Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Upoksiin vaan koko Venetsia!" Suomea edustavat taiteilijat loivat biennaalipuistoon hiilikellarin

"Kun tulimme Venetsiaan, tajusimme, että kaikki oli oikeastaan valmiina", sanovat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Cristiano Bendinelli
Suomea Venetsian biennaalissa edustavat Visa Suonpää (vas.) ja Patrik Söderlund loivat biennaalipuistoon hiilikellarin.
Suomea Venetsian biennaalissa edustavat Visa Suonpää (vas.) ja Patrik Söderlund loivat biennaalipuistoon hiilikellarin. Kuva: Cristiano Bendinelli

Turkulaisen taiteilijaryhmä IC-98:n installaatio Alvar Aallon suunnittelemassa Suomen biennaalipaviljongissa vie katsojan vehmaasta auringon hellimästä puistosta mustaan hiilikellariin. Pimeyden rikkoo vain vajaan tunnin mittainen animaatio, verkkainen kertomus suuren puun elämästä ja kuolemasta.

Teoksen nimi, Hours, Years, Aeons viittaa pitkään ja syvään virtaan, joka ulottuu aikojen alusta aikojen loppuun, siihen aikaan, jolloin ihmistä ei enää ole.

Venetsian biennaali
Arsenale on toinen biennaalin suurista näyttelyalueista.
Arsenale on toinen biennaalin suurista näyttelyalueista.

IC-98:n teos on esillä Venetsian 56. biennaalissa, joka avautuu tällä viikolla. Nykytaiteen jättiläisnäyttelyn otsikko on tänä vuonna Kaikki maailman tulevaisuudet, ja sen on koonnut nigerialainen Okwui Enwezor.

Onko maailmanloppu yksi maailman mahdollisista tulevaisuuksista?

"Näyttelyn konsepti syntyi jo talvella 2014. Kun myöhemmin tapasimme Enwezorin ja esittelimme ajatuksiamme, hän totesi, että hänen konseptinsa on samankaltainen", kertoo Patrik Söderlund (s. 1974), toinen IC-98:n jäsenistä.

"Kysymys tulevaisuudesta oli selvästi ilmassa", ryhmän toinen jäsen Visa Suonpää (s. 1968) jatkaa.

Enwezorin kokoama päänäyttely käsittelee länsimaisen yhteiskunnan nykyisiä kriisejä ja nostaa esiin vaihtoehtoisia ajattelutapoja. IC-98:n teoksen näkökulma on puolestaan vahvasti ekologinen.

"Me emme viittaa länsimaiden perikatoon tai pohdi joidenkin ideologioiden nousua sen seurauksena. Näkökulmamme on pikemminkin post-humanistinen. Mietimme, onko ihmisellä luonnon näkökulmasta mitään väliä", Söderlund sanoo.

Biennaalin tapahtumapaikkana olevan puiston puista osan kerrotaan olevan venetsialaiskauppias Marco Polon istuttamia. Vaikuttivatko Venetsian komeat puut työskentelyyn?

"Kun tulimme Venetsiaan katsomaan paikkoja, tajusimme, että kaikki oli oikeastaan valmiina, nämä puuvanhukset täällä ja meidän 'viimeinen puumme' jossain kaukaisessa tulevaisuudessa."

Nigerialainen Okwui Enwezor on biennaalin ensimmäinen länsimaiden ulkopuolelta valittu johtaja.
Nigerialainen Okwui Enwezor on biennaalin ensimmäinen länsimaiden ulkopuolelta valittu johtaja.

Taiteilijat kokivat myös, että Alvar Aallon puisessa paviljongissa kohtasivat symbolisesti kaksi erilaista puutarhaa, Venetsian esteettinen puisto ja Suomen puuviljelmien "vihreä kulta", jota Suomen paviljongin Aallolta tilannut Maire Gullichsen edusti.

Hiilikasa puolestaan viittaa konkreettisesti puumateriaalin kuolemaan ja tuhoutumiseen.

Entä biennaalin tapahtumapaikka? Sanotaan, että Venetsia vajoaa hitaasti laguuniin, että se pikku hiljaa kuolee, niin kuin animaatiossa esiintyvä puu.

"Tämän projektin myötä huomasimme, miten hirveästi energiaa käytetään kulttuurikohteiden suojeluun. Jos sama energia käytettäisiin luonnon suojeluun, maailmassa olisi aivan toinen meininki. Siitä näkökulmasta, upoksiin vaan koko Venetsia!" Söderlund huudahtaa.

Timo Valjakka
Venetsia

Italian näyttelypaviljonki sijaitsee biennaalipuistossa.
Italian näyttelypaviljonki sijaitsee biennaalipuistossa.

Biennaalin näyttelyt levittäytyvät pitkin kaupunkia.
Biennaalin näyttelyt levittäytyvät pitkin kaupunkia.

Christian Westerback HS
Adel Abidin oli mukana Venetsian biennaalissa myös vuonna 2011.
Adel Abidin oli mukana Venetsian biennaalissa myös vuonna 2011.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat