Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi elokuun Juhlaviikkojen päävieraan Tukholman Juutalainen kevät -festivaalilla

Juhlaviikoille suuntaava Steve Reich ei noussut Hitlerin junaan

Kulttuuri
 
En hypännyt Hitlerin junaan - säveltäjälegenda Steve Reich puhui Tukholman Juutalaisessa keväässä
En hypännyt Hitlerin junaan - säveltäjälegenda Steve Reich puhui Tukholman Juutalaisessa keväässä
Yhdysvaltalainen säveltäjä ja minimalismin kantaisä Steve Reich vieraili Tukholman Juutalainen kevät -tapahtuman tähtenä Dramaten-teatterissa ja kertoi HS:lle Different Trains- ja Cave-teostensa juutalaisista juurista. Reich saapuu Helsingin juhlaviikoille 19. elokuuta. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Denis Sinjakov

"Mitä tämä on?"

Suuri yhdysvaltalainen säveltäjä Steve Reich, 78, astuu Dramatenin pieneen saliin Tukholmassa.

Lavan valkokankaalle Judisk vår eli Juutalainen kevät -festivaalin järjestäjät ovat heijastaneet multiamediaesityksen, jolla kunnioitetaan toisen maailmansodan ja holokaustin päättymistä 70 vuotta sitten.

"Sekavaa", Reich sanoo.

Tausta poistetaan, koska sillä ei ole mitään tekemistä Reichin Double Sextetin kanssa.

Reich on elokuussa Helsingin juhlaviikkojen päävieraita, ja järjestäjien sekä muusikkojen on oltava valppaina. Tämä mies tekee, mitä tahtoo, eikä suostu mihinkään, mitä ei tahdo.

Musiikki menee seuraavaksi uusiksi. Ruotsalaiset ovat soittaneet harjoitusten alussa Reichia miltei militaristisen kylmästi.

"Bravo, osaatte nuotit, mutta anteeksi vain: tämä kuulostaa vähä-älyiseltä", Reich sanoo kapellimestari Christian Karlsenille sekä Norrbotten Neon ja Kammarensemblen muusikoille.

"Kevyempi kosketus. Pitäähän nuottien syttyä, mutta ei noin liioitellen. Rytmiin pitää saada liikesuunta. Älkää kiirehtikö, mutta antakaa musiikin rullata."

Toinen illan teos on Different Trains (1988) jousikvartetille ja taustanauhoille. Siinä Reich käyttää materiaalina kahdenlaisia junamatkoja.

"Avioerolapsena matkustin 1930-luvun lopulta lähtien usein isän luota New Yorkista Kaliforniaan tapaamaan äitiäni", hän muistelee Helsingin Sanomille.

"Samoina vuosina Euroopassa juutalaisia pantiin keskitysleirien juniin. Emme puhuisi tässä, jos minut olisi pantu Hitlerin junaan."

Steve Reich mietti lähestymistapaa. "Jos joku olisi pyytänyt minua kirjoittamaan teoksen holokaustista, juutalaisten kansanmurhasta, olisin kieltäytynyt. Mutta jos käytän osana teosta nauhoituksia holokaustista selviytyneiden puheesta ja laajennan lauseiden intonaation musiikiksi, lopputulos on todellisempi ja vähemmän sentimentaalinen. Olen vain uskollinen kirjuri!"

Reich on minimalismin kantaisiä, joka on vaikuttanut kaikkeen John Adamsin Nixon in China -oopperasta Sonic Youth- sekä Radiohead-yhtyeisiin.

Elokuussa Helsingin juhlaviikoilla kuullaan myös hänen Radiohead-yhtyeen kappaleisiin perustuva teoksensa. Se on kuin vastapalvelus Radioheadin Reich-diggailulle.

Mutta Tukholmaan hän saapui nimenomaan juutalaisen teeman vuoksi, vai kuinka? Ohjelma kertoo hänen puhuvan konsertissa juutalaisista juuristaan ja vähemmistöjen dialogista.

"Olen muusikko ja puhun musiikista. Mutta jos joku haluaa kysyä juutalaisuudestani, niin siitä vaan."

Denis Sinjakov
Steve Reich Tukholman Juutalainen kevät -tapahtumassa. Elokuussa hän suuntaa Helsingin juhlaviikoille.
Steve Reich Tukholman Juutalainen kevät -tapahtumassa. Elokuussa hän suuntaa Helsingin juhlaviikoille.

Reich oli maallistunut juutalainen, joka alkoi ankaran minimalistisen kautensa jälkeen kiinnostua muinaisista juutalaisista vokaalitraditioista.

"Tosin ensin sekosin ghanalaiseen lyömäsoitinmusiikkiin ja balilaiseen gamelan-musiikkiin."

Juutalaisuus pohditutti häntä myös teoksissa Tehillim ja Cave, joissa ideana oli kysyä Abrahamin haudan merkityksestä ensin Israelin juutalaisilta, sitten palestiinalaisilta ja lopulta myös Yhdysvaltain Texasin asukkailta.

"Kysyimme kaikilta, mitä Sinulle merkitsee Abraham ja niin edelleen. Saimme hyvin erilaisia vastauksia. Teksasissa kysyttiin, tarkoitanko Abraham Lincolnia. Sen kohdan käytin mielelläni!"

Reich väistää useimmat poliittiset kysymykset, mutta dialogin tarve – esimerkiksi se, että hän kysyi Abrahamista myös palestiinalaisilta – kertoo, että hän ei ole yhden totuuden miehiä.

"Sanon vain, että toivon Israelin elävän toiset kolmetuhatta vuotta, mutta vaikeaa se on."

Juutalainen kevät -festivaali toi konsertin jälkeen holokaustista selvinneen Georg Kleinin ja Steve Reichin keskustelemaan "juutalaisesta muistista".

Syöpätutkijana ja kirjailijana tunnettu professori Klein kertoi oman selviytymistarinansa: hän pakeni Unkarissa takaovesta rakennuksessa, josta hänen piti nousta keskitysleirin junaan.

Reich suuteli pian 90 vuotta täyttävää Kleinia kädelle.

"Sinä voit puhua holokaustista, minä en." 

 

Steve Reich Colin Currie Groupin ja kamariorkesteri Avantin kanssa Helsingin juhlaviikoilla 19. elokuuta. Kulttuuritoimitus julkaisee laajemman Reich-haastattelun Juhlaviikkojen alla.

Vesa Sirén HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat