseessä on The Whon ensimmäinen festivaaliesiintyminen Amerikassa yli 40 vuoteen.

Pääesiintyjä osoitti olevansa tiukassa iskussa, ja laulaja Roger Daltrey lauloi puhtaammin kuin aikoihin. Paradoksaalista, että meneillään on jäähyväiskiertue.

Brittirockveteraaneilla on harvinaisen vähän yhteyksiä jazziin, funkiin tai kreolimusiikkiin, joista New Orleansin kaksiviikkoinen rytmimusiikkikarnevaali varsinaisesti tunnetaan. Myös muuten festivaalin anti oli tänä vuonna poikkeuksellisen monipuolinen ja globaali. Isojen tähtien vetovoima mahdollistaa marginaalisempien artistien kiinnittämisen vaikka toiselta puolen maailmaa.

Fairgrounds-raviradalle pystytetyt yksitoista lavaa muodostavat todellisen musiikillisen sulatusuunin. Tyylikirjo ulottuu Louisianan rämeistä Malin autiomaahan.

Allen Toussaint on New Orleansin musiikkilegendoja.
Allen Toussaint on New Orleansin musiikkilegendoja.

New Orleansissa voi nauttia sulassa sovussa Irma Thomasin sielukkuudesta, Angélique Kidjon lanteiden hytkytyksestä, Tedechi Trucks Bandin hippijameista, Jimmy Cliffin ajattomista Jamaika-soundeista, Wilcon maalailevasta americanasta, Vieux Farka Touren autiomaabluesista, Cedric Watsonin zydeco-poljennasta, T.I:n hengästyttävistä hiphop-riimeistä, Tony Bennettin ja Lady Gagan leppoisasta Broadway-viihdeshowsta, The Metersin hypnoottisesta funkista tai gospel-teltassa esiintyneiden kirkkokuorojen väsymättömästä hurmiosta.

Oikeastaan hevi on ainoa musiikkityyli, joka loistaa tänä vuonna totaalisesti poissaolollaan.

"JazzFestin magiikka piilee sen yleisössä, joka on aivan ainutlaatuinen", kiteyttää Allen Toussaint. New Orleans -soundin pioneeri lienee oikeassa.

Harvoissa tapahtumissa ihmiset malttavat kuunnella yhtä intensiivisesti ja bailata yhtä ankarasti, satoi tai paistoi.

Silmiinpistävää on myös yleisön heterogeenisyys. Kyseessä on eri yhteiskuntaluokkien, rotujen, kansallisuuksien ja sukupolvien kohtauspaikka.

Festivaalilla on myös tärkeä rooli perinteiden jatkamista ajatellen. Tulevat muusikkosukupolvet pääsevät täällä kosketuksiin New Orleansin perinnemusiikin kanssa pienestä pitäen.

Ja jos livemusiikki alkaa jostain syystä tympiä, festivaalialue tarjoaa myös toinen toistaan uskomattomampia ruokaelämyksiä, käsitöitä ja taidetta. Käsintehtyjä huonekalujakin on kaupan ja alueelta löytyy ostoksia varten jopa postituspiste.

Tämän vuoden festivaaliohjelmasta löytyy yllättäen myös viittaus Helsinkiin. Torstaina esiintyneen The New Orleans-Helsinki Connection -kokoonpanon takaa paljastuu bändiä luotsaava pasunisti Katja Toivola sekä tämän trumpetistimies Leroy Jones.

"Tämä on toinen kerta kun soitamme JazzFestissa – tännehän on suhteellisen haastavaa päätyä valituksi", New Orleansin Treméssä asustava Toivola kertoo.

Pasunistin mukaan festivaalilippujen hinnat ovat nousseet roimasti viime vuosina.

"Mutta kyllä tapahtuma on nähdäkseni ihan hintansa väärti. Missä muualla saa näin paljon vastinetta 60 taalalle?"

Markus Nordenstreng
Fairgrounds-raviradalle pystytetyt lavat muodostavat musiikillisen sulatusuunin.
Fairgrounds-raviradalle pystytetyt lavat muodostavat musiikillisen sulatusuunin.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat