Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenen kirjat, kenen halut?

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

SKS:n kirjallisuusarkiston äänitteellä Pirkko Saisio pohtii, miksi hänen romaaninsa Kainin tytär (1984) arvioi Helsingin Sanomiin nainen eikä mies:

"Siellä on semmonen Suvi Ahola -niminen kirjallisuuskriitikko, [– –] mutta tota se saa arvostella vain naisten kirjoittamia kirjoja ja sitten siitä seulasta menee läpi niinku mieskriitikoille muutamat niinku erittäin kunnianarvoisat tai lupaavat kirjailijat, joita ei niinku lasketa naiskirjailijoiksi."

Täytyy heti todeta, ettei näin ollut. Ja sitten, että tietysti oli.

Kun aloitin HS-kriitikkona 1982, värvääjäni eli Helsingin yliopistolla kritiikkipraktikumia vetänyt Pertti Lassila sanoi etsittävän juuri nuorta naiskriitikkoa. Niistä oli pulaa.

Käteen minulle iskettiin kuitenkin (toisin kuin Saisio uskoo) kolme mieslyyrikon teosta: Pekka Parkkista, Aki Luostarista ja Kai Niemistä. Koearvio meni läpi, ja jatkoa seurasi.

Se, että kirjoitin paljon naiskirjallisuudesta, johtui yksinomaan siitä, että se, naisnäkökulma ja feminismi kiinnostivat. Jos seminaari Naiskirjallisuus tutkimuskohteena olisi järjestetty 1985 Helsingissä eikä Turussa, olisin taatusti ollut mukana.

Toisaalta oli myös niin, ettei naiskirjallisuudella ollut kovin paljon vientiä HS-kriitikoiden keskuudessa. Siksi sain vapaasti alkaa arvioida esimerkiksi viihdekirjallisuutta, johon moni ei kiinnittänyt huomiota.

Se oli näkymätöntä.

En muista, miten Kainin tytär kulkeutui arvioitavakseni. Sen muistan, miten viaton (eli tyhmä) lukiessani olin. Kirja oli puolivälissä ennen kuin tajusin, että rakkaustarinan osapuolet ovat naisia.

Sellaista oli 1980-luvulla.

Niin paljon suomalaisesta ennakkoluuloisuudesta, seksismistä ja rasismista perustuu täydelliseen tietämättömyyteen siitä, miten kirjava ja moniulotteinen maailma on.

Ja vaikka kulttuurin ilmapiiri on muuttunut, avoimuudesta ja moniäänisyydestä ollaan yhä kaukana.

Tämän huomasi Milja Sarkolan loistavasta Jotain toista -näytelmästäkin, jota esitetään paraikaa Q-teatterissa. Toisen näytöksen alussa naisohjaaja esittelee ja perustelee homoseksuaalisuutta käsittelevää tekstiään teatterijohtajamiehelle.

"Suurin osa kaikesta sekä homo- että heteroseksuaalisesta halusta näytellään heterojen voimin", hän sanoo. "Siinä on melkein aina se heteromiehen näkökulma seksuaalisuuteen ja sukupuoleen."

Onko vuosi 2015 – vai 1985? Ymmärtääkö teatterinjohtaja edelleenkään, mistä ohjaaja puhuu?

Suvi Ahola HS
suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat