Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuusi nuorta kertoo lukutottumuksistaan

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Iris Lassila, 16, Helsinki

Iris Lassila
Iris Lassila

Luemme koulussa paljon. Yhteisesti luettavia romaaneja ovat olleet Herman Kochin Illallinen sekä Juhani Ahon Juha. En olisi itse välttämättä tarttunut niihin ilman äidinkielenopetusta. Koulussa luetaan monipuolisesti sekä nykykirjallisuutta että klassikoita.

Olen lukenut paljon koko ikäni, viime aikoina mm. Khaled Hosseinin Leijapojan ja Tuhat loistavaa aurinkoa, Muriel Barberyn Siilin eleganssin, samoin Tommi Kinnusen hienon Neljäntienristeyksen.

Lukio-opiskelu on kuitenkin melko raskasta, ja omaa aikaa jää välillä todella vähän. Sen takia lukeminenkin jää välillä vähemmälle.

Samuli Niinisaari, 16, Hamina

En osaa sanoa, olenko nimenomaan äidinkielenopetuksen kautta löytänyt minkään tietyn teoksen pariin. Ilman sitä en kuitenkaan todennäköisesti olisi tutustunut erilaisiin kirjallisuudenlajeihin, kuten runoihin tai novelleihin.

Samuli Niinisaari
Samuli Niinisaari

Parhaillaan luen Pasi Jääskeläisen novellikokoelmaa Missä junat kääntyvät, jonka pariin en uskoisi löytäneeni ilman äidinkielenopetusta.

Viime kuukausina olen lukenut David Lagercrantzin Minä, Zlatan -elämäkerran, jääkiekkoilija Theo Fleuryn elämäkerran Kovaa peliä sekä Ari Mennanderin Teemu-kirjan.

Lukemiseni pohjautuu usein urheiluun, koska pelaan jääkiekkoa. Lukeminen ei ole varsinainen harrastus.

Luen silloin tällöin rentoutumismielessä varsinkin iltaisin.

Aleksi Tarkiainen, 16, Oulu

Aleksi Tarkiainen
Aleksi Tarkiainen

Äidinkielen opetuksen kautta olen tutustunut Agatha Christien Kymmeneen pieneen neekeripoikaan ja Me kolme ja jengi -romaaniin.

Viimeisen puolen vuoden aikana olen lukenut kaikki Mielensäpahoittaja-kirjat.

Pidän lukemisesta, mutta sille jää vähän aikaa koulutyön ja harrastusten vuoksi.

Reetta Luoranen, 16, Kouvola

Reetta Luoranen
Reetta Luoranen

Äidinkielen takia tulee luettua paljon sellaisia kirjallisuuslajeja, joihin ei muuten kiinnittäisi edes huomiota. Ainakin Helene Hegemannin teos Aksolotli – yliajo oli kirja, jota en ilman äidinkielen tehtävää olisi valinnut.

Muuten olen viime aikoina lukenut ainakin Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogiaa ja Sophie Kinsellan Himoshoppaaja-sarjaa.

Linnea Jokelainen, 17, Kempele

Linnea Jokelainen
Linnea Jokelainen

Monet koulussa luetut kirjat ovat sellaisia, joista en ehkä ollut kuullut tai joita en ensimmäiseksi olisi valinnut itse. Esimerkiksi Me kolme ja jengi sekä Paahde ovat tuttuja äidinkielen tunnilta.

Ennen lukiota minulla oli koko ajan kirja kesken, nyt lukeminen on jäänyt vähemmälle opiskelun ja harrastuksen lomassa. Koulu vie hurjasti aikaa, varsinkin jos jaksossa on kieliä. Toissa viikonloppuna luin Tiina Lehtinevan nuortenkirjat Älä itke enkeli ja Piparminttupoika.

Ehkä kesällä aikaa jää enemmän lukemiselle. Mieluummin luen kuin katson elokuvia ja tv-sarjoja.

Onni Rajaniemi, 17, Helsinki

Onni Rajaniemi
Onni Rajaniemi

Yleinen kiinnostus länsimaiseen kirjallisuudenhistoriaan on kyllä virinnyt koulussa. Tein kirjallisuusesseen Nikolai Gogolin Päällysviitta-novellista sekä Ryhmäteatterin näyttämöversiosta. Sen ja Dostojevskin Idiootista luetun pätkän kautta kiinnostus venäläisiä klassikoita kohtaan heräsi.

Ennen luin todella paljon, mutta lukion alettua omaksi iloksi lukeminen on jäänyt melkein kokonaan pois. Koulutyö vie paljon aikaa, ja vapaa-aika tulee käytettyä muihin harrastuksiin ja kavereihin. Lukiossa on koulun puolestakin lukemista hirveän paljon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat