Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loppuelämän ensimmäinen näyttely: Kriitikot valitsivat kevätnäyttelyn lupaukset

Taideyliopiston Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä valmistaudutaan taiteilijan ammattiin

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Teemu Kankaan teos Drawn Space, 2015, on esillä Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä Lisätilassa.
Teemu Kankaan teos Drawn Space, 2015, on esillä Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä Lisätilassa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Näyttelyn pressipäivän aamuna näkee, miten eri tavoin taiteilijat suhtautuvat lopputyönäyttelyynsä. Lehdistötilaisuuteen on enää tunteja, mutta osa vielä virittelee videotykkejä. Toiset ovat huolitelleet teoksensa esillepanon viimeistä piirtoa myöten, ja käyntikortit ja teosta esittävät postikortit on aseteltu ikkunalaudalle huolellisiin pinoihin.

Taideyliopiston Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä esittäytyy tänä vuonna 43 taiteilijaa. Se vaatii tilaa. Kolmeosaisen näyttelyn henkinen keskus on Punavuoren Merikorttelissa sijaitseva Exhibition Laboratory. Sitä hallitsee Mika Helinin valtava rakennusmateriaaleista ja autonraadosta koostuva teos, joka näyttää siltä, kuin joku olisi aloittanut omakotitalon rakentamisen ilman käsitystä siitä, miten se varsinaisesti tapahtuu.

Kaikki näyttelyn helmet löytääkseen kannattaa kuitenkin käydä kahdessa muussa näyttelytilassa.

Viereisen rapun valoisassa näyttelytilassa niitä on useita, samoin Lönnrotinkadun pienessä mutta tehokkaasti ripustetussa Project roomissa.

Outi Pyhäranta / HS
Tatu Gustafsson irrotti kodistaan kaikki kahvat. Ovela performanssi ulottuu galleriasta taiteilijan kotiin.
Tatu Gustafsson irrotti kodistaan kaikki kahvat. Ovela performanssi ulottuu galleriasta taiteilijan kotiin.

Tänä vuonna Kuvataideakatemia pyysi ulkomaisen kuraattorin kokoamaan näyttelyä. Italialainen Attilia Fattori Franchini työskentelee Lontoossa erityisesti nuorien taiteilijoiden parissa.

Kuratoinnista huolimatta tämänkin kevään näyttely on perinteiseen tapaan sillisalaatti, joskin hyvin ripustettu sellainen. Opiskelijat tuovat lopputyönäyttelyynsä parhaat teoksensa, joten kuraattorin tehtäväksi jää lähinnä tilan jakaminen.

Franchini kertookin siksi työskennelleensä myös eräänlaisena valmentajana.

"Tämä näyttely on opiskelijoille harjoittelua ensimmäistä omaa näyttelyä varten."

Hänen tavoitteenaan on, että nyt valmistuvilla taiteilijoilla on työskentelymahdollisuuksia sittenkin, kun koulu ei enää tarjoa materiaaleja eikä tiloja työskentelyyn ja teosten esittämiseen. Helsingissä on pula sellaisista gallerioista, joilla on mahdollisuudet laukaista nuoret taiteilijat kansainväliselle uralle, joten asioita on tehtävä itse: matkustettava, luotava kontakteja ja järjestettävä rahoitusta.

Franchini on sparrannut opiskelijoita studiokäynneillään niin suurissa asioissa – miten töitään voi saada lontoolaisgallerioihin? – kuin pienissäkin asioissa. "Sanoin, että näyttelykatalogiin kannattaa lisätä nettisivun osoite tai vähintään sähköpostiosoite!"

Harvaa tullaan kotoa hakemaan, mutta hakeminen kannattaa tehdä helpoksi.

 

Kuvan Kevät – Taideyliopiston Kuvataideakatemian lopputyönäyttely 6.–31. 5. 2015 Exhibition Laboratoryssa ja Lisätilassa (Merimiehenkatu 36 C, 1. krs ja 36 B, 3. krs.) sekä Project roomissa (Lönnrotinkatu 35). Avoinna ti–su klo 11–18. Vapaa pääsy.

Outi Pyhäranta / HS
Vaikka maalaus ei ollut tämän kevään lopputyönäyttelyn parasta antia, Henna Jula on selvä poikkeus.
Vaikka maalaus ei ollut tämän kevään lopputyönäyttelyn parasta antia, Henna Jula on selvä poikkeus.

Outi Pyhäranta / HS
Toni R. Toivosen My Blood -teos on maalattu verellä.
Toni R. Toivosen My Blood -teos on maalattu verellä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat