Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmaisia oopperoita tarjotaan verkossa ympäri Eurooppaa

Mukana esimerkiksi Wienin valtionooppera ja Suomen kansallisooppera

Kulttuuri
 

Viisitoista oopperataloa ja festivaalia Wienin valtionoopperasta Suomen kansallisoopperaan aikoo työntää kymmeniä produktioita verkkoon ilmaiseksi. Kolmen vuoden projekti alkaa perjantaina 8. toukokuuta ja se etenee keskimäärin yhden produktion kuukausivauhdilla.

Verkkosivuston osoite on www.theoperaplatform.eu. Rahat saadaan osin Euroopan Unionilta, ja budjetti on noin neljä miljoonaa euroa.

Useimmat produktiot lähetetään suorana verkossa, minkä jälkeen ne pysyvät saatavilla puolen vuoden ajan.

Toukokuussa aloitetaan poikkeuksellisesti useamman produktion voimin. Teatro Realin produktio Verdin La traviasta nähdään ensimmäisenä perjantaina 8. toukokuuta. Szymanowskin Król Roger nähdään Lontoon Covent Gardenin Royal Opera Housesta 16. toukokuuta ja Suomen Kansallisoopperan tuotanto Sibeliuksen Kullervosta Tero Saarisen koreografiana 23. toukokuuta. Kullervo on Yleisradion kanssa tehty taltiointi helmikuulta. Kansallisoopperan muut Opera Platformiin ilmaiseksi jaettavat produktiot kerrotaan myöhemmin.

"Kolmen vuoden aikana olemme varautuneet laittamaan tätä kautta verkkoon ainakin kolme produktiotamme", oopperan viestintäjohtaja Liisa Riekki kertoo.

Oopperoiden ja konserttien suorilla verkkolähetyksillä kerätään joskus rahavirtojakin.

Platformin ulkopuolella Berliinin filharmonikoilla on maksullinen Digital Concert Hall ja Metropolitan-ooppera välittää suoria oopperalähetyksiä Suomenkin elokuvateattereihin.

Miksi Kansallisooppera ja muut haluavat työntää sisältöä verkkoon ilmaiseksi?

"Tarkoitus on saada uutta yleisöä digitaalisen jakelun puolelta. Wienin valtionoopperallakin on muuten pieni verkkomaksu kymmenien produktioidensa verkkolähetyksiin, mutta tässä platformissa heidänkin produktionsa saadaan ilmaiseksi", Riekki selittää.

Useat oopperatalot ovat jakaneet joitakin esityksiään suoratoistona aikaisemminkin. Tarkoitus on, että ne ovat nyt löydettävissä kootusti, entistä helpommin, ja lisäinformaation kera. Esimerkiksi Kansallisooppera on palkannut EU-tukirahoillaan toimittaja Ville Blåfieldin kiertelemään Euroopan oopperataloja ja kirjoittamaan aiheesta "oopperanoviisina".

Yhteistyökumppaneina ovat oopperatalojen järjestö Opera Europa sekä kulttuurikanava ARTE. Tukea projekti on saanut EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta sekä Euroopan yleisradioliitolta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat