Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pianisti pyysi valtalehteä poistamaan konserttiarvostelun – "retorisesti"

Kulttuuri
 
Katarina Sällylä HS
Dejan Lazic soittaa Helsingin kaupunginorkesterin solistina.
Dejan Lazic soittaa Helsingin kaupunginorkesterin solistina. Kuva: Katarina Sällylä HS

Viime syksynä kroatialaispianisti Dejan Lazic lähetti kirjeen yhdysvaltalaisen Washington Post -sanomalehden toimitukseen. Siinä hän pyysi lehteä poistamaan internetsivuiltaan hänen konserttiaan koskevan arvostelun, jonka oli kirjoittanut Washington Postin musiikkikriitikko Anne Midgette.

Kuten arvata saattaa, pyynnöstä nousi kohu, eikä Washington Post tietenkään suostunut poistamaan arvostelua.

"Talvella sain puhua tästä aiheesta paljonkin, mutta nyt kohu on laantunut", Lazic (s. 1977) kertoo Helsingin Sanomille. Hän soittaa tänään ja huomenna Helsingin kaupunginorkesterin solistina. Lazic on HKO:n vieraana jo kolmatta kertaa. Edellinen kerta oli viime syksynä, noin pari viikkoa ennen kuin lähetti kirjeensä Washington Postille.

"Kyse ei ole sensuroinnista tai siitä, että minulla olisi jotakin musiikkikritiikkiä vastaan", Lazic selventää. "En tietenkään odottanut, että Washington Post oikeasti poistaisi sen arvion, vaan esitin pyyntöni lähinnä retorisesti. Halusin herättää keskustelua suurten mediayhtiöiden toimintatavasta."

Kyseinen arvio ilmestyi jo vuonna 2010, eikä Midgette siinä hauku Lazicin soittoa kovinkaan ilkein sanankääntein ja löytää tämän soitosta myös kehuttavaa.

"Se on totta, mutta olisin lähettänyt kirjeen vaikka arvio olisi ollut täyttä hehkutusta. Kyse on siitä, että neljä vuotta vanha arvio oli koko ajan keikkunut Googlen hakutuloksien kärjessä, vaikka sen jälkeen New York Timesin ja Guardianin tapaiset lehdet ovat kirjoittaneet minusta suurempiakin juttuja", Lazic sanoo.

Hän tosin myöntää auliisti, ettei arvosta Midgetten tekstejä. Ei ollut sattumaa, että hän kimpaantui juuri tästä kritiikistä. "Sen sävy on kauttaaltaan alentava."

Vieraillessaan Helsingissä Lazic on aina soittanut Helsingin kaupunginorkesterin ja ylikapellimestari John Storgårdsin kanssa, kuten nytkin. "Tapasimme Johnin kanssa joskus vuonna 2008. Meille syntyi välittömästi yhteisymmärrys musiikista."

Tärkeää Lazicille on se, että Storgårds esiintyy aktiivisesti myös viulistina. "Minulla on jokin kumma yhteys viuluun, ehkä jokin viulistigeeni, ja vähällä oli, etten itsekin valinnut nuorena viulua pianon sijaan", Lazic sanoo. 

 

Dejan Lazic soittaa tänään ja huomenna Helsingin kaupunginorkesterin solistina Felix Mendelssohnin ensimmäisessä pianokonsertossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat