Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteen Euroviisut laajentaa etelään

Kulttuuri
 
Aino Frilander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Maailman suurin nykytaidetapahtuma Venetsian biennaali avautuu yleisölle lauantaina. Minkälaisessa seurassa IC-98 juhlii avajaisia?

Tungosta ainakin on, kuten aina. Yksin päänäyttelyssä nähdään 136 taiteilijaa 53 maasta, ja päälle tulevat vielä eri maiden runsaat 80 paviljonkia sekä ympäri kaupunkia järjestettävät oheisnäyttelyt.

Ennakkokohina on keskittynyt Okwui Enwezoriin, joka on tämänvuotisen biennaalin taiteellinen johtaja.

Biennaalin perinteinen tehtävä on ollut näyttää aikansa kiinnostavinta taidetta. Usein Venetsian "kiinnostavin" on ollut eurooppalaisesta näkökulmasta kiinnostavin. Ensimmäinen ei-italialainen johtaja nimettiin biennaaliin vuonna 1995 ja ensimmäinen amerikkalainenkin vasta vuonna 2007.

Nigerialaissyntyinen Enwezor on paitsi biennaalin ensimmäinen afrikkalainen, myös näyttelyn koko 120-vuotisen historian ensimmäinen länsimaiden ulkopuolelta valittu johtaja.

Enwezor on ottanut tehtäväkseen hilata biennaalin painopistettä etelämmäksi ja kokonaisuutta vähemmän valkoiseksi. Hän on kutsunut kuratoimaansa All the World's Futures -päänäyttelyyn muun muassa uuden sukupolven afrikkalaisia ja afrikkalaislähtöisiä taiteilijoita. Ennakkoon on kerrottu, että Kultainen leijona -elämäntyöpalkinnon saa tänä vuonna ghanalaissyntyinen El Anatsui. Lisäksi päänäyttely esittelee taiteilijoita niin Kuubasta, Brasiliasta kuin Kiinastakin.

Biennaalin relevanssista on tapana keskustella aina sen avajaisten tienoilla. Vaikka Venetsian kaupunki vajoaa hitaasti mereen ja maapaviljongit tuntuvat vuosi vuodelta hassummalta ajatukselta, biennaali pitää edelleen – kuin ihmeen kaupalla! – pintansa.

Paljon on kiinni taiteellisen johtajan visiosta, mutta tärkeintä lienee se, että biennaali kokoaa yhteen pikkukaupunkiin häkellyttävän määrän hyvää taidetta ja lähes puoli miljoonaa taiteesta kiinnostunutta.

Venetsian biennaalia on usein kutsuttu taiteen olympialaisiksi. Pikemminkin biennaali oli pitkään taiteen Euroviisut. Ehkä biennaalin horisonttien avautuminen etelään, länteen ja itään kirittää Venetsian uuteen vauhtiin.

Aino Frilander aino.frilander@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat