Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikoskirjailija halusi päästä kiven sisään

Ruotsalaisen Christoffer Carlssonin vierailu Suomessa vei Sörkan vankilaan

Kulttuuri
 
Rikoskirjailija valitsi vierailunsa paikaksi Sörkan vankilan
Rikoskirjailija valitsi vierailunsa paikaksi Sörkan vankilan
Kaksi vuotta sitten Ruotisn parhaasta rikosromaanista palkittu Christoffer Carlsson on valinnut Suomen vierailunsa paikaksi Helsingin vankilan Sörkassa. Siellä hän tapasi toimittajia. Paikalla oli myös kymmenkunta vankia, jotka keskustelivat hänen uusimmasta suomennoksestaan Ääret. Se on toinen kirja tämän päivän rikollisuuteen pureutuvasta Leo Junker -sarjasta. Toimittaja Jukka Petäjä. Kuvaus ja leikkaus: Sami Kero.

Helsingin vankila Sörnäisissä, toinen kerros, ristikoidusta ikkunasta avautuu näkymä sisäpihalle, jossa vangit jaloittelevat kylmässä kevätsäässä. Ei varsinaisesti paikka, jossa voisi kuvitella kuulevansa tunnustuksia Enid Blytonista – harmittomien Viisikko-kirjojen kirjoittajasta.

Nuoremman polven ruotsalainen rikoskirjailija Christoffer Carlsson on kavunnut kappeliin kuluneita kiviportaita pitkin. Tilaisuuteen ilmoittautuneet vangit tulevat kirkkoon sakastin ovesta.

Jätetään Blyton kuitenkin hetkeksi rauhaan, koska Carlsson ei ole tullut vankilaan esitelläkseen Viisikko-kirjoja, vaan keskustellakseen ääriliikkeiden noususta Ruotsissa.

Sitä tematiikkaa koukkii hänen uusin dekkarinsa Ääret.

Rikollisuus ei synny tyhjiössä. Sille täytyy olla kasvualustansa. Neljä kirjaa kirjoittanut Christoffer Carlsson (s. 1986) huomauttaa, että rikollisuus itää juuri nyt Ruotsissa vahvaa satoa, koska sosiaalinen, taloudellinen ja yhteiskunnallinen eriarvoistuminen on lisääntynyt maassa dramaattisesti.

Köyhistä on tullut köyhempiä ja rikkaista entistä rikkaampia.

Syvenevä polarisaatio sysää yhä useamman yhteiskunnan laidalle – ja suistaa lopulta heidät kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle.

"Tuore tutkimus osoittaa, että tulo- ja luokkaerot ovat kasvaneet Ruotsissa prosentuaalisesti enemmän kuin juuri missään muussa OECD-maassa. Se näkyy rikostilastoissa", kertoo Carlsson, joka on siviiliammatiltaan kriminologi. Hän työskentelee Tukholman yliopistossa.

Ehkä siinä on syy, miksi hän on valinnut Suomen-vierailunsa paikaksi vankilan. Paikalla on myös kymmenkunta vankia kuuntelemassa kirjailijaa.

Puhe käsittelee juuri ilmestynyttä Ääret-dekkaria. Se on toinen kirja nykypäivän rikollisuuteen pureutuvasta Leo Junker -sarjasta.

Ensimmäinen osa Varjot julkaistiin suomeksi viime vuonna. Se valittiin Ruotsissa vuoden parhaaksi rikosromaaniksi vuonna 2013. Carlsson on kautta aikain nuorin kirjailija, joka on tämän palkinnon saanut.

Parhaillaan sarjan kolmatta osaa viimeistelevä Carlsson myöntää, että kirjailijan työstä on hyötyä kriminologin työlle – ja päinvastoin. Käsikirjoitus on siinä kuumeisessa vaiheessa, että hän jätti toissapäivänä suomalaisen kustantajansa illalliskutsun väliin ja painui hotellihuoneeseen kirjoittamaan.

Sarjan kolmas osa julkaistaan Ruotsissa jo elokuussa nimellä Mästare, Väktare, Lögnare, Vän.

Ääret-dekkarissa Christoffer Carlsson tutkii polarisaation syöttövoimaa niille poliittisille ääriliikkeille, jotka uskovat oman totuutensa oikeuttavan väkivallan käytön.

Vasemmisto- ja oikeistoanarkistien toimintamalli on sama, mutta ne ovat toistensa peilikuvia siinä mielessä, että toinen pitää yhteiskunnan alennustilaan syypäinä ajatuksia tai ihmisiä, joita toinen puolustaa.

Ääret-dekkarissa hän tutkii myös sitä, miten kaksi samassa elinpiirissä varttunutta nuorta ajautuu ideologisesti barrikadin vastakkaisille puolille.

Kun vangit käyvät hakemassa kirjailijan nimikirjoituksen, jono ei etene yhtä nopeasti kuin kirjakaupassa. Carlsson haluaa keskustella erikseen jokaisen vangin kanssa. Hän on mielissään saadessaan tavata heitä.

"Ruotsissa ei ole helppo päästä haastattelemaan vankeja. Mukana on aina joku päällystakki vankilasta. Käytäntöä perustellaan sillä, että näin suojellaan vankeja ja taataan heidän yksityisyytensä. Näin myös vankilajärjestelmä ja rikosseuraamuslaitos suojelevat itseään."

Entä Enid Blyton? Miten nuortenkirjailija luikerteli vankilaan?

Carlsson paljastaa, että koululaisena hän ei juuri kirjallisuutta lukenut. Hän asui ei niin kovin vireässä Halmstadissa Etelä-Ruotsissa, eikä kotona tai koulussa ollut tarjolla kirjoja.

Kerran hän kuitenkin eksyi kirjastoautoon ja otti mukaansa Blytonin kirjan Viisikko ja salakuljettajat (Five Go To Smuggler's Top) vuodelta 1945.

Se mullisti hänen elämänsä. Hän ei koskaan palauttanut kirjaa, minkä tähden koulu joutui korvaamaan kadonneen kirjan kirjastolle.

Christoffer Carlssonin rikos hymyilyttää vankeja.

Sami Kero HS
Christoffer Carlsson kertoi juuri ilmestyneestä Ääret-dekkaristaan Helsingin vankilan kappelissa.
Christoffer Carlsson kertoi juuri ilmestyneestä Ääret-dekkaristaan Helsingin vankilan kappelissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat