Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mellakka varjosti Milanon maailmannäyttelyn avajaisia

Kulttuuri
 
Coca Cola -paviljonki.
Coca Cola -paviljonki.

Italian ja koko maailman uusi "tulevaisuus alkaa tänään", totesi Italian pääministeri Matteo Renzi lauantaina avatessaan Milanon Expon maailmannäyttelyn lauantaina Milanossa. "Osoittakaamme kaikille, että Italia on ylpeä omasta perinnöstään, perimästään ja juuristaan. Siltä ei ole syytä katsoa vain taaksepäin, vaan kohdistaa katse rohkeasti tulevaisuuteen."

Kuusi kuukautta avoinna olevaan Milanon maailmannäyttelyyn odotetaan kaiken kaikkiaan noin 20 miljoonaa vierasta, joista noin kahdeksan miljoonan arvellaan saapuvan Milanoon Italian ulkopuolesta. Vuoden 2015 maailmannäyttelyyn osallistuu 140 valtiota. Maakohtaisia paviljonkeja on 52. Suomi ja muut pohjoismaat eivät osallistu maailmannäyttelyyn.

Maailmannäyttelyn teemana on ruoka – ja kestävä kehitys.

Juhlavia avajaisseremonioita varjostivat Milanon keskustassa ja messualueen edustalla järjestetyt Expon ja mafian vastaiset protestit, jotka äityivät poliisin ja mielenosoittajien väliseksi rajuksi mellakaksi, joka johti kymmeniin pidätyksiin. Autoja sytytettiin palamaan ja liikehuoneiston ikkunoita rikottiin. kaupungin keskusta oli paksun mustan savun peitossa. Asialla oli globalisaatiota vastustava anarkistijärjestö Black Bloc.

Matteo Renzi korosti, että "muutama isäpapan rahoilla elävä hulinoitsija ei pysty Expoa pilaamaan."

Sanomalehti La Repubblica luonnehti tapahtumia sissisodaksi kaduilla.

Sinänsä ei ollut yllättävää, että mielenosoitukset riistäytyivät käsistä. Milanon maailmannäyttely on synnyttänyt Italiassa alusta alkaen pahaa ristivetoa, jota paljastuneet väärinkäytökset ovat ruokkineet. Suomessa vieraillut mafianvastaisen komission entinen johtaja Francesco Forgione epäili jo lokakuussa 2011, että mafia ulottaa lonkeronsa Milanon Expon tarjouskilpailuihin ja rakennusurakoihin. Hän tuskin yllättyi siitä, että seitsemän entistä kansanedustajaa pidätettiin kesällä 2014 epäiltynä korruptiosta, joka liittyi maailmannäyttelyn rakennusurakoihin.

Milanon maailmannäyttelyn ruoka-teemaan niveltyy myös nälänhätä ja sen lievittäminen – kuten myös ruoan puhtaus. Siksi esillä ovat myös vesi ja energia. Ennakkoon maailmannäyttelyyn on myyty kymmenen miljoonaan lippua.

Tervehdyksensä avajaisseremoniaan lähettivät myös tuhlaamisen kulttuurista varoittanut paavi Franciscus ja Italian presidentti Sergio Mattarella, joka muistutti, että maailmannäyttelyn tulisi viedä kohti tulevaisuutta. jossa ihmiset olisivat yhä edelleen oman elämänsä sankareita ja kykeneväisiä vaikuttamaan omaan kohtaloonsa.

"Paradoksaalisesti itse maailmannäyttely edustaa tuhlaamisen kulttuuria, vaikka tavoitteet ovat hyvät", muistutti taas paavi Franciscus.

Järjestäjät odottavat, että Milanon maailmannäyttely tuottaa noin 11 miljardia euroa.

Milano valittiin vuoden 2015 maailmannäyttelyn pitopaikaksi keväällä 2008. Lombardian maakunnan pääkaupunki löi vastaehdokkaan, Turkin Izmirin lopulta äänin 86–65 Pariisissa pidetyssä kokouksessa, johon otti osaa edustajia 151 maasta.

Expo pidetään nyt Italiassa kolmannen kerran. Edellisen kerran se järjestettiin Torinossa 1911 ja sitä edellisen kerran Milanossa 1906.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat