Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjaan ei vain uskota

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Moni muistaa lukion äidinkielentunneilta Kiven ja Linnan, vanhemmat polvet myös Runebergin. Yhteistä kaikille on, että ne ovat kirjoja.

Nykykoulussa on toisin. Äidinkielen ja kirjallisuuden opetus perustuu "laajaan tekstikäsitykseen, jonka mukaan tekstit voivat muodostua sanoista, kuvista, äänistä, numeroista tai niiden yhdistelmistä tai muista symbolijärjestelmistä".

Myös "mediatekstit ja kuvat mediassa", elokuvat ja tv-sarjat mainitaan tulevan lukion opetussuunnitelman luonnoksessa.

Tässä ei ole mitään pahaa. Toimittajana toivon totisesti lisää medialukutaidon ja verkkotekstin lähdekritiikin opetusta kouluun.

Mutta onko se äidinkielen ja kirjallisuuden tehtävä? Kauno- ja tietokirjojen lukemisen kustannuksella?

Kun oppiaineen nimeksi vuonna 1996 saatiin äidinkieli ja kirjallisuus, toivottiin nimenomaan kirjallisuutta luokkahuoneisiin: lisää sekä elämyksellistä lukemista että sitä syventävää analyysia.

Luulen, että äidinkielenopettajien kritiikki, joka lukion uuteen opetussuunnitelmaan kohdistuu, kumpuaa nimenomaan siitä pettymyksestä, ettei näin käynytkään. Kirjallisuuden arvoon ei vieläkään uskota.

Pitkien, kokonaisten tekstien – eli kirjojen – lukemisen tärkeydestä on monen alan tutkimusta.

Hyvä, tulkitseva lukutaito – johon ei päästä muuten kuin kirjoja lukemalla – auttaa matemaattisessa päättelyssä ja ongelmanratkaisussa. Siitä on siis hyötyä sekä teknologiateollisuudessa että yksilöiden henkilökohtaisessa elämässä.

Myös empatiaa, jota maailmassa tarvitaan koko ajan enemmän, oppii kirjoista. Paljon enemmän kuin monista verkon mediateksteistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat