Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puheet rockin kuolemasta osoittautuvat aina vääriksi – EDM on lasten juttu

Kulttuuri
 

Maailman tunnetuin listamusiikkiohjelma, Britannian BBC:n Top of the Pops lopetettiin vuonna 2006. Se ehti pyöriä 42 vuoden ajan. Ohjelma ei enää kerännyt katsojia takavuosien malliin.

Britit ovat sen jälkeen vaatineet listaohjelmaansa takaisin ruutuun tämän tästä, ja tänä keväänä toive toteutui, ainakin osin. Ensi sunnuntaista lähtien Britannian singlelistan kappaleita esitellään The Official Chart Show -ohjelmassa, joka lähetetään BBC:n lastenkanavalla, CBBC:llä, joka on suunnattu 6–12-vuotiaille.

Kanavavalinta korostaa sitä, että hittilistojen musiikki on lasten musiikkia. Albumilistalla juhlivat usein ihan toiset, selvästi vanhemman yleisön suosikit.

Ilmiö on tuttu Suomessakin. Singlelistan kärkijoukosta löytyvät muiden muassa EDM-artistit Deorro & Chris Brown, Lost Frequencies ja Kygo, joista ei näy albumipuolella jälkeäkään. Siellä asemiaan pitävät Nightwish, Pariisin kevät, Haloo Helsinki! ja Mew, eli vähän varttuneempien suosimat rockyhtyeet.

Rockin kurssi on taas nousussa, eikä suinkaan vain nuoruutensa musiikkiin jämähtäneiden keski-ikäisten ansiosta. Brittilehti Guardian haastatteli huhtikuun lopussa satunnaisia nuoren näköisiä vastaantulijoita ja kysyi heiltä suosikkiartisteja.

Useimmat alle 20-vuotiaat haastatellut kertoivat kuuntelevansa vanhemmillekin tuttuja artisteja: Nirvanaa, Guns N'Rosesia, The Smithsiä ja The Strokesia. Vahvaa kannatusta saivat myös uuden sukupolven brittiläiset rockyhtyeet, erityisesti Drenge ja Royal Blood, molemmat raakaa kitararockia soittavia duoja. Royal Bloodin ensialbumi meni viime syksynä Britannian listaykköseksi, mikä on selvä merkki siitä, että rockin ja popin ikuinen aaltoliike on kääntymässä taas rockin eduksi.

EDM:n suosio on jättänyt uudet rockyhtyeet varjoonsa muutaman viime vuoden ajan, mutta puheet rockin kuolemasta ovat olleet pelkkää perspektiiviharhaa, kuten ennenkin.

Suomessa aalto ei mene aina samassa vaiheessa kuin Britanniassa, mutta liike on ollut silti jatkuvaa.

Esimerkiksi 1990-luvun alussa suomalaiset listat olivat täynnä Aikakonetta, Movetronia ja Taikapeiliä. Mediassa kerrottiin sähkökitaroiden myynnin laskusta. Vuosikymmenen lopussa eurodance oli kadonnut ja kaikkialla soi suomenkielinen rock.

Ilkka Mattila ilkka.mattila@hs.fi
Kirjoittaja on musiikkitoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat